Sud BiH zaustavlja Dodika da guši slobodne medije u BiH?

Sud BiH zaustavlja Dodika da guši slobodne medije u BiH?

Umjesto da svoje aktivnosti uvede u zakonit rad, „Dodikova“ direktorica pokušava da na sve načine odbrani nezakonite odluke. Ipak, konačnu odluku o tome hoće li akti koji su izavali potpuni haos na medijskom tržištu biti privremeno stavljeni van snage odlučiće Sud.

 U Bosni i Hercegovini trenutno niko ne mjeri gledanost TV stanica, a haotično stanje na tržištu prouzrokovano je nakon donošenja spornih akata u Institutu za metrologiju na čijem je čelu SNSD-ova Milica Ristović Krstić, što je predmet sudskog spora.

U iščekivanju odluke Suda Bosne i Hercegovine, koji treba da se izjasni o zahtjevi da se sporne odluke  nezakonito imenovane SNSD-ove direktorice privremeno stave van snage, kako bi se omogućila stabilizacija medijskog tržišta.

„Audience measurement“, jedina ovlaštena agencija za mjerenje gledanosti TV stanica, je 27. maja podnijela tužbu uz zahtjev za privremenu mjeru i  stavljanja van snage rjesenja o oduzimanju tipa mjerila, na osnovu pravila koje je donijela „Dodikova“ direktorica samoinicijativno.

Sud BiH je potom zatražio izjašnjenje od strana u sporu, a direktorica Instituta to je shvatila kao nalog da donese odluku u roku od tri dana. Mimo svih propisa i pravnih procedura, 30. maja je poslala dopis Sudu u kome je ignosrisala zahtjev za izjašnjenje, te je umjesto Suda, donijela odluku da se odbija zahtjev za privremeno stavljanje van snage akata koje je ranije donijela.

Umjesto da svoje aktivnosti uvede u zakonit rad, „Dodikova“ direktorica pokušava da na sve načine odbrani  nezakonite odluke.

Njen osnovni zadatak je da medijsko tržište u BiH, odnosno slobodne i nezavisne TV stanice, stavi pod kontrolu jednog čovjeka, koji na taj način želi da ovlada medijskim tržištem u BiH.

Ipak, konačnu odluku o tome hoće li akti koji su izavali potpuni haos na medijskom tržištu biti privremeno stavljeni van snage odlučiće Sud.

Odluka Suda BiH bi trebala biti poznata u narednim danima.

Treba li podsjećati da ukoliko nema mjerenja gledanosti TV stanica, nema ni sredstava od reklama, što dovodi u finansijske probleme slobodne i nezavisne TV kuće.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This