Šest godina od optužnice, završeno suđenje Slavici Injac

Šest godina od optužnice, završeno suđenje Slavici Injac

Izlaganjem završnih riječi odbrane i tužilaštva juče je u Okružnom sudu u Banjaluci, šest godina nakon podizanja optužnice okončano suđenje bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac, koja se tereti za nesavjestan rad u službi u slučaju Bobar Banke.

Nakon što su održana 42 ročišta na kojima je saslušano 57 svjedoka i izvedeno nekoliko hiljada dokaza Sudsko vijeće je izricanje presude zakazalo za 17. januar.

Tužiteljka Snježana Petković ocijenila je da je u potpunosti dokazala krivicu optužene.

„Agencija se prema banci ponašala sa previše komoditeta propuštanjem nadzora. Tolerisala je njihovo ponašanje i tako joj pomogla da na kraju propadne. Da je blagovremeno reagovala do toga ne bi došlo. Kasnije je bilo kasno jer je novac podijeljen i potrošen. Možda zbog toga što je pokojni vlasnik banke Gavrilo Bobar bio blizak vrhu vlasti Republike Srpske“, kazala je ona u svojim završnim riječima.

Smatra kako je Agencija mogla da spriječi banku u njenim nezakonitostima, ali da do toga nije došlo jer je Injac propustila da reaguje blagovremenim nadzorom.

Njena ocjena je da mjere koje je Agencija na čelu sa Slavicom Injac nalagala banci, nisu bile pravovremene.

Na implementaciju pojedinih čekalo se mjesecima, pa i godinama.

Sa druge strane, banka je koristila deponente kao jeftin izvor novca koji je kasnije dijelila svojim povezanim preduzećima.

„Tako je došlo do štete od 122 miliona maraka prema fizičkim licima, fondovima, opštinama. Nejasno mi je odakle ovako maloj banci toliko javnog novca. Ono što je zanimljivo je da Agencija za bankarstvo u Bobar banci nije imala svoje depozite“, navela je Petkovićeva.

Ona je kao ključnog svjedoka označila Radu Rastoku koji je u periodu koji je obuhvaćen optužnicom bio supervizor u Agenciji za bankarstvo, a koji je kazao kako je Agencija trebala imati djelotvornije mjere jer su kontrolori otkrivali prevare, a kršenje mjera od strane banke se stalno ponavljalo.

Međutim, odbrana smatra da je Rastoka to izjavio jer je želio, a kasnije i uspio, da sjedne u fotelju direktora Agencije, kao i sa sebe skine teret odgovornosti.

Injac se krije iza Dodika

Advokat optužene, Vlado Adamović je kazao da su mnoge činjenice predstavljene netačno, te da su tvrdnje bazirane na procjenama, a ne na dokazima.

Proces je prema njegovom mišljenju bio politički motivisan, sa ciljem da se nanese šteta Miloradu Dodiku i Slavici Injac, a u čemu se, kako on cijeni, nije uspjelo.

Svu krivicu ponovo je prebacio na Bobar banku i njenu upravu, koja je, kako je rekao, bila odlučna da radi nezakonito, zbog čega je u tome niko nije mogao spriječiti.

„Preko 60 aktivnosti Agencija je preduzela prema Bobar banci, ali kada neko želi da se ubije on pronađe način“, rekao je Adamović.

Prema njegovim riječima Slavica Injac je svoj posao radila perfektno.

„Ona ničim nije prekršila zakone. Dapače, uvodila je profesionalne inovacije koje su danas postale zakonske odredbe“, zaključio je on.

Podsjećamo, Slavica Injac jedna je od 16 optuženih u slučaju “Bobar banke”, a pored nje sudi se i bivšoj direktorici Investiciono – razvojne banke Republike Srpske, Snežani Vujnić.

Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka.

CAPITAL: D. Tovilović

CATEGORIES
Share This