“Šume” garantuju oblovinu firmama koje su dužnici

“Šume” garantuju oblovinu firmama koje su dužnici

“Šume Republike Srpske” raspodijelile su oblovinu za ovu godinu, a na preliminarnom spisku nalaze se preduzeća koja duguju i radnicima i državi, što bi trebao biti eliminacioni faktor i zbog kojeg se njihovi zahtjevi ne bi trebali ni razmatrati.

Primjera radi, “Nova drvna industrija Vrbas” iz Banjaluke u vlasništvu biznismena Ljubomira Ćubića našla se na spisku strateških kupaca bukve, a nakon sprovedenog bodovanja garantovano joj 8.802 kubnih metara.

Riječ je o preduzeću koje je u prošloj godini radnicima konstantno dugovalo između tri i pet plata, a zbog čega su i štrajkovali i čiji su računi mjesecima bili blokirani jer nisu plaćali svoje obaveze na vrijeme.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, riječ je o jednom od najvećih poreskih dužnika u Srpskoj sa dugom od 5,43 miliona maraka.

Oblovine će biti i za pogone Ćubićeve “Nove Dipo” u Podgradcima i to 7.252 kubika. Ovo strateško preduzeće Republici Srpskoj za poreze duguje 6,7 miliona maraka i šesti je najveći poreski dužnik što mu očigledno nije bila nikakva prepreka da dobije nove količine sirovine.

Na listi strateških kupaca je i firma načelnika opštine Šipovo Milana Kovača “Čajavec kompani”. Njima “Šume” garantuju da će isporučiti 4.268 kubika bukve u ovoj godini.

Kako smo nedavno pisali, a kako nam je i potvrdio Kovač, preduzeće je u ogromnim problemima.

U izvještaju za 2022. godinu koji se pojavio na Banjalučkoj berzi se navodi da je preduzeće plate isplaćivalo sa zakašnjenjem od dva mjeseca, dok je plaćanje poreza i doprinosa kasnilo preko 12 mjeseci sa čime su prekršena dva zakona.

U “Šumama” kratko napominju da je riječ o preliminarnim rang listama koje nisu konačne.

“Ukoliko se prilikom provjere utvrde nepravilnosti koje ne mogu biti otklonjene prije zaključivanja ugovora, ugovori neće ni biti zaključeni”, kažu oni.

Inače, treba reći i to da je prošle godine otkrivena prevara, gdje su firme fiktivno prijavljivale radnike kako bi dobila šumu.

Naime, kriterijumima je bilo propisano da drvoprerađivači mogu učestvovati u raspodjeli uz uslov da imaju minimalno pet zaposlenih radnika.

Oni koji to nisu ispunjavali, a htjeli su da se dokopaju državne šume su neposredno prije javnog poziva prijavljivali radnike kako bi od Poreske uprave Republike Srpske dobili potvrdu, da bi ih odmah po izdavanju potvrde, odjavljivali.

(Capital)

CATEGORIES
Share This