Republika Srpska ne treba donositi ishitrene poruke

Republika Srpska ne treba donositi ishitrene poruke

– Protiv sam ishitrenih odluka kada je u pitanju najavljeno razdruživanje Republike Srpske sa Federacijom BiH, rekao je predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak, gostujući u rubrici Bez uvijanja, jutarnjeg programa BN TV.

– Ja sam za Dejtonski mirovni sporazum i smatram da Republika Srpska treba da sarađuje sa Federacijom BiH na putu ka EU, kazao je Selak, navodeći da nije Republika Srpska kočnica na putu ka Evropskoj Uniji, već Federacija BiH.

„Treba da se dogovorimo kako da ubrzamo taj put, bez donošenja bilo kakvih ishitrenih odluka“, kazao je on i dodao da svaki stanovnik Republike Srpske, naročito političar, želi samostalnu Republiku Srpsku.

„To je želja svih nas i to će se u budućnosti sigurno desiti nekada, ali da li je momenat sada, da li je na globalnom planu takva klima da se to može desiti? Treba polako, ne treba donositi ishitrene odluke, protiv sam ishitrenih odluka, ali se trebamo konsultovati i sa našim prijateljima, naravno sa Srbijom“, kazao je Selak.

Što se tiče deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma na Majevici, koju je odbila skupštinska većina u NSRS, čiji dio je partija koju on vodi, Selak kaže da se njegova stranka zalaže za zaštitu životne sredine.

 „Što se tiče Majevice i kopanja litijuma, mislim da tu svakako treba tražiti mišljenje struke. Nije to samo pitanje, evo neko sad sjedi u Vladi i kaže idemo mi kopamo litijum… Naravno da sve treba sagledati, da je to pitanje i ekološke prirode i svake druge vrste. Treba razgovarati sa strukom. Kada se krene kopati u Evropi, u Zapadnoj Evropi litijum, što ne krenuti kopati i kod nas. Ali naravno da treba pitati i ljude koji žive na tom području.“

On je naveo da u narednom periodu očekuju niz problema u odnosima Hrvatske i Republike Srpske zbog niza nerješenih pitanja i problema u elektroenergetskom sektoru.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This