Sistem u sistemu: Povrat PDV na hranu za bebe i dalje na čekanju, a evo gdje je “zapelo”

Sistem u sistemu: Povrat PDV na hranu za bebe i dalje na čekanju, a evo gdje je “zapelo”

Inicijativa poslanika PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislava Borenovića i Mire Pekić kojom se predviđa povrat PDV na hranu i opremu za bebe roditeljima i starateljima djece do dvije godine, usvojena je početkom decembra prošle godine, ali još nije zaživjela u praksi.

Naime, početkom decembra prošle godine usvojena je inicijativa za izmjene i dopune Zakona o PDV, te se obavezao Savjet ministara da u roku od 60 dana pripremi zakon, po kojem bi se predviđao povrat poreza na hranu za bebe te opremu, odnosno krevetac, kolica, stolicu za hranjenje i autosjedalice.

Savjet ministara uputio je inicijativu Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali se na njihov odgovor čeka već mjesecima.

– Početkom februara je Savjet ministara razmatrao i uputio tu inicijativu UIO BiH. Shvatam da je neophodno da i UIO BiH da svoje mišljenje, ali ne mislim da je njihovo mišljenje jedino važno. Mi do sada uopšte nemamo informaciju da je zasjedao Upravni odbor UIO niti da je naša inicijativa razmatrana zvanično. Imamo nezvanične izjave na upite novinara, gdje je rečeno da naša inicijativa zahtijeva dosta novca, izmjenu softvera i nova radna mjesta, što apsolutno nije tačno – rekla je Pekićeva za Avaz.

Mira Pekić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Navodi da inicijativa podrazumijeva uhodan način vraćanja PDV, na način da se roditelji i staratelji registriraju u PDV sistem, gdje bi im na osnovu njihovog zahtjeva i dokaza bio omogućen povrat poreza.

Pratiti trendove

Ovo nije prvi slučaj da postoji otpor u UIO BiH prema inicijativama koje ugrožavaju postojeću praksu da se porez od 17 odsto plaća na sve proizvode, slično je bilo u prošlom u vezi s diferenciranom stopom PDV.

– Uprava za indirektno oporezivanje se ponaša kao zatvoren sistem, gdje jedino ono što vodi povećanju prihoda od PDV ima smisla i oni to prihvataju, a sve ostalo se glatko odbije – ističe Pekićeva.

Ona dodaje da je većina zemalja mijenjala stopu PDV u skladu s potrebama.

– Postavlja se pitanje čemu stvarno služi Parlamentarna skupština BiH. Osim toga što se lideri dogovaraju u kafanama i te dogovore donose u institucije, a i ono što pokušamo da uradimo, tačnije ove inicijative, sve to dolazi do zida te nemamo mehanizam da natjeramo UIO da nešto uradi – navodi Pekićeva.

Avaz je odgovor potražio i od UIO BiH ali nisu dobili nikakav odgovor.

U inicijativi koja se odnosi na bebi-hranu i opremu su, podsjetimo, poslanici Pekićeva i Borenović zatražili povrat PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe u ukupnom iznosu do 3.000 KM u prve dvije godine uzrasta djeteta.

Zamišljeno je to na način da roditelji, odnosno staratelji, kao kupci ostvare ovo pravo na osnovu pismenog zahtjeva koji se podnosi regionalnoj jedinici UIO BiH na čijem području imaju prebivalište.

– Gornja granica povrata PDV za prvu godinu starosti djeteta je 2.000 KM, a za drugu godinu 1.000 KM. Prilikom podnošenja prvog zahtjeva za povrat PDV roditelj, odnosno staratelj, dužan je da priloži dokumente kojima dokazuje da su ispunjeni uslovi propisani zakonom, odnosno podzakonskim aktima. Uz svaki podneseni zahtjev roditelj, odnosno staratelj, dužan je da priloži fiskalne račune koje je izdao prodavac hrane i opreme kao dokaz o kupovini – navedeno je u inicijativi.

Kako je naglašeno, hranom i opremom za bebe za koje se može ostvariti povrat PDV smatraju se: hrana za bebe, pelene, krevetac, kolica, stolica za hranjenje i auto-sjedalica.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This