Rat u Ukrajini, 539. dan – Najmoćnija brigada VSU „bačena u vatru“; NATO priznao da je pogriješio

Rat u Ukrajini, 539. dan – Najmoćnija brigada VSU „bačena u vatru“; NATO priznao da je pogriješio

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Sistemi protivvazdušne odbrane jutros su uništili tri ukrajinska drona iznad Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dok Kijev upozorava da su Rusi lansirali veliku grupu dronova prema ukrajinskoj luci Izmail na Dunavu, ključnoj za izvoz žita. Ukrajina najavljuje izgradnju novih utvrđenja i vojne infrastrukture u regionima koji se graniče sa Rusijom i Bjelorusijom. Švedska sprema novi paket vojne pomoći Kijevu vrijedan 314 miliona dolara.

 • General Sirski: Situacija kod Kupjanska se pogoršava

Komandant Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski priznao je da se situacija u pravcu Kupjanska pogoršava, prenosi Military Media Center, koju koordinira Ministarstvo odbrane Ukrajine.

-Zbog zaoštravanja situacije na kupjanskom pravcu, veći deo dana sam proveo u jedinicama koje su vodile odbranu na periferiji grada, rekao je komandant.

On je takođe izrazio bojazan da bi ruska vojska mogla blokirati, a zatim i „zauzeti“ Kupjansk.

 • Vazdušna uzbuna u 4 regiona Ukrajine

Ponovo je proglašena vazdušna uzbuna u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u dijelu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije.

Ranije u srijedu, upozorenje o vazdušnom napadu je više puta objavljeno u naznačenim oblastima, da bi poslije izvjesnog vremena ukinuto.

Prema mapi, alarm u ovim regionima se oglasio gotovo istovremeno – oko 18.50 (poklapa se sa moskovskim vremenom).

Trenutak napada „Gerana“ na luku Reni na pozadini neuspješnog rada PVO.

 • Zaštita od dronova za ruske tenkove

Ruski tenkovi prvi put dobili sistem radio-elektronske zaštite od FVP dronova „Triton“ a on je prikazan na forumu „Armija-2023“.

Sistem je postavljen na tenk T-72B3M.

„Triton“ je namijenjen za onesposobljavanje kanala za rukovođenje i prenos podataka na neprijateljskim dronovima.

Sistemom može da se upravlja daljinski što omogućava maksimalnu bezbjednost operatora.

 • Najmoćnija brigada VSU bačena u proboj ruskog fronta

Komanda ukrajinske vojske prebacila je svoju najmoćniju brigadu iz rezervnog sastava za proboj fronta u područje Rabotina u Zaporoškoj oblasti, piše vojni kolumnista „Forbsa“ Dejvid Eks.

82. vazdušno-jurišna brigada od 2.000 ljudi, opremljena borbenim vozilima Marder i Striker i tenkovima Čelendžer-2, već je posljednjih nekoliko dana u Zaporoškoj oblasti gdje vodi borbe, pojašnjava Eks.

Foto: EPA

82. brigada i njena sestrinska vazdušno-jurišna 46. brigada bile su među posljednjim većim jedinicama koje je ukrajinski Generalštab držao u rezervi.

Ekspert veruje da kada 82. i 46. brigadi zatreba odmor ili rotacija, neće imati ko da ih zamjeni, a ruske trupe će to moći da iskoriste.

Foto: Jutjub/Militär- und Landtechnik Klaus Schröder

-Marincima će na kraju biti potreban odmor. Neizvjesno je koje snage će moći da ih zamjene. Ukrajina još uvek ima neupotrebljene brigade Teritorijalne odbrane i Nacionalne garde, ovim formacijama obično nedostaje vatrena moć i obuka koje brigade marinaca čine tako efikasnim.

Ako Rusi uspiju da se održe kod Rabotina i izdrže značajan, ali privremeni porast ukrajinske borbene moći, na kraju bi mogli da uzvrate udarac – čim ove brigade budu morale da se povuku, piše Dejvid Eks.

Oružane snage Ukrajine više od dva mjeseca bezuspješno jurišaju na položaje ruske vojske u Rabotinu.

 • Stižu novi ruski helikopteri

Ruski holding „Helikopteri Rusije“ će proizvesti i isporučiti Ministarstvu odbrane Rusije helikoptere Mi-8AMTŠ-V „terminator“.

Dopunski sporazum državnom ugovoru je na forumu „Armija 2023“ uručio načelnik Glavne uprave naoružanja vojske Ruske Federacije general Anatolij Guljajev zameniku direktora holdinga „Helikopteri Rusije“ Olegu Guljajevu.

Guljajev je uručio državni ugovor generalnom direktoru kompanije „Elektroautomatika“ Viktoru Sidorovu za pripremu i isporuku nove komandne mašine R-177M.

Mi-8AMTŠ-V predstavljaju modifikovane helikoptere Mi-8AMTŠ „terminator“ koji su u vojsci počeli da se primenjuju od 2009. godine, a koji je proizvela fabrika za proizvodnju aviona iz Ulan Udenska. Na helikopter su postavljeni novi gasno-turbinski motori „Klimov“ VK-2500-03, snažniji je i pomoćni motor TA-14 i modernizovan je komplet elektronskih sistema.

 • NATO priznao grešku

Šef kabineta generalnog sekretara NATO Stijan Jensen smatra da nije trebalo da govori o ustupanju teritorije Ukrajine Rusiji u zamjenu za članstvo u NATO, piše list Verdens Gang.

– Moja izjava o ovom pitanju bila je dio šire diskusije o mogućim budućim scenarijima u Ukrajini i nisam to trebalo da kažem. Bilo je pogrešno – rekao je on.

