Što se ne oglasi Agencija za bankarstvo?

Što se ne oglasi Agencija za bankarstvo?

Odluka banaka u Republici Srpskoj da zatvaraju račune fizičkim i pravnim licima sa Ofakove liste, donijeta je na prečac i nema zakonsko uporište, a nema ni reakcija državnih organa, izjavio je u rubrici “Bez uvijanja” Jutarnjeg programa BN TV, ekonomista Slaviša Raković.

Nakon američkog upozorenja da se banke koje obavljaju transakcije za sankcionisana lica izlažu riziku da se i same nađu pod sankcijama, banke su krenule u zatvaranje bankovnih računa. Pored fizičkih lica, na listi su i određena pravna lica, odnosno poslovni subjekti koji zapošljavaju veći broj radnika, a to usložnjava problem.

“Ovdje imamo situaciju da se na prečac nešto radi, da niko ne pita koja će šteta biti, kome će biti nanijeta i naravno nikakav zakonski osnov ne postoji za to, tako da bi svi ovi ljudi trebalo da za onemogućavanje života podnesu tužbe sudovima”, kaže Raković.

On ističe da je stvorena jedna nezamisliva i nelogična situacija:

“Nimalo logične odluke. Pazite, vi imate osuđena lica u zatvorima kojima niko nije zatvorio račun. Banke su sa ili bez konsultovanja sa državnim organima jednostrano donijele odluku da praktično banke provode američke sankcije”.

Puno je pitanja, a premalo odgovora, a prva bi trebalo da se oglasi Agencija za bankarstvo, jasan je Raković:

“Ja mislim pošto su banke uradile to što su uradile da bankarska agencija treba da se oglasi i da zakonski utemeljeno mišljenje. Koliko vidim oni bježe od toga. Sad imamo pitanje imamo li mi državu ili državne organe ili nemamo. Po ovom šta se sad dešava nemamo, jer privatna pravna lica, banke zatvaraju račune privatnim licima zato što su čuli na jednom sastanku da bi to nešto za njih bilo opasno. To je fenomen za istraživanje”.

Zanimljivo je, kaže Raković, da nikakvih reakcija državnih organa nema.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This