Stari prevaranti ili režimski strah u RS od tehničkih izmjena Izbornog zakona i regularnih izbora

Stari prevaranti ili režimski strah u RS od tehničkih izmjena Izbornog zakona i regularnih izbora

Strah režima u Republici Srpskoj od tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH ne može prikriti ni činjenica da su u navodnom prijedlogu pomenutog zakona na nivou Republike Srpske planirane te iste izmjene, iako je jasno da se radi o političkoj igri, jer je režim svjestan da je predmetni zakon više dio političkih igara, nego stvarne želje vladajućih stranaka iz Srpske da se obezbjedi veća regularnost izbornog procesa.

Tome u prilog ide i činjenica da su upravo poslanici SNSD i HDZ u Parlamentu BiH u dva navrata zajednički bili protiv pomenutih izmjena Izbornog zakona BiH, što jasno pokazuje da im regularan izborni proces ne ide u prilog. Prijedlog je u Parlamentu BiH ipak izglasan i ostaje da se vidi da li će isti biti blokiran u Domu naroda, jer SNSD ima četiri ruke koje mu obezbjeđuju blokadu istog.

Prebacivanje loptice na prijedlog Izbornog zakona na nivo RS ne mijenja tu činjenicu iako dodatno zamagljuje stvari. Jer se sada u obrazloženju suspenzije Izbornog zakona BiH za nivo RS (lokalni izbori i izbori za predsjednika RS i NSRS) poziva na dejtonsku odredbu koja ne daje legitimitet CIK da provodi integralno izbore za sve nivoe vlasti.

Ovo u najmanju ruku može biti predmet sporenja i vjerovatno je da ćemo narednih mjeseci prisustvovati političkom prepucavanju na liniji vlast RS – OHR, ali ostaje nejasno (ili je jasno!), zašto takva izmjena nije podržana na nivou BiH, jer se ne osporava legitimitet CIK-a i način izbora na nivou BiH.

Upravo ta činjenica otkriva stvarni motiv vlasti u RS da se na svaki način zadrži postojeći izborni sistem koji je omogućavao niz malverzacija i zloupotreba koje su vladajuće stranke maksimalno koristile i usavršile.

Posebno je smiješan Dodikov argument da je međunarodna zajednica preko svojih predstavnika tri puta namjeravala da ga smjeni na izborima, ali da nije uspjevala. Ovo tim prije što mu je upravo ta ista međunarodna zajednica progledala kroz prste i priznala rezultate zadnjih opštih izbora i zažmirila na brojne nepravilnosti koje su utvrđene. Počev od činjenice da je Dodik upravo mahinacijama sa međunarodnom zajednicom i došao na vlast nakog državnog udara koji je provela Biljana Plavšić i nelegitimne smjene Nikole Poplašena od strane OHR-a. Od tada pa do danas prisustvujemo različitim političkim igrama toplo-hladno na relaciji Dodik – međunarodna zajednica, bez stvarnih posljedica za Milorada Dodika, iako se on nastoji u javnosti na svaki način  predstaviti žrtvom tog odnosa.

Ipak, cijela ova situacija će biti daleko jasnija kada splasnu političke igre sa OHR-om i kada dođu naredni lokalni izbori, jer vlast u RS nastoji na svaki način da kupi vrijeme do tada i izbjegne tehničke izmjene Izbornog zakona, svjesna da se sa momentom njihovog raspisivanja ona ne mogu stupiti na snagu.

ISTOK

CATEGORIES
Share This