Rat u Ukrajini, 544. dan – Oboren Su-25 VSU; Danska postavila uslove Kijevu za korišćenje F-16

Rat u Ukrajini, 544. dan – Oboren Su-25 VSU; Danska postavila uslove Kijevu za korišćenje F-16

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Oboren još jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Ruska protivvazduhoplovna odbrana otkrila je i presrela još jednu ukrajinsku bespilotnu letilicu iznad Belgorodske oblasti, materijalne štete i žrtava nema, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto prinstskrin youtube ukraine military

-Dvadeset prvog avgusta oko 16.00 sati (po moskovskom vremenu) kijevski režim je ponovo pokušao da izvede teroristički napad bespilotnom letilicom. Ruska PVO sredstva su otkrila i uništila bespilotnu letilicu iznad teritorije Belgorodske oblasti, navedeno je u saopštenju.

Rezultat neuspješne kontraofanzive VSU na dijelu fronta

  • Glavno sa novog brifinga MO Rusije: Oboren Su-25, žestoke borbe u Zaporožju, napredovanje kod Kupjanska

Grupa „Zapad“ poboljšala je položaj duž linije fronta u pravcu Kupjanska;

Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Červonoj Dibrovi u LNR;

Oružane snage Rusije su uspešno odbile četiri neprijateljska napada u pravcu Kupjanska, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 160 ukrajinskih vojnika;

Ruske oružane snage su za dan izbacile iz stroja oko 75 vojnika Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu.

Foto printskrin telegram topwar_ru

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski avion Su-25 u blizini sela Starorajsko u DNR;

Oružane snage Rusije su odbile pet napada 82. vazdušno-jurišne brigade u području Rabotina, Zaporoška oblast;

Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;

Oružane snage RF su odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Krasnogorovke i Neveljskog na donjeckom pravcu, gubici protivnika iznosili su 225 boraca;

Oružane snage Ukrajine izgubile su do 110 pripadnika vojske, samohodni topovi AS-90 Braveheart i Nona-S, kao i artiljerijski sistem M777 na južnodonjeckom pravcu;

Oružane snage Ukrajine izgubile su preko 80 pripadnika vojske, haubice FH-70, D-20 i D-30 i 2 topa M119, američke proizvodnje u zaporoškom pravcu.

Udar avio-bombe FAB u blizini Kupjanska

  • Osuđeni nacisti Azova

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je na 18, odnosno 20 godina strogog zatvora trojicu pripadnika ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Azov“, koji su ranili troje žitelja Marijupolja, saopšteno je u Tužilaštvu DNR.

Foto: Profimedia/Vikipedija

  • Lanceti uništavaju tehniku VSU 

Jedinica ruskih specijalnih snaga „Osman“ direktno je „Lancetom“ pogodila tenk M-55 u zaporoškom pravcu. Tenk je Oružanim snagama Ukrajine isporučen iz Slovenije.

  • Ukrajinske trupe ponovo granatirale Zajcevo

Ukrajinske trupe u 15.00 ispalile su deset raketa na Zajcevo, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine, prenele su RIA novosti.

  • Danska postavila uslov Kijevu za korišćenje F-16

Ukrajina će moći da koristi lovce F-16 koje će joj isporučiti Danska samo na svojoj teritoriji, izjavio je danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen.

„Mi isporučujemo oružje pod uslovom da se koristi za potiskivanje neprijatelja iz Ukrajine. I ništa više“, citirala je ministara agencija Ricau.

„To su uslovi, bilo da se radi o tenkovima, borbenim avionima ili nečem drugom. To je signal koji će Ukrajina, naravno dobiti“, dodao je on, preneo je Sputnjik.

Dejstva ruskih K52

  • Pušilin: Ruska vojska zna šta da radi sa F-16

Isporuke lovaca F-16 Kijevu stvoriće dodatne poteškoće, ali ruska vojska zna šta da radi sa ovim avionima, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

– Naravno, naše jedinice razumiju šta da rade sa ovim avionima. Ali, naravno, to se može okarakterisati kontinuiranim težnjama zapadnih zemalja da nastave sa raspirivanjem sukoba. Takve akcije se ne mogu objasniti nikakvim mirnim inicijativama – rekao je Pušilin televiziji Rusija 24.

  • Ruski Su-35S oborio ukrajinski avion u zoni specijalne operacije 

Posade višenamjenskih lovaca Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije obavili su patroliranje u zoni specijalne vojne operacije.

Ruski Lancet

  • Zelenski: Ukrajina neće razmeniti teritorije za mir

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je da ne zna ništa o bilo kakvim skrivenim sporazumima koji bi primorali Ukrajinu da razmjeni svoje teritorije za mir, i insistira da Rusi moraju da snose odgovornost.

– Ne znam o kakvim se sporazumima negdje razgovara, o kakvoj razmjeni naših teritorija. Imamo jedan dokument – formulu mira. Imamo jednu želju – mir. Formulisali smo kako mi to vidimo. Spremni smo za otvorenu diskusiju sa našim kolegama, tako da svijet bude na istoj strani – na strani pravednog mira uz potpunu obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine – naglasio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Holandije Markom Ruteom, prenosi Ukrinform.

Foto: Profimedia

  • Zaustavljen pokušaj napada dronom u Moskovskoj oblasti

U okrugu Ruža u Moskovskoj oblasti zaustavljen je pokušaj napada dronom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„21. avgusta, oko 6.50 po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letilicom tipa aviona. Dežurstva nad teritorijom Moskovskog regiona i suzbijanja putem elektronske borbe“, saopštilo je Ministarstvo, prenose RIA novosti.

Oni su precizirali da se, izgubivši kontrolu, dron srušio u rejonu naselja Pokrovskoje.

Zapaljeno ukrajinsko oklopno vozilo

ISTOK

CATEGORIES
Share This