Srpska oštećena za oko 50 miliona KM propašću “Farmlenda” – niko ne odgovara!

Srpska oštećena za oko 50 miliona KM propašću “Farmlenda” – niko ne odgovara!

Sedam godina nakon što je prestala sa radom i u međuvremenu ostala bez bilo kakve imovine, Govedarska farma „Farmland“ tek prošle godine  otišla je u stečaj. Međutim, nagomilani su milionski dugovi, a zaustavljeno je i oglašavanje i prodaja imovine. Istražili smo šta će to značiti za firmu ali i Republiku Srpsku.

Od nekada najveće farme u bivšoj Jugoslaviji ostale su ruševine, obespravljeni radnici i rupe u budžetu Republike Srpske. Govedarska farma „Farmland“ iz Nove Topole trenutno ne raspolaže nikakvim nepokretnostima, nekretnine su devastirane, a nakon brojnih provala u krug farme, ne postoji ni oprema za rad.

Policija je izuzela dokumentaciju zbog sumnje na utaju poreza ili prevaru. To znači da će povjerioci, od kojih su najveći državna preduzeća i institucije, ostati bez više od 50 miliona maraka koje im duguje Farmland. Međutim, resorni ministar kaže da ne stiže da se bavi ovim pitanjem.

„Ja sam ministar nepunih sedam mjeseci, borim se sa brucelozom afričkom kugom poplavama gradom olujnim ćelijskim nevremenom i vi me to pitate. Stečajni postupak vodi sud vjerujte mi da ne znam i u ovom momentu to je nešto što se vuče 7, 8, 10 godina  a mi se bavimo ovozemaljskim stvarima ne znam bilo šta po tom pitanju odgovoriti“, kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ne zna ministar šta je sa Farmlandom, a ne zna niko ni gdje je trenutno Dragan Vasiljević, vlasnik Farmlanda i bliski saradnik Milorada Dodika, koji je godinama dobijao milionske podsticaje i desetine miliona povoljnih državnih kredita. Ono što je poražavajuće je to što Vasiljević nikada nije pozvan na odgovornost.

„Prema nekim informacijama taj čovjek koji je to privatizovao je napravio zgradu na Floridi i ne mogu da shvatim da ne postoji krivična odgovornost i naknada štete koju je taj čovjek napravio. Kada bi sad sabrali koliko je novaca otišlo u Farmland koliko je kupljeno steonih junica koliko žita dato i koliko duga napravljeno to bi prešlo više desetina miliona KM i za to kad sve propadne da niko ne odgovara to je nedopustivo“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović godinama upozorava na, kako kaže, kriminal i krađu u Farmlandu  i poziva na odgovornost.

„Vlasti su i Vlada donosili zaključke pod pritiskom Milorada Dodika gdje je upumpan ogroman novac i ne samo da je uništeno poljoprivredno dobro koje je moglo hraniti trećinu RS koje je bilo jedno od najvećih u bivšoj jugoslaviji već su uništene i robne rezerve Srpske mafijaškim poslovima između farmlanda i RS i IRB“, kaže Nebojša Vukanović, šef poslaničkog kluba Liste za pravdu i red.

Farmland najviše novca duguje IRB-u i to 34 miliona maraka, Robnim rezervama osam miliona, a Poreskoj upravi oko sedam miliona. Sve će to ostati nenaplaćeno jer višegodišnja nebriga za firmu i konstantno gomilanje dugova doveli su Farmland do kraha, a prema ranijim navodima, preko ove firme oprano je oko 83 miliona državnih para.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This