Rat u Ukrajini, 586. dan – Britanska flota neće štititi ukrajinsko žito; Zapad govori o prekidu, Kijev bi kontraofanzivu u oktobru

Rat u Ukrajini, 586. dan – Britanska flota neće štititi ukrajinsko žito; Zapad govori o prekidu, Kijev bi kontraofanzivu u oktobru

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Nastavljene žestoke borbe i svakodnevni obračuni dronovima. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, tokom posjete Kijevu, poručio je da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećao stalnu podršku EU. Američki predsjednik Džozef Bajden, nakon usvajanja privremenog budžeta koji ne predviđa novac za Ukrajinu, poziva na posebno glasanje o finansiranju Ukrajine.

 • Mediji: Britanija ne planira da svojom flotom zaštiti brodove sa ukrajinskim žitom

Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps demantovao je navode da će ratna mornarica Ujedinjenog Kraljevstva biti poslata da zaštiti brodove, koji prevoze ukrajinsko žito i druge prehrambene proizvode preko Crnog mora, objavilo je izdanje „Gardijan“.

Ministar je takođe dodao da nije predviđeno učešće britanske ratne mornarice u patroliranju Crnim morem, iako bi Velika Britanija i druge zemlje mogle da odigraju savetodavnu ulogu kako bi pomogle Ukrajini u izvozu hrane, navodi se u članku,

Hersonski pravac – raketni udar X-38 na privremenu tačku razmeštanja VSU na desnoj obali Dnjepra

 • Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

– Ruska vojska je na kupjanskom pravcu uništila haubicu M109 „paladin“ i američki artiljerijski sistem M777.

– Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 60 vojnika (poginuli i ranjeni), na donjeckom do 180 vojnika, a na kupjanskom – do 65.
– Oružane snage Rusije su na zaporoškom pravcu nanijele poraz ljudstvu i tehnici ukrajinske vojske kod Rabotina, Male Tokmačke, Novodanilovke i Verbovog.
– U području Prijutnog u Zaporoškoj oblasti odbijen je napad jurišnih grupa ukrajinske teritorijalne odbrane.
– Ruske snage PVO i sistemi za elektronsko ratovanje za dan su presreli dva projektila „hajmars“, dve operativno-taktičke rakete. Uništeno je i 45 ukrajinskih dronova.
– Ruska vojska uništila je skladišta goriva i avionskog naoružanja ukrajinske vojske na aerodromu u Dnjepropetrovskoj oblasti.
– Ruske snage pogodile su centar za vezu 66. mehanizovane ukrajinske brigade u području Petrovskog u LNR.

Kadrovi iz Orehovke

 • Ruska vojska odbila ukrajinski napad kod sela Torsko

Ukrajinska vojska pokušala je da izvede napad na području sela Torsko na svatovskom pravcu, izjavio je lider DNR Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

– Na svatovskom pravcu protivnik nastavlja da prodire u malim grupama, nisu postigli nikakve rezultate. Bilo je pokušaja da se na područku Torskog napadnu naše pozicije, ali bez uspjeha. Situacija je i dalje prilično stabilna – rekao je Pušilin.

Ruski avioudari u Maloj Tokmaki

 • Kijev: Podrška Vašingtona neće oslabiti

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba smatra da podrška Vašingtona Kijevu neće oslabiti, da prekid američke pomoći Ukrajini predstavlja izolovani incident i da nije sistemskog karaktera.

– Pitanje je da li je ono što se proteklog vikenda dogodilo u Kongresu SAD incident ili sistem. Mislim da je to incident. Ne čini nam se da je podrška SAD oslabila – izjavio je Kuleba na sastanku sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

Uništenje radio visinomjera PRV-16 “Pouzdanost” udarom drona kamikaze Lancet

 • Zapadni mediji: Kijev će uskoro morati da razmišlja o prekidu sukoba

Ukrajina je pala na listi američkih prioriteta, a Kijev će uskoro vjerovatno morati da razmišlja o okončanju sukoba i da odustane od planova o „pobjedi nad Rusijom“, piše njemački list „Špigl“.

– Ukrajina je pala za nekoliko mjesta na listi prioriteta Vašingtona. Drugim riječima, možda će vlada u Kijevu uskoro morati mnogo više da razmišlja o strategiji izlaska iz sukoba, čak i bez vidne pobjede nad Rusijom – navodi se u tekstu.

Ranije je američki predsjednik Džozef Bajden rekao da Vašington „ni pod kojim uslovima“ ne može da prestane da podržava Kijev. Međutim, u nedelju je objavljeno da je predsjednik SAD potpisao zakon o finansiranju vlade još 45 dana, koji je odobrio Kongres, a koji ne predviđa izdvajanje sredstava za potrebe Ukrajine.

Dovršavanje onesposobljenog njemačkog borbenog vozila pješadije Marder 1A3 pomoću FPV drona u blizini Verbova

 • Uništeno naselje kod Artjomovska

Naselje Orehovo-Vasiljevka na severnom krilu Artjomovska će, po svemu sudeći, uskoro biti potpuno uništeno, rekao je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Što se tiče samog Artjomovska, neprijatelj nastavlja „apsolutno haotično“ granatiranje grada kako bi spriječio početak radova na obnovi, dodao je Pušilin.

 • Pušilin: Moguća nova ukrajinska ofanziva u oktobru

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da ne isključuje mogućnost da ukrajinske trupe pokrenu novu ofanzivu u oktobru.

