Srpska izbjegava plaćanje 90 miliona maraka Slovencima

Srpska izbjegava plaćanje 90 miliona maraka Slovencima

Republika Srpska dužna je slovenskom poduzeću ‘Viaduct’ isplatiti 90 miliona KM odštete zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Ali, to nisu još učinili. Ministri iz Republike Srpske opstruišu i usvajanje informacije Pravobranilaštva BiH o ovom sporu.

Kako je saopšteno, Savjet ministara BiH u dva kruga glasanja nije postiglo saglasnost za usvajanje informacije Pravobranilaštva BiH o Odluci ISCID Komiteta o poništenju arbitražne odluke u postupku Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček protiv Bosne i Hercegovine.

Veliki troškovi arbitražnog postupka

Zbog toga Savjet ministara BiH nije usvojio predloženi zaključak kojim se poziva Vlada Republike Srpske da u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obvezama u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu “Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, Republika Slovenija protiv tužene Bosne i Hercegovine’” hitno postupi po arbitražnoj odluci ICSID Casc No. ARB/ 16/36 od 1. 5. 2024. godine i presudi Tribunala od 18. 4. 2022. godine.

Pravobranilaštvo BiH je informisalo Savjet ministara BiH da je već upućen dokumentovani zahtjev Vladi Republike Srpske za postupanje po Odluci ISCID Komiteta o poništavanju arbitražne odluke u ovom postupku i presudi Tribunala od 18. 4. 2022. godine.

U skladu sa dostavljenom presudom, koju su pravni zastupnici tužioci dostavili Pravobranilaštvu BiH na ime tužene Bosne i Hercegovine, ukupni troškovi ovog arbitražnog postupka iznose 52.794.412 evra uz kamate koje teku od dana pravosnažnosti odluke.

Podsjećamo da su Savjet ministara BiH i Vlada Republike Srpske ranije zaključili sporazum o međusobnim pravima i obavezama u vezi s ovim arbitražnim postupkom kojim se Vlada Republike Srpske obavezala bezuslovno ispuniti svoje obaveze plaćanja prema presudi donesenoj u arbitražnom postupku u ime Bosne i Hercegovine, po prijemu dokumentovanog zahtjeva Pravobranilaštva BiH.

Viaduct d. o. o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček iz Pirana, Republika Slovenija, pokrenuli su arbitražni postupak protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Vašingtonu radi naknade štete prouzrokovane kršenjem odredbi Sporazuma o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije i Ugovora o energetskoj povelji.

Razlog je nerealizovanje, odnosno raskidanje ugovora o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sistema na Vrbasu, koji je zaključen s Vladom Republike Srpske.

(Fokus) Foto: BN

CATEGORIES
Share This