Rat u Ukrajini, 582. dan – Stoltenberg u Kijevu; NATO šalje izviđačke avione kako bi nadgledali Rusiju; Sastanak Putin-Kadirov

Rat u Ukrajini, 582. dan – Stoltenberg u Kijevu; NATO šalje izviđačke avione kako bi nadgledali Rusiju; Sastanak Putin-Kadirov

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Napadi dronovima s obje strane se nastavljaju. Ukrajinska vlada imenovala je troje novih zamjenika ministra odbrane. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da Zapad želi prekid vatre kako bi snabdio Kijev novim oružjem.

 • Blinken o sastanku Putina i Bajdena: Nikad ne reci nikad

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da ne isključuje mogućnost susreta predsjednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina.

– Nikad ne reci nikad. Na kraju krajeva, svi, počev od Ukrajinaca, žele pravedan i trajan mir. Hajde da vidimo da li ćemo ikada doći do tačke kada će to biti moguće – rekao je Blinken odgovarajući za portal „Atlantik“ na pitanje o mogućnosti sastanka dvojice lidera i obnovi odnosa dvije zemlje.

On je dodao da se ne radi o novom Hladnom ratu u svijetu.

– Ne mislim da smo u novom Hladnom ratu. Ali nalazimo se u novoj eri, jer kako mi to vidimo, posthladnoratovska era se završila. I sada smo u periodu intenzivne konkurencije kako bismo oblikovali ono što slijedi. Konkurencija koja u raznim oblicima obuhvata Rusiju i Kinu – rekao je državni sekretar.

Blinken je istakao da se nada da će „SAD moći da budu oni koji u velikoj mjeri formiraju tu novu eru“.

 • SAD rade na reformi SB UN

Savjet bezbjednosti UN danas se suočava sa mnogim problemima, a Sjedinjene Američke Države rade na tome da ga reformišu uzimajući u obzir trenutnu situaciju, saopštio je Blinken.

– Savjet bezbjednosti ima brojne probleme i mi radimo na tome. Predvodimo napore čiji je cilj da se zaista reformiše Savjet bezbjednosti, kako bi se u njegov rad uključile druge zemlje i kako bi to bolje odražavalo današnju stvarnost – rekao je Blinken, upitan da li je SB UN postao beskoristan u situaciji sa Ukrajinom.

 • Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Udar ruskih avio-bombi FAB 500 na zaporoškom frontu

 • Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 190 vojnika;
 • Oružane snage Rusije odbile su tokom prethodnog dana napad ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 60 vojnika;
 • Vazduhoplovno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski avion Su-25 na području naselja Torecko u DNR;
 • Ruska vojska poboljšala je položaje na prvoj liniji fronta i odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine na području mjesta Prijutno u Zaporoškoj oblasti;
 • Oružane snage Rusije uništile su u kirovogradskoj oblasti 62. arsenal municije Kopnenih snaga Ukrajine;
 • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana na južnodonjeckom pravcu gotovo 105 vojnika i 2 oklopna vozila;
 • PVO Rusije je tokom proteklog dana presrela četiri projektila višecjevnog raketnog sistema hajmars i „oljha“ i uništila 26 ukrajinskih dronova;
 • Oružane snage Rusije uništile su u DNR komandno-osmatrački punkt jedinice 54. Mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
 • Oružane snage Rusije uništile su na kupjanskom pravcu artiljerijski sistem M777, samohodni artiljerijski sistem M109 „paladin“, haubicu „msta-b“, kao i samohodni artiljerijski sistem „gvozdika“.

Uništen ukrajinski položaj u Novomihalovki kod Ugledara

 • Stoltenberg u Kijevu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nalazi se u Kijevu gde je sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim razgovarao o daljoj podršci Alijanse Ukrajini.

 • Mišel i fon der Lajen kod Bajdena u oktobru

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetiće 20. oktobra SAD i razgovarati sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom o saradnji EU i Amerike, kao i u o Ukrajini, najavljeno je u Briselu.

 • Francuski ministar odbrane stigao u Kijev

Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni doputovao je u Kijev u pratnji predstavnika 20 francuskih odbrambenih kompanija.

Glavna tema razgovora s predstavnicima Kijeva biće unapređenje vojne pomoći Ukrajini, piše „Figaro“.