– Na južnom pravcu, orehovskom, ugljedarskom, vidimo gomilanje neprijateljskih snaga, prebacivanje rezervi, a te rezerve se formiraju na određenoj udaljenosti od linije fronta. Po svemu sudeći, neprijatelj se još sprema da prije lošeg vremena preduzme neke aktivnosti… – rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Uništenje finskog oklopnog transportera XA-180 udarom drona kamikaze Lancet 37. motorizovane brigade

 • U LNR uhapšen ukrajinski špijun

Snage bezbjednosti uhapsile su čovjeka u LNR osumnjičenog da je špijunirao za Ukrajinu, rečeno je Sputnjiku u republičkom direktoratu Federalne službe bezbjednosti Rusije.

– Ruska uprava FSB za Lugansku Narodnu Republiku suzbila je nezakonite aktivnosti ukrajinskog državljanina koji je djelovao u interesu stranih obavještajnih službi – saopštio je resor.

 • Borelj se nada da će SAD preispitati odluku o podršci Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da se nada da će odluka SAD da ne izdvajaju sredstva za potrebe Ukrajine biti preispitana, pošto, prema njegovim riječima, sukob u Ukrajini ima posljedice po cijeli svijet, ali predstavlja i „egzistencijalnu prijetnju“ Evropskoj uniji.

U nedelju je objavljeno da je američki predsjednik Džo Bajden potpisao zakon o finansiranju američke vlade u periodu od 45 dana – do 17. novembra. Zakon ne predviđa izdvajanje sredstava za potrebe Ukrajine.

Sam Bajden je ranije rekao da Vašington „ni pod kojim uslovima“ ne može sebi da dozvoli da prestane da podržava Kijev.

 • Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti Rusije

Jedinice PVO oborile su jutros ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Nema informacija o povrijeđenima ili materijalnoj šteti na zgradama.

Još jedan udar sa visoko preciznim 152 mm UAS „Krasnopol“ vođenim „Orlanom-30“, ali ovog puta na hangar sa opremom ukrajinskih oružanih snaga u selu Chervony Mayak na desnoj obali Hersona

 • Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost je proglašena u Sumskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u dijelu Hersonske oblasti koji kontroliše Kijev, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Eksplozije odjekuju i u Harkovu, prenose ukrajinski mediji.

 • Ispaljene tri kasetne granate

Ukrajinske trupe ispalile su tri kasetne granate kalibra 155 milimetara na Gorlovku, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

JEDAN ruski ratnik iz 40. odvojene gardijske brigade marinaca Pacifičke flote ulazi u borbu protiv PET vojnika ukrajinskih oružanih snaga i tjera ih na povlačenje

 • Tokom noći oštećeni objekti infrastrukture u Ukrajini

U Ukrajini su tokom noći oštećeni objekti kritične infrastrukture, a u dijelu hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva oštećeni su i objektipoljoprivrednih preduzeća, saopštila je portparolkaukrajinskih odbrambenih snaga „Jug“ NatalijaGumenjuk.

Ukrajinski mediji su tokom noći i jutraizvestili o eksplozijama u gradu Hersonu, koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine.

 • Spriječena rotacija ukrajinske brigade

Artiljerija grupe snaga „Zapad“ spriječila je rotaciju 32. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, na područjima Stepovaja i Novoselovka u Harkovskoj oblasti, rekao je šef pres-centra grupe Sergej Zibinski.

– Operativno-taktička avijacija grupe snaga ‘Zapad’ izvršila je vazdušni udar na privremene položaje jedinica 25. vazdušno-desantne i 43. mehanizovane brigade na područjima Berestovoe i Kopanki – dodao je oficir.

Posada vojnih specijalnih snaga ATGM „Osman“ uništava američki oklopni transporter M113 u pokretu u rejonu Verbovo

 • Jurišni avioni napali ukrajinske trupe kod Krasnolimanska

Jurišni avioni Su-25SM Centralnog vojnog okruga zajedno s helikopterima Ka-52 napali su položaje ukrajinskih trupa u pravcu Krasnolimanskog, rečeno je Sputnjiku u Ministarstvu odbrane Rusije.

– Posade jurišnih aviona Su-25SM i jurišno-izviđačkih helikoptera Ka-52 grupe snaga Centar nastavljaju da izvode napade na položaje Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu specijalne vojne operacije – navedeno je u saopštenju.

 • Sunak o obuci u Ukrajini

Nakon izjave novog britanskog ministra odbrane da imaju namjeru da pošalju vojne instruktore u Ukrajinu, oglasio se britanski premijer Riši Sunak ističući da za sada ne postoje takvi planovi.

– Ono što je ministar odbrane rekao je da bi bilo moguće jednog dana u budućnosti da odradimo dio te obuke u Ukrajini. Ali to je nešto dugoročno, a ne ovdje i ne sada – naveo je Sunak.

Prethodno je zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao da bi britanski instruktori u Ukrajini bili legitimna meta ruske vojske.

Snimak vatrenog napada pripadnika specijalnih snaga Centralnog vojnog okruga na uporište ukrajinskih oružanih snaga u šumama Kremene

 • Bajden pozvao na posebno glasanje o finansiranju Ukrajine

Iako je američki Kongres usvojio zakonski prijedlog za privremeno finansiranje Vlade koji ne obuhvata dodatnu pomoć Ukrajini, predsjednik SAD Džozef Bajden pozvao je republikance u Predstavničkom domu da održe posebno glasanje o finansiranju Ukrajine.

– Ne možemo, ni pod kojim okolnostima, dozvoliti da se prekine američka podrška Ukrajini – naglasio je američki predsjednik.

ISTOK

CATEGORIES
Share This