“Cijene ostaju iste ili čak rastu” Mađarska uvodi obaveznu oznaku na proizvodima sa umanjenom masom

“Cijene ostaju iste ili čak rastu” Mađarska uvodi obaveznu oznaku na proizvodima sa umanjenom masom

Vlada Mađarske će od marta zahtijevati od velikih trgovaca hranom da postave upozorenja o cijenama proizvoda čija je veličina smanjena, saopštilo je mađarsko Ministarstvo ekonomije.

Stopa inflacije u Mađarskoj dostigla je vrhunac od 25 odsto u prvom kvartalu prošle godine, što je bilo najviše u EU, a Vlada se bori da oživi privredu pošto je kupovna moć potrošača opala.

Danas objavljeni podaci pokazuju da je maloprodaja u novembru porasla za 0,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec, iako je bila manja za 8,7 odsto na godišnjem nivou u prvih 11 mjeseci zbog pada potrošnje.

– Proteklih mjeseci pojačanu pažnju u nekoliko zemalja privukao je fenomen da se određeni proizvodi smanjuju, a cijene ostaju iste ili čak rastu. Ova obmanjujuća praksa dovodi do toga da potrošači dobijaju manje kupljenog proizvoda za svoj novac – navedeno je u saopštenju.

Prema novim pravilima, koja će od marta biti na snazi dva mjeseca, prodavci hrane sa godišnjim prometom većim od milijardu forinti (2,9 miliona dolara) moraće da prikažu upozorenja o cijenama za proizvode koji su se smanjili u odnosu na period između 1. januara 2020. godine i 1. jula 2023. godine.

Proizvođači hrane, uvoznici i dobavljači takođe će morati da obavijeste trgovce na malo o bilo kakvom smanjenju veličine proizvoda.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This