Stop nasilju nad ženama, rigorozne kazne za počinioce

Stop nasilju nad ženama, rigorozne kazne za počinioce

U Sarajevu je u toku protestna šetnja zbog brutalnog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu, odnosno zbog višestrukog ubistva u ovoj opštini.

Više hiljada građana pozvalo je na zaustavljanje nasilja, prije svega nasilja nad ženama.

U ime okupljenjih, zahtjeve je pročitala gradonačelnica Sarajeva Banjamina Karić koja je i pozvala na ovo protestno okupljanje.

Između ostalog, na protestu se traži utvrđivanje odgovornosti policije u slučaju ovih ubistava, povećanje kapaciteta sigurnih kuća, institucionalna podrška za žrtve kroz sistem socijalne zaštite, izmjena propisa koji regulišu objavljivanje sadržaja koji promovišu nasilje, efikasna zaštita žrtava nasilja i prijavitelja nasilja, da se izvršioci teških krivičnih dijela stave pod poseban nadzor, da se poveća koordinacija policijskih tijala i uvedu dodatni treninzi za službenike o postupanju sa žrtvama, da se radi na pravovremenoj procjeni rizika, da se rigoroznije kažnjava nasilje u porodici, te da se femicid definiše kao posebno krivično djelo.

Pozvali su i medije, kulturne i obrazovne institucije da se uključe u ovu borbu, a posebno medije kroz korektno izvještavanje.

Okupljeni su zatražili i sprovođenje međunarodnih obaveza u oblasti zaštite žena i sprečavanja nasilja, a Karić je poručila da je ovo posljednji trenutak, te da su svi koji tolerišu ovakvu situaciju saučesnici. „Glavni cilj je nulta tolerancija na nasilje“ naglasila je ona.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This