Rat u Ukrajini, 584. dan – Borelj stigao u Odesu; U donjeckom pravcu ruske snage odbile sedam napada snaga Kijeva

Rat u Ukrajini, 584. dan – Borelj stigao u Odesu; U donjeckom pravcu ruske snage odbile sedam napada snaga Kijeva

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

 • Zaporoški pravac: Aktivacija VSU na Vasiljevskom i Pologovskom odsjeku

Na granici Rabotino-Verbovoje situacija ostaje ista. Pokušaji VSU da se uglavi između sela nisu doneli očekivani uspjeh ukrajinskim oružanim snagama. Pojedinačni sukobi su zabilježeni na zapadu Verbovoga, kao i u zasadima na jugozapadu.

Uslijed ozbiljnih gubitaka, ponovo su rotirane jedinice 3. bataljona 117. mehanizovane brigade i 82. vazdušno-desantne brigade. Prije neki dan je stiglo zamensko pojačanje, uključujući i snage 65. brigade.

Ilustracija telegram rybar

Sa snagama 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine planiraju juriš na visove južno od Rabotina. Njihova lokacija je povoljna za odbranu kako Novopokropovke, tako i položaja u šumskim pojasevima na istoku, tako da će Oružane snage Ukrajine koncentrisati svoje napore na njih.

I ako su borbe u sektoru Orehova već postale pomalo uobičajene, onda je aktiviranje ukrajinskih formacija u pravcu Vasiljevke i Pologa prilično jedinstven događaj posljednjih mjeseci.

Uništenje mosta preko reke Šajtanke u Velikoj Novoselovki, u pravcu Vremevskoe, jedrilicom FAB-500M62 iz UMPC

Na području Grigorovke, Stepnogorska i Kamenskog zabilježen je dolazak neidentifikovanih jedinica koje opremaju kontrolne punktove u ovim selima.

Nekoliko grupa 82. vazdušno-desantne brigade takođe je zauzelo položaje kod Belogorja (po njima već radi ruska artiljerija). A avioni VSU sa aerodroma u Dnjepropetrovsku počeli su da pucaju na pozadinske ciljeve, uključujući Pologe.

Foto Tanjug/AP

Ovakva aktivnost Oružanih snaga Ukrajine u dvije oblasti ukazuje na mogući napad i na Vasiljevku i na Pologe. I u principu, uzimajući u obzir probleme kod Orehova, ova opcija je sasvim logična za istezanje prednjih linija. Drugo je pitanje da li Oružane snage Ukrajine imaju dovoljno rezervi za ofanzivu na širokom frontu.

 • Eksplozija naftovoda u Ukrajini

Eksplozija u Ivano-Frankovskoj oblasti je posljedica proboja naftovoda, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

-U blizini sela Strimba u Nadvornjanskom okrugu došlo je do pucanja naftovoda prečnika 150 milimetara, nakon čega su se izlili naftni derivati na površini od 100 kvadratnih metara i zapalili, a vatra se proširila na privatnu kuću. Prema preliminarnim informacijama, povređene su tri osobe, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu državne službe za vanredne situacije.

U službi su dodali da su ventili na naftovodu zatvoreni, a na licu mjesta su spasioci.

Ruske specijalne snage predvođene sadašnjim guvernerom oblasti Tula Aleksejem Djuminom i general-majorom Valerijem Fljustikovim digle su u vazduh skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u Svatovu 2015. godine, saopštilo je ukrajinsko glavno tužilaštvo. U tu svrhu su korišćeni Orlanovi koji su bacali zapaljive bombe sa padobranima u skladište. U skladištu se tada nalazilo više od 3,5 hiljade tona municije, uključujući granate za Uragan MLRS kalibra 220 mm.

 • „Njemačka treba hitno isporuči rakete dugog dometa Ukrajini“

Njemačka treba hitno da isporuči Ukrajini rakete dugog dometa „taurus“ za napad na ruske položaje na Krimu, izjavila je u intervjuu za medijsku grupu „Funke“ predsednica odbora za odbranu Bundestaga i poznati lobista njemačkih odbrambenih kompanija Mari-Agnes Štrak-Cimerman.

„Trebalo bi odmah da isporučimo ‘taurus’, jer bi ciljanom upotrebom krstarećih raketa ukrajinska vojska mogla ozbiljno da poremeti rusko snabdijevanje“, istakla je Štrak-Cimerman.
Ona tvrdi da međunarodno pravo dozvoljava Ukrajini da napada vojne objekte na teritoriji Ruske Federacije. Takođe je kao metu za primjenu raketa navela i Krim.
Političarka, koja je otvoreni lobista za njemačku industriju oružja i dobija sredstva za svoje govore na raznim konferencijama odbrambenih koncerna, rekla je da postoji mogućnost da bi EU mogla sama da djeluje u oblasti isporuka oružja, ne oslanjajući se na odluke SAD.