 • Putin razgovarao sa Kadirovim – „Poželite momcima sve najbolje“ 

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je danas u Kremlju sa čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim o situaciji u Rusiji, socijalnoj sferi i učešću čečenskih boraca u ratu protiv Ukrajine, saopštio je Kremlj.

– Poželite momcima sve najbolje. Njihovim porodicama, najbolje želje. Znam da ste lično uključeni u ova pitanja sve vrijeme, uključujući podršku porodicama naših momaka koji se bore na prvoj liniji fronta hrabro i herojski – rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP photo

Kako je istakao, zadovoljan je što su čečenske jedinice uspostavile dobre kontakte sa drugim formacijama i višim nivoima, prenose RIA Novosti.

 • Kadirov: Nikakvi tenkovi „abrams“ nisu strašni

Kadirov je rekao da su borci raspoloženi i da se sva njihova pitanja i problemi rešavaju. Tvrdi i da svakog dana vojnici zarobljavaju pripadnike ukrajinskog vojnog osoblja i uništavaju opremu.

Foto: Tanjug/AP photo

– Nikakvi tenkovi Abrams nisu strašni. Mi smo od početka do danas kupili hiljadu oklopnih vozila – rekao je Kadirov i dodao da je Čečenija jedini region u Rusiji koji ima pet pukova i tri bataljona i da svi učestvuju u „specijalnoj operaciji“.

Govoreći o situaciji u zemlji, Putin je istakao da je dinamika pozitivna i da je tako zahvaljujući Kadirovu i njegovom timu, „koji samopouzdano radi i dobro sarađuje sa federalnom vladom“.

 • „Pacovska taktika“ ukrajinskih vojnika

Lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladmir Rogov komentarisao je izjavu šefa Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova da se veliki dio neuspjele kontraofanzive ukrajinskih snaga „odvija pješice“, rekavši da se to prije može opisati kao „pacovska taktika“.

– Opisao bih ponašanje ukrajinskih vojnika na lini fronta kao pacovsku taktiku. Oni se kao pacovi kriju a zatim pokušavaju da se neprimetno probiju do naše linije odbrane – rekao je on, dodajući da su svi ti pokušaju osujećeni.

 • NATO šalje dva izviđačka aviona

NATO će poslati u Litvaniju dva izviđačka aviona „avaks“ koji će nadgledati vojne aktivnosti Rusije duž granica sa državama-članicama Alijanse, navodi se u saopštenju organizacije.

 • Otkriveno skrovište Ukrajinaca u LNR

Pripadnici Ruske garde pronašli su u jednom skrovištu ukrajinskih snaga u LNR preko 270.000 patrona i hiljade granata, rekli su za Sputnjik u Gardi.

 • Mijenjanje taktike zbog velikih gubitaka

Ukrajinski vojnici prinuđeni su da promjene taktiku zbog teških gubitaka zapadne tehnike, uključujući tenkove, piše američko izdanje „Vol strit džurnal“.

– Nakon prvih teških gubitaka tenkova i borbenih vozila, koje je isporučio Zapad, ukrajinska vojska je sada prešla na delovanje u malim grupama – ističe se u članku.

Prema informacijama „Vol strit džurnala“, ukrajinski vojnici prebacuju se ka liniji fronta oklopnim transporterima i pokušavaju da napreduju u malim grupama.

Udar ruskih avio-bombi FAB 500 na hersonskom frontu

 • Oboren još jedan dron iznad Brjanska

Ruski PVO sistemi oborili su još jedan ukrajinski dron na nebu iznad Brjanske oblasti koji je pokušao da izvede teroristički napad na objekte na ruskoj teritoriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 • Tenkovi „abrams“ isporučeni Ukrajini

Američki tenkovi „abrams M1A1“ isporučeni Ukrajini nisu otporni na rusko oružje a ukrajinska vojska nije u stanju da se bave održavanjem tehnike, piše „Insajder“.

Kako se navodi u članku, oklop američkog tenka po kome je poznat neravnomjerno je postavljen i zato nije otporan na napade ruskih dronova, a problem, kao i za svu oklopnu tehniku, predstavljaju i neeksplodirane mine i „abrams“ nije izuzetak.

Kako se ističe, primena „abramsa“ biće izazov za ukrajinske snage.

