„Šume“ u gubitku od pet miliona, hoće li biti sječe kadrova?!

„Šume“ u gubitku od pet miliona, hoće li biti sječe kadrova?!

Nakon polugodišnjeg izvještaja Šuma Republike Srpske kada je gubitak bio nevjerovatnih 5 miliona maraka, rad u ovom javnom preduzeću nakon devet mjeseci pokazao je minus od svega pola miliona maraka.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS tvrdi da ukoliko sljedeći Izvještaj Šuma ne bude pozitivan, slijedi sječa kadrova od vrha. U opoziciji sumnjaju da će se ovaj posao zavšiti do kraja, s obzirom da je istorija pokazala da je politika iznad javnog interesa.

Ukupan gubitak Šuma Republike Srpske, nakon devetomjesečnog izvještaja, iznosi 500 hiljada maraka. U odnosu na polugodišnji presjek kada je gubitak bio oko 5 miliona maraka, resorni ministar poručuje da se stanje popravlja.

Ali da šumska gazdinstva koja su bila u minusu nakon ovog izvještaja imaju rok od šest mjeseci da poprave svoje poslovanje, misleći prije svega na Višegrad, Foču, Kneževo i Čajniče. U suprotnom slijedi sječa kadrova.

„Devet direktora šumskih gazdinstava je smijenjeno. Svi oni koji su poslovali negativno. Ja u ovom momentu nemam papir da kažem koji su to tačno, ali dva u prošloj, i sedam u ovoj godini. Ja sam rekao, Šume moraju poslovati pozitivno, to je naše prirodno bogatstvo. Imamo šestomjesečni izvještaj, devetomjesečni, gdje ne bude napretka biće direktor smijenjen i tačka“, poručio je Minić.

Savo Minić tvrde da, ukoliko Šume Srpske ne uđu uskoro u pozitivnu nulu, neće prezati ni od smjene generalnog direktora. Vukota Govedarica iz SDS – a tvrdi da se izvještaji friziraju kako bi se izbjegla odgovornost direktora šumskih gazdinstava.

„Posljednjih 10 godina gubitak Šuma RS bio je 80 miliona maraka. Imajući u vidu da su prodali 30 miliona kubika drveta, napraviti gubitak od 80 miliona znači da imamo jednu neodgovornu vlast. Izjava gospodina Minića je čisto izbjegavanje odgvonorsti koje nema. Ja imam informacije da se izvještaji friziraju“, tvrdi Govedarica.

Očekivanja ne treba da budu prevelika, s obzirom na političke pritiske kada je u pitanju raspodjela fotelja u javnom sektoru, pručuje narodni poslanik Radislav Dončić.

„Imamo narodnog poslanika, Stojanovića, koji je 30 godina direktor u Foči. Poslanik je Demosa, evo da li njega ministar može smijeniti. Ja u to ne vjerujem, 30 godina radi i u minusu je“, kaže Radislav Dončić.

Ekonomisti poručuju da je neophodno otkriti uzrok minusa u Šumama RS.

„Mi svi kao javnost očekujemo da nam ministar kaž zašto dolazi do gubitaka u Šumama. Zašto jedno prirodno dobro, koje bi sa dobrom upravom moglo da donosi perfektnu dobit, posluje negativno. Da li se radi samo o neznalicama, ili samo o neznalicama i lopovima, to je veliko pitanje“, kaže Slaviša Raković.

Dubioza u javnom preduzeću Šume Republike Srpske traje već godinama. Minusi su se gomilali, a politički podobni direktori šumskih gazdinstava nikada nisu odgovarali za to, bez obzira na obećanja, kako prethodnih resornih ministara tako i predsjednika Vlade Srpske. Vrijeme će pokazati da li će se Savo Minić i Radovan Višković oduprijeti političkom pritisku.

(BN)

CATEGORIES
Share This