 • Borelj u Odesi

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj stigao je u nenajavljenu posjetu Odesi, saopštila je njegova pres služba.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

 • Borbena dejstva na kupjanskom pravcu

Posade ruskih samohodnih artiljerijskih sistema „Msta-S“ i „Hiacint-S“ Zapadnog vojnog okruga dejstvuju po protivniku na kupjanskom pravcu.

Udari ruskih dronova

 • Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

– Ruska vojska je u posljednja 24 sata odbila dva napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu, likvidiravši 50 vojnika i šest jedinica tehnike;

– Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska je likvidirala više od 120 ukrajinskih vojnika, haubicu M777 američke proizvodnje i poljsku samohodnu haubicu „krab“;
– Na kupjanskom pravcu ruske snage su u posljednja 24 sata likvidirale 20 ukrajinskih vojnika, dva automobila, jednu američku haubicu M777, sistem „msta-b“ i samohodni artiljerijski sistem „gvozdika“;
– Kod mjesta Kiseljovka, Šljahovo u Hersonskoj oblasti i Kramatorsk u DNR uništena su tri ukrajinska skladišta municije;
– Na hersonskom pravcu ukrajinske snage su izgubile 40 vojnika;
– Na zaporoškom delu fronta, ruske snage su uništile američku haubicu M119, sistem FH70 britanske proizvodnje;
– U donjeckom pravcu ruske snage su odbile sedam napada ukrajinske vojske kod Kleščejevke, Marjinke, mesta Vodjano i Himik, a protivnik je izgubio 430 vojnika;
Ruska vojska presrela je devet projektila „uragan“ i jedan „hajmars“

Direktan udar ruskog drona po živoj sili

 • Aleksjenko o Hersonskoj oblasti

Rusija je uložila više u Hersonsku oblast za godinu dana nego što je Ukrajina uložila za 30 godina, izjavio je šef regionalne vlade Andrej Aleksjenko, povodom godišnjice ujedinjenja novih oblasti sa Rusijom.

„Mora se reći da Hersonska oblast nije videla takve razmjere izgradnje i remonta puteva, škola, bolnica i komunalne infrastrukture još od sovjetskih vremena“, rekao je Aleksejenko.

 • Ruska vojska spriječila pokušaj desanta

Ruska vojska spriječila je pokušaj ukrajinskog desanta na ostrvo Veliki Potemkin na ušću Dnjepra u blizini Hersona, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Direktan pogodak u ukrajinskog vojnika

 • Bivši američki obaveštajac o Kijevu i poslušnosti Zapadu

Ukrajina je osuđena da izgubi veliki dio teritorije jer nastavlja da u svemu slijepo sluša Zapad, rekao je bivši američki obavještajac Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal „Midvestern Marks“.

„Predstavnici Ukrajine su došli u Tursku …. Tamo je održan sastanak gde su dogovoreni uslovi rješavanja sukoba. Rusija im je predložila odlične uslove… Ali, NATO i Zapad im nisu dozvoli da to prihvate… Kao posljedica toga već su izgubili dosta teritorija“, rekao je Riter.

Prema njegovom mišljenju, upravo zbog toga što Kijev ne prihvata uslove iz Istanbula preti im gubitak Harkova, Sumija, Dnjepropetrovska, Nikolajeva i Odese.

 • Kleverli: Teško je i bolno podržavati Ukrajinu

Teško je i bolno podržavati Ukrajinu, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli za časopis „Haus“.

Prema njegovom mišljenju, ako saveznici prekinu da podržavaju Ukrajinu, situacija u svijetu će se navodno pogoršati.

„Zbog toga je stav Velike Britanije čvrst. To objašnjavamo svim međunarodnim partnerima. To je teško i bolno, ali ako odustanemo biće još teže i bolnije“, rekao je šef Forin ofisa.

Kleverli je priznao da veliki problem predstavlja zamor od Ukrajine koji postoji.

Neuspješna evakuacija VSU

 • Ruska PVO eliminisala iznad Belgoroda devet ukrajinskih raketa Uragan

Ruski sistemi PVO eliminisali su devet ukrajinskih raketa iz višecevnih sistema Uragan MLRS iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Tokom noći 30. septembra, oko 3:45 sati, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na ciljeve u Ruskoj Federaciji sa devet raketa višecjevnih raketnih sistema Uragan. Dežurni sistemi PVO su eliminisali svih devet raketa u vazduhu“, saopštilo je ministarstvo, prenosi TASS.

Ranije je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu saopštio da je sistem protivvazdušne odbrane oborio vazdušne ciljeve na prilazima Belgorodu. Prema preliminarnim podacima, žrtava i materijalne štete nije bilo, prenosi TASS.

ISTOK

CATEGORIES
Share This