Reforma nema, BiH ostaje bez milijardu evra

Reforma nema, BiH ostaje bez milijardu evra

Usaglašavanje o pitanju reformi u BiH nikada ne ide olako, što se pokazuje i sada kada bi nadležni trebalo da na jedan dokument stave sve ono što će uraditi i realizovati kako bi dobili nešto više od milijardu evra koja su predviđena za domaće tržište iz Plana rasta za zapadni Balkan.

Nadležni u BiH pokušavali su i prethodnih dana da usaglase konačan plan reformi BiH za Plan rasta za zapadni Balkan, ali do dogovra nije došlo.

Da postoje određeni problemi o pitanju usaglašavanja reformi priznaju i u Savjetu ministara, a ovaj put kočnicu u svemu prave evropske intitucije i njihovi predstavnici.

– Nismo saglasni sa određenim ambicioznim stavovima Evropske unije pri izradi mape rasta na zajedničkom nivou koju bi trebalo da definišemo uz punu vidljivost Srpske i FBiH. Ti stavovi EU nisu u skladu sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH – rekao je “Glasu Srpske” zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Staša Košarac.

U organizaciji predstavnika EU početkom ove sedmice u Sarajevu je održan sastanak predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Borjane Krišto, ministara na nivou BiH, premijera entiteta i drugih predstavnika institucija u BiH s predstavnicima Evropske unije.

Na sastanku je, kako je samo kratko poručeno, bilo riječi o usaglašavanju plana reformi BiH i dalje reforme na evropskom putu.

Plan za zapadni Balkan ukupno je vrijedan šest milijardi evra za period 2024-2027. godine, a BiH će, kako je ranije poručeno iz EU, povući nešto više od milijardu evra ako realizuje zacrtane reforme.

Rok probijen

Portparol Delegacije Evropske unije u BiH Ferdinand Kening rekao je ranije “Glasu” da će se od šest milijardi evra koje je EU namijenila za zemlje zapadnog Balkana u BiH sliti 1,08 milijardi, ali samo ako vlasti realizuju zacrtane reforme.

– Ako to ne urade, novac koji je namijenjen domaćem tržištu biće preusmjeren ka drugim državama koje budu savladale sve ono što je pred njih postavljeno – poručio je Kening.

Naglasio je i da su domaće vlasti u BiH aktivno uključene u finalizaciju reformske agende uz podršku Evropske unije, ali i da je ciljni datum za finalizaciju tih reformi kraj marta 2024. godine.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This