Patriotsko ekološko Udruženje Naša Drina -beleg za đenerala

Patriotsko ekološko Udruženje Naša Drina -beleg za đenerala

Spomenik đeneralu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, biće, za koji dan, postavljen isped kuće u kojoj je živio, u Bregalničkoj ulici 24 u Beogradu.

To je plod akcije Patriotskog i ekološkog društva „Naša Drina“, čije je sedište, za celu Srbiju, u Malom Zvorniku.Ovo društvo, na čijem je čelu mr Igor Braunović, otkupilo je, sa prijateljima, kuću u kojoj je stanovao Mihailović.To zdanje će postati muzej, đeneralu u čast.

-Đeneralu Mihailoviću se ni za grob ne zna, što je sramota i grehota i pred Bogom i pred  ljudima -kaže mr Igor Braunović,  ukazujući na njegovo rodoljublje, zasluge i odlikovanja koja je stekao u oba svjetska rata. Njega su cijenili kao ratnika u oni protiv kojih je ratovao,  uključujući Austrougare sa kojima se tukao na Mačkovom kamenu i Drini.Podjele, u našem rodu, nastale u Drugom svjetskom ratu, a posebno posle njega, stavila je Mihailovića na marginu, na stub srama, a ni za grob mu se, do danas, ne zna.E, ne može tako.Ako nema groba, evo kuće, kao muzeja, i belega za srpskog đenerala koji je ostao vjeran svom vrhovnom komandantu, svojoj otadžbini i crkvi.

Došlo je, smatra Braunović, vreme kada, zaista, treba da se, kako je govorio sveti vladika Nikolaj, „složimo, umnoži i obožimo“.Svaka isključivost, po njegovim rečima, „samo nas u ćorsokak vodi, a to nećemo“.

-Dosta smo se dijelili diobama, baš dosta i došlo je vrijeme da se složimo da svako treba da dobije svoje mjesto u našoj istoriji -kaže Braunović.

(ISTOK)

CATEGORIES
Share This