Mještani Bistrice na nogama: Protest zbog rudnika uglja, vlast prećutno sve odobrila!

Mještani Bistrice na nogama: Protest zbog rudnika uglja, vlast prećutno sve odobrila!

U Bistrici kod Prijedora održana je još jedna protestna šetnja mještana zbog otvaranja rudnika lignita u sred njihovog sela. Poručili su da im je rudnik donio brojne probleme a njihov vapaj da se zaustave svi radovi , kako sami kažu, nadležni ne žele da čuju.

Porazno je, ističu Bistričani, što je unazad godinu dana od kako se vrši ekpoatacija izostala reakcija nadležnih.
Sa devastacijom ovog pitomog sela počelo se još prošle godine i to odlukom Vlade Republike Srpske koja je kako Zoran Ninić mještanin ovog sela tvrdi, na nelagalan način dala koncesiju teslićkom preduzeću Drvo-export.
On tvrdi da u katastarskim česticama podaci govore da je 148 hiljada metra kvadratnih ekspoataciono polje a ne kako je navedeno u ekološkoj dozvoli zbog čega je i sam najavio određene prijave protiv nadležnih.
Bistričani se već godinu dana bune protiv otvaranja rudnika u njihovom selu. Prvo su protestovali, pa napravili “živi zid”, svojim tijelima braneći prolaz kamionima i bagerima preko privatnih imanja, a onda je uprkos njihovom protivljenju Vlada Republike Srpske u martu prošle godine donijela Odluku i dala koncesiju za eksploataciju uglja lignita u njihovom selu.
(BN) Foto: BN
CATEGORIES
Share This