SDS: Jedino odgovornost i stručnost mogu spasiti RiTE Gacko

SDS: Jedino odgovornost i stručnost mogu spasiti RiTE Gacko

Srpska demokratska stranka, Opštinski odbor Gacko, u kontinuitetu već duži vremenski period upozorava na mnoge probleme i devijacije u poslovanju RiTE Gacko, od prekomjerne emisije čvrstih čestica i gasova, rekultivacije, izrade zaštitnog pojasa prema naseljenom području opštine do trenutne pojave otežane eksploatacije uglja i prinudnog izlaska bloka TE iz pogona što dovodi do opšte zabrinutosti svih zaposlenih kao i građana opštine Gacko, navodi se u saopštenju SDS Gacka povodom niza akumuliranih problema u poslovanju RiTE Gacko.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

SDS Gacko konstatuje da dugogodišnje neodgovorno i neplansko upravljanje RiTE Gacko ulaskom u zimski period, kada je otežana eksploatacija uglja a samim tim i proizvodnja električne energije, ulazi u fazu kulminacije i nije nimalo čudno zašto je Termoelektrana prije par dana obustavila proizvodnju električne energije.

Pozdravljamo sve napore sadašnjeg rukovodstva RiTE Gacko da održe proces proizvodnje ali isto tako konstatujemo da pravi razlozi izlaska sa mreže TE Gacko nisu oni razlozi koji se mogu čuti od strane vodećih ljudi  RiTE Gacko.  Problemi današnjice su ništa drugo već posljedice dugogodišnjeg upravljanja gatačkom termoelektranom ali nova uprava i pored toga što je popravila neke stare retrogradne navike prethodne uprave, mora imati u vidu da je skoro 9 mjeseci otkako upravlja sa RiTE te da ima sve manje prostora da indikatore sopstvenog rada pripisuje svojim prethodnicima. Probleme ipak treba nazvati pravim imenom i nesporna je činjenica da je TE Gacko obustavila svoj rad usljed nedostatka dovoljnih količina uglja.

Svakako treba naglasiti da kompletan proizvodni proces otežavaju dugovanja prema dobavljačima što samim tim respektabilne dobavljače udaljava od svakog vida saradnje sa RiTE Gacko. Gubitkom kredibilnih poslovnih partnera koji ne mogu da naplate svoja potraživanja od RiTE, nezaobilazno se smanjuje kvalitet isporučenih roba i usluga što se negativno odražava na sam proces proizvodnje. Pozivamo rukovodstvo RiTE Gacko da izađe u javnost sa tačnim podacima o stvorenim a neizmirenim, kako kratkoročnim tako i dugoročnim obavezama u ovom momentu.

Zabrinjava činjenica da pored postojeće sopstvene mehanizacije poslovna politika u kontinuitetu pribjegava ka angažovanju trećih lica koji na RiTE gledaju kao na sopstveni plijen za razliku od svih onih radnika koji svojim odgovornim i poštenim radom zarađuju svoj lični dohodak. Jedan od najnovijih primjera gore navedenog jeste angažovanje drobilice za ugalj, koja je za sada po nepoznatoj cijeni angažovana od lidera lokalnog SDA Halida Čustovića.

Nedostatak odgovornosti u radu  kao i ne postojanje  discipline povlaštenih pojedinaca negativno utiče na uspješno poslovanje preduzeća te samim tim pozivamo najodgovornije da zaštite struku u koju ne možemo svrstati one kadrove koji su svoje nazovimo ga zvanje stekli na volšeban i sumnjiv način. Struka ne smije da bude devalvirana usljed bahatosti i nemara manje grupe povlaštenih pojedinaca kao i političkih struktura koje su na žalost integrisane u poslovnim zajednicama.

Koristimo priliku da pozdravimo angažovanje stručnjaka sa Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz Bora koji su uz pomoć naših stručnih lica sa RiTE učinili sve potrebno, kako stanje u rudniku ne bi bilo dosta lošije od postojećeg.

Još jednom podsjećamo javnost da ostaje nerazjašnjeno pitanje šta će se dogoditi sa Projektom za razvijanje i provjeru nove metode korišćenja RDF goriva za proizvodnju električne energije u TE Gacko, imajući u vidu da i sam projekat nije stavljen van snage odlukom uprave preduzeća pa se samim tim izvodi zaključak da je navedeni projekat još uvijek aktivan te samim tim predstavlja opravdanu bojazan za stanovništvo naše opštine.

Opštinski odbor SDS Gacko, želi svakako naglasiti i ocijeniti najvećom mogućom ocjenom rad i požrtvovanost grupe inžinjera i radnika koji su radili na rješavanju i otklanjanju nedostataka na sistemu otpreme pepela kao i prijedlog daljnih aktivnosti po ovom pitanju a što se odnosi na pouzdan rad elektrofiltera i sistema transporta. Vjerujemo da će naši nesumnjivo stručni i odgovorni radnici sa RiTE kada je u pitanju smanjenje emisija čvrstih čestica naći najrentabilnija i najfunkcionalnija rješenja u interesu cijelog proizvodnog sistema i građana koji žive u Gacku.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This