Rizikuje li Vlada novom odlukom sankcije IRB-u?

Rizikuje li Vlada novom odlukom sankcije IRB-u?

Na dnevni red već zakazane redovne sjednice Parlamenta Srpske naprasno su, po hitnom postupku, uvrštene još tri tačke koje su vezane i koje se odnose na poslovanje Investiciono – razvojne banke Republike Srpske. Ubuduće, i IRB će, pored poslovnih komercijalnih banaka, primati novčane depozita.

Iz opozicije poručuju da su simptomatične izmjene poslovanja IRB-a baš u momentu kada su uvedene sankcije i ugašeni računi firmama koje je Ministarstvo finansija SAD povezalo sa porodicom Dodik.

„Kad bi sve preveli na najprostije, stvari dođu ovako. IRB je jedan propao projekat, a uništila ga je politika SNSD-a izvlačenjem depozita. Ono što je vidljivo golom okom, jeste da će zbog Prointera aktuelna vlast žrtvovati IRB. A sve ono šo su oni uništili i opljačkali, na kraju optužiti OHR i velike sile koje propisuju sankcije i mjere“, izjavio je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red izjavio je da su pitali da li to ima veze sa sankcijama i blokadama računa, sekretar Vlade nije htio da govori ništa, jer nije iz te oblasti.

„To je već jedna otrcana priča o nekakvom razdruživanju, referenduimima ili čemu sve ne. Oni samo pokušavaju da skrenu pažnju sa svega što se dešava u finansijskim tokovima. Ali je to već unaprijed ogoljeno i demaskirano“, dodao je.

Na pitanje da li ovim potezima Vlada Srpske rizikuje sankcije i IRB-u, predsjednik Parlamenta nije htio da komentariše.

Nenad Stevandić, predsjednik NSRS izjavio je da je to bankarski sektor i to su stvari koje treba da pitate Zoru Vidović.“

Vidno nervozan, Nenad Stevandić je takođe najavio i održavanje još jedne, posebne sjednice, vjerovatno sljedeće sedmice. Ipak, dugo pominjani termini mirnog razdruživanja Republike Srpske sa Federacijom BiH.

Sada se već slabo pominje, a dokument pod nazivom Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima nije predložila Vladina Komisija za razdruživanje, već grupa narodnih poslanika.

„Mi želimo da znamo sve, i o toj Komisiji, o stanju u Bosni i Hercegovini, o potpisanim međunarodnim ugovorima, znate da smo mi usvojili i onaj Protest za Skupštinu Ujedinjenih nacija, to je sve povezano, da kažu svi šta imaju. Ovo je vrlo ozbiljno pripremljena informacija, vidjećemo šta je i Vlada pripremila. Ovaj dokument obuhvata sve, stanje u zemlji, pitanje opstanka, visokih predstavnika“, dodao je Stevandić.

„Prvo, predlagač ovog dokumenta nije ni Vlada ni neko od ministarstava, nego grupa poslanika na čelu sa Žunićem. S obzirom da je on bio tokom rasprave izrazito arogantan i bahat, mi smo bili suzdržani oko ovoga. Javnost nema osnovnu informaciju.

Da li je ova Informacija nastala kao rezultat rada Komisije o razdruživanju, da li se ta Komisija uopšte sastajala, da li su poslanici komunicirali s njima. Mi na kraju ne znamo ni da li ova priča uopšte ima ikakve veze sa razdruživanjem?“, istakao je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u NSRS.

Za narednu sedmicu zakazana je sjednica na kojoj će se obratiti Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This