Stijan Jensen je ranije saopštio da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamjenu za ustupanje dijela svoje teritorije Rusiji.

Uništenje, vjerovatno, ukrajinskog oklopnog automobila od strane drona kamikaze Lancet.

 • Osujećen pokušaj ukrajinske diverzije

U Brjanskoj oblasti osujećen je pokušaj ukrajinske diverzantske grupe da se probije na teritoriju oblasti.

Četvorica diverzanata su likvidirana, saopštio je FSB. Pronađen je inostrano oružje, eksplozivne naprave i navigacije, kao i FPV dronovi sa naljepnicama „vlasništvo FSB Rusije“.

Pretpostavlja se da je grupa pripremala provokaciju i diverzije na ruskoj teritoriji.

Južno od Hersona, ukrajinska grupa kreće se čamcima duž rijeke Konke. Ruski operateri pomno prate neprijatelja, nakon čega su precizno gađali dronovima kamikaza.

 • Sprema se novi prodor na Zaporožju

Ukrajinska vojska sprema nov pokušaj velikog prodora na zaporoškom frontu, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

– Zelenskom ostaje sve manje vremena da pokaže Zapadu uspjeh svoje kontraofanzive, zato će Oružane snage Ukrajine prije jesenje sezone kiša preduzeti nov pokušaj velikog prodora na zaporoškom frontu – istakao je Rogov.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage posljednjih meseci na zaporoškom frontu nisu uspjele da probiju prvu liniju odbrane i probiju se do obale Azovskog mora, kako su željele.

Sagovornik je istakao da su najizvjesniji pravci u kojima bi ukrajinske snage mogle da pokušaju nov prodor područje Vremjovska prema Staromlinovki, orehovski pravac kod Rabotina ili forsiranje Dnjepra na području Zaporoške nuklearke.

Uništenje ukrajinskih samohodnih topova kalibra 155 mm M109 od strane drona kamikaze Lancet u regiji Zaporožje.

 • Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

– Zapadna grupa snaga ruske vojske izvela je ofanzivu u kupjanskom pravcu i poboljšala položaje duž ivice prve linije fronta;

– Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile dva napada ukrajinske vojske na području naselja Rabotino i Verbovo u zaporoškom pravcu;

– Oružane snage Rusije odbile su devet napada ukrajinske vojske u LNR i Harkovskoj oblasti;

– PVO sredstva Rusije u blizini Novotroickog u DNR oborila su ukrajinski avion Su-25;

– Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 85 vojnika u kupjanskom pravcu;

– Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 250 vojnika u donjeckom pravcu, ruska vojska odbila je 5 napada;

– Ukrajinske snage tokom dana u južnodonjeckom pravcu izgubile više od 140 vojnika;

– Oružane snage Ukrajine izgubile su u toku prethodnog dana gotovo 55 vojnika u krasnolimanskom pravcu;

– Oružane snage Rusije na području Torecka u DNR uništile su skladište municije 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

– Oružane snage Rusije uništile su radarsku stanicu CT-68 za otkrivanje, prepoznavanje i praćenje vazdušnih meta na području Pervomajskog;

– Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Kirovo u Zaporoškoj oblasti;

– Ruska PVO sredstva presrela su 4 projektila „hajmars“, 2 projektila „uragan“ i oborila 26 ukrajinskih dronova u zoni specijalne operacije,Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubile gotovo 170 vojnika u zaporoškom pravcu.

FPV dron uništava ukrajinski tenk T-72M1

 • PVO uništila ukrajinski dron kod Krima

PVO je u prijepodnevnim satima otkrila i uništila ukrajinski dron kojim su snage Kijeva namjeravale da izvedu napad na objekte na Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski dron uništava ukrajinski položaj

 • Neuspješna ofanziva dovela do raskola komande i administracije

Na pomolu je raskol između ukrajinske komande i administracije predsjednika Vladimira Zelenskog zbog neuspješne kontraofanzive, objavio je „Njuzvik“ pozivajući se na izvore.

Kako se navodi u članku, vojska, uključujući vrhovnog komandanta Valerija Zalužnog, žele da nastave ofanzivu.

Administraciji Zelenskog su u početku predstavljene pretjerano optimistične ocjene koje dovode u zabludu a to je, navodno, izazvalo nezadovoljstvo vlasti.

Tačan pogodak bespilotne letjelice Lancet-3 pogodio je još jedno oklopno vozilo Oružanih snaga Ukrajine

 • Oko 500 Ukrajinaca odbilo da krene u ofanzivu

Oko 500 ukrajinskih vojnika odbilo je da krene u ofanzivu u zaporoškom pravcu, saopštio je v.d. gubernatora te oblasti Evgenije Balicki.

Prema njegovim riječima, oni su svjedoci velikih gubitaka ukrajinskih snaga i ne žele da budu topovsko meso. Balicki je naveo da je ukrajinska vojska samo u toku prethodne noći izgubila 132 vojnika.

Prilikom pokušaja prelaska granice u regiji Bryansk, službenici granične službe FSB-a, uz podršku Moskovske oblasti, likvidirali su diverzantsku grupu Oružanih snaga Ukrajine od 4 osobe.

 • Rusi ubjedljivi kod Hersona

Pripadnici grupe „Dnjepar“ uništili su u prethodna 24 sata sistem „Grad“, dva minobacača i likvidirali 38 vojnika ukrajinskih snaga u blizini Hersona, rekao je za Sputnjik izvor dobro upoznat sa situacijom.

Dolazak lutajuće municije „Lancet“ na ZIL-131 „Kung“ Oružanih snaga Ukrajine i obližnjih putnika u pravcu Orehovskaja.

ISTOK

CATEGORIES
Share This