Srpska primorana na novo zaduženje na berzi od 130 miliona KM

Srpska primorana na novo zaduženje na berzi od 130 miliona KM

Samo dan nakon što je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović priznala da Vlada ima problema zbog sankcija koje trpi u sukobu sa Visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, kojeg RS ne priznaje, Srpska je krenula u novo zaduženje „teško“ 130 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Naime, odluka je „pala“ na posljednjoj sjednici Vlade, prošli četvrtak, ali vlast u Srpskoj je očigledno smatrala da sa tim ne treba opterećivati građane, pa je kao i mnogo puta do sada kada je riječ o sličnim informacijama, pokušala da je sakrije.

Tako smo u izvještaju sa sjednice mogli da saznamo da je donesena odluka da se promijeni ime Studentskog doma u Foči, kao i da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave sa Fondom za dječiju zaštitu elektronski razmjenjuje podatke te da će se postaviti dvije automatske protivgradne stanice na području opštine Šamac, ali o novom velikom zaduženju nije bilo nijednog jedinog slova.

A plan je da se emituje 130.000 obveznica vrijednosti od po 1.000 maraka koje će da se vraćaju u narednih pet godina po kamati od šest odsto na godišnjem nivou.

„Glavnica se isplaćuje godišnje u pet jednakih rata, a kamata se računa na neotplaćeni dio glavnice i isplaćuje jednom godišnje“, stoji u odluci Vlade.

Inače, Republika Srpska je do sada emitovala devedeset emisija obveznica.

Ukupno je 61 emisija emitovana javnom ponudom, a vlast je na taj način građane i budžet zadužila za preko 3,5 milijarde maraka.

Takođe, deset emisija je iskorišteno za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za plaćanje obaveza prema dobavljačima, jedna za plaćanje izgubljenih sudskih presuda. Šesnaest emisija emitovano je kako bi se platila ratna šteta.

(Capital)

CATEGORIES
Share This