Rat u Ukrajini, 599. dan – Putin: Spremni za pregovore, Ukrajina da ukine dekret koji ih zabranjuje

Rat u Ukrajini, 599. dan – Putin: Spremni za pregovore, Ukrajina da ukine dekret koji ih zabranjuje

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

  • Putin: Mi smo spremni za pregovore, Ukrajina da ukine dekret koji ih zabranjuje

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da Ukrajina, ako želi da počne pregovore sa Rusijom, treba da poništi dekret o zabrani pregovora i da objavi spremnost za dijalog.

– Predsjednik Ukrajine je izdao dekret koji zabranjuje vođenje mirovnih pregovore s nama. Svima, i njemu samom. Pa, kako se može pregovarati ako oni to ne žele, čak su izdali i regulatorni dokument koji zabranjuje te pregovore – rekao je Putin u intervjuu Kineskoj centralnoj televiziji uoči posete Kini.

Istakao je da ukrajinska strana, ako želi da započne pregovore, prvo treba da poništi taj dekret.

– Treba da objave spremnost za te pregovore. Mi smo spremni, uključujući i korišćenje prijedloga naših kineskih prijatelja –  rekao je Putin, a prenosi RIA Novosti.

Foto: Tanjug/AP

  • Ruska vojska odbila pet ukrajinskih napada kod Artjomovska

Oružane snage Rusije su odbile pet napada ukrajinskih snaga u Orehovo-Vasiljevki, Kleščejevki i Dubovo-Vasiljevki u Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupe „Jug“ Vadim Astafjev.Đ

  • Mediji: Kijev zabrinut zbog sve manje pažnje Zapada

Kijevske vlasti su veoma zabrinute zbog toga što sukob u Ukrajini privlači sve manje pažnje Zapada, pišu analitičari „Njujork tajmsa“ Endrju Kramer i Metju Mpoke Big.

„Kijev procenjuje kao zabrinjavajuće pomake u geopolitici sukoba. Pažnja ključnih saveznika se prebacuje na rat u Gazi, vojna pomoć SAD je zaglibila u borbi republikanaca za liderstvo u Kongresu, a u evropskoj podršci pojavile su se pukotine uslijed izbora u Poljskoj i Slovačkoj“, pišu analitičari.

Protekle sedmice predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u intervjuu televizijskom kanalu „Frans 2“ izjavio da eskalacija u Izraelu donosi rizik da će pažnja međunarodne zajednice biti odvučena sa sukoba u Ukrajini.

  • Putin: Gubici Ukrajine u kontraofanzivi u poređenju sa gubicima Rusije osam prema jedan

Gubici Ukrajine tokom kontraofanzive u poređenju sa gubicima ruske vojske su otprilike osam prema jedan, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Rekli su da će poraziti Rusiju i pobediti na bojnom polju, da će strateški poraziti Rusiju. Počeli su aktivne vojne operacije, tzv. kontraofanzivu. To traje od 4. juna. Još nema rezultata, gubici su ogromni – otprilike jedan prema osam – rekao je Putin u intervjuu za „China Media Corporation“, čiji je tekst objavljen na sajtu Kremlja.

On je dodao da je Rusija još na pregovorima u Istanbulu izrazila spremnost da okonča sukob mirnim putem, istovremeno obezbjeđujući svoje legitimne interese, prenosi Interfaks.

– Tamo je ukrajinska strana za sebe predvidela veoma strog bezbjednosni okvir i mi smo se sa tim saglasili. Ali, čim su se naše trupe povukle od glavnog grada Ukrajine, Kijeva, ukrajinska strana je sve te sporazume odmah bacila u vatru – rekao je Putin.

ISTOK

CATEGORIES
Share This