Najviše troši u cijeloj regiji: Dodikov budžet povećan za dodatih pola miliona KM (55,6 miliona KM)

Najviše troši u cijeloj regiji: Dodikov budžet povećan za dodatih pola miliona KM (55,6 miliona KM)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prije nekoliko dana Rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 5,5 milijardi KM koji je za 140 miliona KM ili 2,6 odsto veći nego planirani budžet.

Ovim Rebalansom, dodatno je povećan i budžet predsjednika RS Milorada Dodika i to za 500.000 KM.

Inače, budžet predsjendika Republike Srpske, za vrijeme mandata Željke Cvijanović, iznosio je nepunih 11 miliona KM, no dolaskom Dodika povećan je 500 posto, sa 10,8 na 55,6 milina KM.

Rebalansom od prije nekoliko dana zapravo su povećani izdaci za bruto plate zaposlenih u kabinetu predsjednika Republike Srpske i to za 500.000 KM, sa 3.255.000 KM na 3.755.000 KM.

U Službi predsjednika RS Milorada Dodika je osam savjetnika koji su zasnovali radni odnos i još 12 njih koji primaju tzv. „funkcionalni dodatak“ i koji su angažovani bez zasnivanja radnog odnosa, a samo jedan od njih radi pro bono, odnosno bez naknade.

U izvještaju Glavne službe za reviziju RS za prošlu godinu, navodi se da je 31. decembra 2022. godine, u Službi predsjednika RS pored troje izabranih lica (predsjednik i dva potpredsjednika) bilo još 80 osoba u radnom odnosu od kojih je 70 angažovano po osnovu ugovora o radu (66 na neodređeno i četiri na određeno vrijeme), a deset ih je postavljeno.

Radi se o šefu kabineta, generalnom sekretaru i osam savjetnika.

„Osim navedenih postavljenih lica, van radnog odnosa je angažovano 12 osoba, od čega je 11 primalo funkcionalni dodatak i jedno radilo bez naknade“, stoji u objavljenom revizorskom izvještaju.

Dodaje se da su rashodi Službe predsjednika RS za bruto naknade za rad van radnog odnosa iznosile 464.822 КM.

(Agencije) Foto: Arhiv

CATEGORIES
Share This