Sankcije su učinile svoje, Infiniti grupa se raspala

Sankcije su učinile svoje, Infiniti grupa se raspala

„Sankcije su učinile svoje, i Infiniti u ovom obliku više ne može da funkcioniše…, poručio je Vujić.

Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infiniti Internešenel grupe, potvrdio je da je zbog američkih sankcija ugrožen  veliki broj projekata koji su za osnovno funkcionisanje Republike Srpske, kao npr. sistem u Poreskoj upravi ili Geodetskoj upravi…

„Ono što je specifično jeste da je Đorđe Đurić odlučio da izađe iz posla, tako da Infiniti grupa neće ovako dalje poslovati i u ovom obliku. Odlučili smo da uđemo u pregovore sa Đurićem da mi preuzmemo sve kompanije iz ove grupe“, kazao je Vujić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su američke sankcije učinile svoje i Infiniti grupa u ovom obliku više ne može da funkcioniše.

„Vlasnik Infiniti grupe je Đorđe Đurić. Sankcije su učinile svoje, i Infiniti u ovom obliku više ne može da funkcioniše. Naši razgovori su kakav će biti model, a to zavisi od Đurića“, kazao je Vujić.

On je potvrdio da očekuju i gašenje računa, jer su ih, kako je naveo, već kontaktirale banke.

„Od jedne američke kompanije smo dobili informaciju da možemo da radimo s njima do 14. avgusta“, kazao je Vujić, koji je dodao da „Igor Dodik nema nikakvo vlasništvo i da nikada nikakav ugovoreni posao s njim nije postojao“. Podsjetimo da je ranije Milorad Dodik kazao da njegov sin Igor sarađuje sa Prointerom.

Međutim, Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) stavio je prošle sedmice na crnu listu sedam firmi iz BiH i još dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

“Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadgledaju. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama oslanjajući se na različite imenovane vlasnike i direktore”, navode iz OFAC-a.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih bh. kompanija: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), i Una World Network d.o.o. (Una).

Dodaje se da je Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) kompanija za informacione tehnologije (IT) koja posluje u okviru mreže porodice Dodik. Uz Prointera i Kalderu, Sirius je poznat u BiH po tome što je dobio unosne vladine ugovore.

Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom vlada Republike Srpske i BiH, dok Kaldera prvenstveno posluje u sektoru inženjeringa.

Američke sankcije je dobio i vlasnik grupa Infiniti Đorđe Đurić.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da rade na predmetu u vezi sa posljednjim američkim sankcijama koje su uvedene kompanijama i pojedincima iz Bosne i Hercegovine.

„U Tužilaštvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na pravne i fizičke osobe, obuhvaćene sankcijama Vlade SAD, u kojem se vrše provjere i utvrđuje postoje li elementi krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, u djelovanju sankcionisanih osoba“, rečeno je iz Tužilaštva BiH za portal Klix.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This