“Republički budžet je narodni novac, a ne novac Radovana Viškovića ili bilo kog ministra” Petrović u otvorenom pismu opleo po Vladi Srpske

“Republički budžet je narodni novac, a ne novac Radovana Viškovića ili bilo kog ministra” Petrović u otvorenom pismu opleo po Vladi Srpske

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović uputio je otvoreno pismo ministrima u Vladi Republike Srpske u kome navodi da je Bijeljina, umjesto ulaganja sa republičkog nivoa, dobila dodatno otimanje sredstava iz lokalnog budžeta.

Početkom juna mjeseca tekuće godine upućeni su zahtjevi i dostavljeni projekti, lično od mene i to tako što sam sa tim projektima pješačio od Bijeljine do Banjaluke, svakodnevno ukazujući na potrebe i probleme drugog grada po veličini u Republici Srpskoj. Dopisi su  upućeni sljedećim ministarstvima: Ministarstvu finasija, Ministarstvu trgovine i turizma, Ministarstvu saobraćaja i veza, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu prosvjete i kulture i Ministarstvu porodice, omladine i sporta, navodi se u pismu koje je Petrović objavio na društvenim mrežama.

Nema para za projekte

Gradonačelnik Bijeljine istakao je da od većine ministarstava nije dobio odgovor na dopise, kao ni odgovor na poslate urgencije, a kamoli konkretnu finansijsku podršku. Dodao je da su pojedina ministarstva u odgovoru navela da nemaju sredstava za podršku realizaciji ni jednog projekta koji je kandidovan.

– Imajući u vidu sjednicu Vlade Republike Srpske na kojoj će se usvojiti prijedlog Budžeta za 2024. godinu, želim da Vas uoči sjednice podsjetim na sljedeće: Grad Bijeljina je drugi po veličini grad u Republici Srpskoj i prema posljednjem zvaničnom popisu iz 2013. godine broji 107.663 stanovnika. Stanovnici drugog po veličini grada uredno plaćaju svoje poreze i doprinose čime u velikoj mjeri doprinose punjenju republičkog budžeta o kojem ćete raspravljati! Samo u Bijeljini imamo preko 40.000 registrovanih vozila, novac od registracije ovih vozila se sliva u republički budžet, a kao paradoks imamo da sam grad ima oko 300 kilometara makadamskih puteva i izuzetno lošu putnu infrastrukturu! U Gradu Bijeljina ima oko 8.400 učenika osnovnih škola i oko 3.500 učenika srednjih škola. Samo ove godine Grad Bijeljina je do sada uložio 1.247.616,47KM u opremanje i obnovu objekata za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, iako je osnovno obrazovanje pod republičkom ingerencijom i nadležnošću Ministarstva prosvjete i kulture – navodi Petrović.

Sa republičkog nivoa, kako je istakao, ulaganje u obnovu školskih objekata je, prema njegovim riječima, jedna velika nula.

– Za posljednje tri godine uprkos brojnim pozivima, otvorenim pismima i urgencijama, ministarke prosvjete i kulture kako bivša tako i sadašnja se nisu udostojile da posjete Bijeljinu! Djeca Bijeljine tokom čitave godine donose medalje i priznanja sa brojnih republičkih, državnih, evropskih i svjetskih takmičenja, djeca Bijeljine nisu tuđa djeca već djeca Republike Srpske, ponos i budućnost ove zemlje! Grad Bijeljina je umjesto ulaganja sa republičkog nivoa dobio dodatno otimanje sredstava iz lokalnog budžeta, samo ove godine za prvih deset mjeseci našem Gradu je na račun PDV uplaćeno 1.025.645,62 KM manje od planiranih sredstava – naglasio je Petrović.

Žitnica Srpske i BiH

Ako nam već ne dajete ništa, dodao je gradonačelnik Bijeljine, postavio je pitanje da li je stanje u državnoj kasi toliko očajno da, kako je naveo, morate i da nam otimate.

marš časti na čelu sa ljubišom petrovićem gradonačenikom bijeljine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Podsjetio je i da je Semberija najveća žitnica Republike Srpske i BiH, te da ruke vrijednih poljoprivrednika “hrane ovaj napaćeni narod”.

– Vjerujem da ste svi na čelu sa ministrom poljoprivrede dobro upoznati da je afrička kuga svinja poharala domaćinstva u Semberiji, ne krivicom domaćina već krivicom onih koji su sa najvišeg nivoa dozvolili nekontrolisan uvoz svinja.

Podsjećam Vas da je u Semberiji eutanazirano ukupno 40.328 svinja, da je 823 domaćinstva osiromašeno i oštećeno, da je ukupni aktuelni dug Ministarstva poljoprivrede ka domaćinima u Semberiji na račun eutanaziranih svinja oko 10.000.000,00 KM. Nadamo se da ste to predvidjeli u nacrtu budžeta koji ste sastavili – naveo je Petrović.

Zaključio je da Grad Bijeljina “ne traži ništa više od onog što nam pripada, od onog što nam dugujete, od onog što su naši građani pošteno zaradili, od onog što su naša djeca zaslužila”.

– Morate shvatiti da ste dužni da ulažete u sve gradove, opštine i sela ma ko se nalazio na njihovom čelu, a da sa suprotne strane niko nije dužan da Vam ljubi skute i da Vam se klanja, jer mi samo tražimo dio kolača koji nam po svim stavkama pripada i koji smo pošteno zaradili! Shvatite da republički budžet je narodni novac, ne novac Radovana Viškovića, ne novac nijednog ministra, ne novac Ljubiše Petrovića ili bilo kog drugog gradonačelnika i načelnika već je to zajednički, narodni novac koji se mora ravnomjerno i u skladu s potrebama gradova i opština raspoređivati – poručio je Petrović.

Pred usvajanje Nacrta budžeta Republike Srpske Petrović je zatražio da u dokumentu budu predviđena sredstva za finansiranje projekata na teritoriji grada Bijeljina.

– Gospodo, to od vas očekuju građani koji plaćaju poreze, djeca i mladi koja pohađaju škole i fakultete, djeca sa poteškoćama u razvoju, sportisti, privrednici, poljoprivrednici – naveo je Petrović u otvorenom pismu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This