Srpskoj priznato 1,5 miliona KM potraživanja od „Mane komerca“

Srpskoj priznato 1,5 miliona KM potraživanja od „Mane komerca“

Lažni stečaj srbačkog preduzeća. Prenijeli imovinu na druga preduzeća neposredno prije stečaja

– Garantnom fondu Republike Srpske će ipak biti priznata potraživanja od 1,5 miliona maraka koja ima prema poznatom preduzeću „Mane komerc“ iz Srpca nad kojim je, tvrdi Fond, pokrenut lažni stečaj, saznaje CAPITAL.

mane komerc

Foto: Facebook/Mane komerc

Firma „Mane komerc“ u stečaju, koje je propalo preko noći i o kojem je CAPITAL ranije pisao, je preko komercijalne banke uzelo kredit Investiciono razvojne banke RS za poljoprivrednike od 4,5 miliona maraka. Za kredit je obezbijedio i garanciju Garantnog fonda Srpske u iznosu od 1,5 miliona maraka.

Po otvaranju stečaja su kao razlučni povjerioci ovog preduzeća upisani komercijalna banka koja je bila finansijski posrednik za IRB-ov kredit, te Garantni fond Republike Srpske. Zajedno potražuju oko šest miliona maraka.

Stečajni upravnik „Mane komerca“ je najprije priznao potraživanja Garantnom fondu, da bi ih nakon toga u cjelosti osporio, zbog čega je o njihovoj osnovanosti morao odlučivati sud.

Okružni privredni sud u Banjaluci je donio presudu kojom je odbio tužbu „Mane komerca“ o utvrđivanju osnovanosti osporavanja potraživanja Garantnog fonda.

Nakon ove presude preduzeće iz Srpca se žali Višem privrednom sudu u Banjaluci koji odbija njihovu žalbu i potvrđuje prvostepenu presudu.

„Potraživanje Garantnog fonda ima karakter nedospjelog potraživanja, a isplatom garantovane sume, on stiče pravo na namirenje iz stečajne mase kao razlučni povjerilac iz nekretnina stečajnog dužnika“, stoji između ostalog u Odluci Višeg privrednog suda.

Koliko je naplata ovih potraživanja izvjesna veliko je pitanje obzirom na to da su se i ranije u Garantom fondu žalili da su u preduzeću „Mane komerc“  koje je u vlasništvu Manojla Tatića neposredno otvaranja stečaja veliki dio imovine ove firme prenijeli na preduzeća čiji su osnivači tada bile Tatićeva supruga i kćerka.

Vlasnik koji želi da „okonča postupak“

Interesantno je i to da se vlasnik preduzeća Manojlo Tatić na izvještajnom ročištu branio da firma posluje od 1993. godine, te da je u početku poslovanje bilo pozitivno, ali da su problemi nastali u periodu korona virusa.

Tatić je tada kratko izjavio da je upoznat sa dugovima koje ima prema predlagačima za otvaranje stečaja, te da oni nisu izmireni.

„Smatram da nema potrebe za mojim daljim prisustvom sudu, a posebno imajući u vidu činjenicu da želim da se ovaj postupak okonča“, rekao je tada Tatić. Iznenađujuće je da vlasnik tako olako prihvata stečaj milionski vrijedne firme i koji on nije pokrenuo već druga firma i to za dug od samo nekoliko hiljada maraka.

Firma koja je propala preko noći

Važno je podsjetiti i da je Garantni fond u svojim dokumentima koja je iznosio u toku stečajnog postupka tvrdio da ima dokaze koji nedvosmisleno potvrđuju da je u ovom preduzeću otvoren lažni stečaj.

Iako stečajni upravnik u svom izvještaju naglašava da postoje uslovi za otvaranje stečaja u firmi „Mane komerc“ i da su računi ovog preduzeća blokirani duže od 60 dana, Fond je tada isticao da to nije tačno.

„Mane Komerc“ nije ispunjavao uslove za otvaranje stečaja. Računi preduzeća nisu bili blokirani neprekidno najmanje 60 dana, a prijedlog za otvaranje stečaja su podnijela dva lica, od kojih je jedno isti povuklo“, istaknuto je tada u žalbi Garantnog fonda.

CAPITAL: Bojana Ninković

CATEGORIES
Share This