Srpska vlasništvo nad zvaničnim sajtovima povjerila nepoznatoj osobi

Srpska vlasništvo nad zvaničnim sajtovima povjerila nepoznatoj osobi

– Neozbiljan pristup institucija prema informacionim tehnologijama, zaštiti podataka i pristupu informacijama vidio se i krajem oktobra kada su zbog sankcija predsjedniku Miloradu Dodiku sa Google-a i drugih pretraživača obrisani sajtovi Vlade RS, Predsjednika RS, Agencije za državanu upravu RS i Inspektorata RS.

Danima nakon što se ovo desilo, kontakt sa ovim institucijama nije imao niko ko nije na papiru zapisao brojeve telefona institucija, niti je funkcionisala elektronska pošta.

Vlada Srpske se nije oglašavala o ovom pitanju, pa smo potvrdu da se to dogodilo dobili tek od premijera RS Radovana Viškovića u Tesliću kada je novinaru CAPITALA-a rekao da su “nas isključili Amerikanci”.

Par dana kasnije, premijer je na pres konferenciji najavio da će svi sajtovi proraditi a da će podnijeti tužbu protiv Amerikanaca koji su obrisli sajtove. Po ovom pitanju Vlada se nije kasnije oglašavala.

I zaista, sajt Vlade RS i drugih oborenih institucija proradio je na novom domenu, onom u Srbiji, a portal CAPITAL je za kratko vrijeme otkrio nevjerovatnu informaciju – da je  sve ovo učinjeno preko fizičkog lica, koje je sada vlasnik sajtova i može u budućnosti sa njima da čini šta hoće, da ga održava, obriše ili proda.

U nastavku vas podsjećamo na tekst objavljen 4. novembra 2023. godine pod nazivom: Vlada Srpske preko fizičkog lica registrovala službeni domen

BANJALUKA – Službeni domen novog sajta Vlade Republike Srpske, koji je od prekjuče ponovo dostupan na domenu u Srbiji, registrovalo je i zakupilo neimenovano fizičko lice.

Ovu gotovo nevjerovatnu informaciju pronašli smo na sajtu RNIDS-a koji upravlja registrom nacionalnih internet domena Srbije .rs i .srb na kojem se jasno navodi da su registrant, te administrtivni i tehnički kontakti fizička lica, a ne zvanične organizacije jedne države ili njenog entiteta.

Ovo znači da je osoba, čije ime nije navedeno na sajtu, zakupila hosting i domen u Srbiji i platila to putem privatne kartice, a ne službeno, recimo, preko računa Vlade RS iz budžeta Srpske.

Osim toga, ta osoba sada je vlasnik sajta Vlade RS koja je juče objavila i da ovo “jedina zvanična stranica Vlade Republike Srpske”.

Razlog zbog kojeg je Vlada RS povjerila fizičkom licu zakup službenih stranica vjerovatno se krije u namjeri da se izbjegne davanje podataka o onome ko taj sajt namjerava da koristi.

Kada zakupljujete nacionalni domen, morate sve pokriti službenom dokumentacijom, podacima o osnivaču, aktom osnivanja, JIB i PIB brojevima i tako dalje. Domen .rs i.srb su uglavnom namijenjeni za firme i pravna lica iz Srbije, a ne fizičkim licima, iako i oni mogu da ih zakupe. Ovako su premostili i izbjegli komplikacije koje sa sobom donosi osnivanje u ime organizacije, ali to je neozbiljno i nije bezbjedno”, rekao nam je jedan IT stručnjak.

Inače, novi sajt Vlade RS registrovan je 26. oktobra, nekoliko dana nakon što su sajtovi Vlade RS, Predsjednika RS, Agencije za državnu službu RS i Inspektorata RS srušeni i obrisani kao da nisu ni postojali.

Ovo se dogodilo prije desetak dana i to kao posljedica sankcija o čemu se Vlada RS nije pravovremeno oglašavala, ostavaljajući javnost danima bez kanala za komunikaciju.

Na novom sajtu Vlada RS navela je da je to jedina zvanična stranica, vjerovatno zato što su se pojavile druge, lažne.

Sve email adrese institucija Republike Srpske nalaziće se na domenu .rs, čime će se ponovo uspostaviti komunikacija sa cjelokupnom javnošću. Ovom prilikom ističemo da su svi podaci Vlade sačuvani, ništa nije uništeno ili otuđeno i od danas sve funkcioniše, kao i prije blokade. Preko 3000 stranica biće prevedene na novi domen .rs do kraja sedmice, te će svi sajtovi institucija Republike Srpske biti u funkciji“, naveli su na sajtu Vlade RS.

Takođe, najavili su da će angažovati pravne stručnjake da pripreme tužbu protiv kompanije koja je bez najave i obavještenja onemogućila korištenje sajta Vlade RS.

CAPITAL: A. Pisarević/ www.capital.ba

CATEGORIES
Share This