Šešelj u odbrani Dodika

Šešelj u odbrani Dodika

Sud BiH naziva nelegalnim, tvrdi da nema uporište u Dejtonu i poziva Mileta da ne ide u Sarajevo

Lider Srpske radikalne strankie Vojislav Šešelj je rekao Srni da bi institucije RS-a trebale donijeti odluku da ne priznaju taj sud koji, prema njegovim riječima, nema nikakvo uporište u Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu.

Šešelj je izjavio da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne bi trebao ići na sesije „nelegalnog Suda BiH i odazivati se na pozive te kvaziinstitucije u kojoj se protiv njega neopravdano vodi pravosudni proces“.

On je rekao Srni da bi institucije RS-a trebale donijeti odluku da ne priznaju taj sud koji, prema njegovim riječima, nema nikakvo uporište u Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu.

„To je sud koji je uveden samovoljom nekadašnjih visokih predstavnika u BiH i u saradnji sa Haškim tribunalom. On je mnogo više sudio Srbima nego muslimanima i Hrvatima. Srbi su tamo suđeni na dugotrajne robije, a muslimani samo do 20 godina. Naime, kod muslimana se poštovao princip najviše kazne u skladu sa aktima bivše Jugoslavije, a kod Srba nije“, rekao je Šešelj poručivši da bi Dodik trebao totalno ignorirati državni sud zemlje u kojoj radi i iz čijeg budžeta prima plaću.

„Takođe, trebalo bi da se Srbi prestanu isporučivati tom sudu“, rekao je Šešelj navodeći da je epilog pokrenutog sudskog procesa protiv predsjednika RS-a teško predvidjeti.

„Očigledno je da bi se u presudama vjerovatno išlo na njegovo hapšenje ili zabranu da se bavi politikom i slično. U svakom slučaju, Dodik tim sudskim organima ide na ruku odlaskom na ročišta i svojim ponašanjem nakon što su promijenili i doveli sudiju koja ima ratnu prošlost u ‘takozvanoj Armiji BiH’. Na šta to liči da ga sudi sudija koju se može pozvati na ratnu odgovornost?“, upitao je Šešelj.

On je dodao da Sud BiH ima brojne probleme jer su tamo nedavno na krivičnu odgovornost pozvani neki rukovodeći ljudi, te da je bilo svakakvih afera aludirajući na aferu „Respiratori“.

„Krajnje je vrijeme da se taj kvazi sud ukine“, rekao je Šešelj.

Agencije

CATEGORIES
Share This