 • Rogov: Taktički uspeh Rusije

Ruske snage ostvarile su taktički uspeh na orehovskom i vremjovskom pravcu, rekao je za Sputnjik lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

 • Priveden državljanin Rusije zbog veleizdaje

Državljanin Rusije priveden je u Sevastopolju zbog veleizdaje: u pokušaju da izbjegne mobilizaciju, otputovao je u jednu od država Zajednice Nezavisnih Država (ZND) i uspostavio vezu sa ukrajinskom obavještajnom službom, saopštila je Federalna služba bezbjednosti Rusije.

U saopštenju se dodaje da je nakon toga, dobio posao kao nadzornik u kompaniji koja gradi utvrđenja na Krimu, a prikupljene informacije prenio je vojnoobavještajnoj službi Ukrajine.

Uništenje prelaza (mosta) preko reke Oskol u oblasti Harkov

 • Uništen dron u Brjansku

Sredstvima radioelektronske borbe uništen je ukrajinski dron na prilazima Brjansku. Nema povređenih ni materijalne štete, rekao je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

 • SAD pokreću novi front?

Vašington pokreće nove frontove protiv Rusije, pošto Ukrajina ne uspjeva da ispuni svoj zadatak, piše „Al Vatan“.

– SAD se suočavaju sa neveselom stvarnošću. Zbog toga se američka administracija okreće otvaranju novih frontova protiv Rusije – u Moldaviji i na južnom Kavkazu – navodi sirijski list.

 • Ukrajinci improvizuju vozila

Ukrajinski vojnici sve češće koriste improvizovana oklopna vozila BMP-1 LB koja se kreću veoma sporo i imaju samo jedan minobacač jer nemaju dovoljno borbenih vozila pješadije, piše „Forbs“.

Kako se navodi, ta vozila se kreću veoma sporo, u nekim situacija sporije od brzine kojom idu pješaci.

Avijacija nastavlja pružanje podrške borcima Južne grupe snaga na pravcu Avdvejeka. Kao rezultat ciljanog vatrenog udara avijacije ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na koksano-hemijsku tvornicu Avdejevka, uništena je ljudstvo, kao i skladišta municije i goriva koja se nalaze na teritoriji preduzeća.

 • Sukob Stejt departmenta i Pentagona oko isporuke oružja Ukrajini

Američki Stejt department i Pentagon razilaze se po pitanju novih isporuka oružja Ukrajini, piše portal „Politiko“ pozivajući se na izvore.

Stejt department aktivno razmatra mogućnosti za isporuke novog naoružanja Kijevu, dok se stav Pentagona po tom pitanju može okarakterisati kao „oprezniji“. U Ministarstvu odbrane gledaju na ovo pitanje uzimajući u obzir stepen opasnosti od širenja sukoba.

 • Kijev izgubio tri oklopna transportera

Snage Kijeva izgubile su tri oklopna transportera „Rozomak“ u neuspješnoj kontraofanzivi na Artjomovsk, piše „Forbs“.

– Ukrajinski napad na ruske položaje pored Andrejevke, južno od Kleščejevke je očigledno propao 24. septembra. Ukrajinska vojska je izgubila minimum osam vozila pješadije, uključujući pet vozila BMP-2 i tri nova oklopna transportera poljske proizvodnje – navodi se u članku.

Udar ruskih aviona po ukrajinskom punktu u Orehovu

 • Otkriveno odakle je municija grupe koja se juče predala

Među oružjem koje je sa sobom imala grupa ukrajinskih vojnika a koja se juče predala kod mjesta Svatovo i Kremena bili su municija, tri strana minobacača – američke, belgijske i njemačke proizvodnje, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

– U sanducima su bili američki minobacač M249, belgijski FN MAG i njemački MG3 – naveo je on.

 • Uništeno 20 ukrajinskih četa

Artiljerijska grupa ruskih snaga „Centar“ uništila je 20 ukrajinskih artiljerijskih četa na krasnolimanskom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe, potpukovnik Aleksandar Savčuk.

– Tokom borbi otkriveno je i likvidirano 20 četa ukrajinskih snaga, uništen je minobacač kalibra 120 milimetara, borbeno vozilo pješadije, pikap – naveo je Savčuk.

Kolege iz izgubljenog oklopa sinhronizovale su uglove bitke u Novoprokopovki, kada je ruski ratnik zaobišao sa pozadine i uništio dva vojnika Oružanih snaga Ukrajine odjednom

 • Lavrov: Zapad želi prekid vatre kako bi snabdio Kijev novim oružjem

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da Zapad želi da postigne prekid vatre u Ukrajini kako bi snabdio ukrajinske trupe novim naoružanjem.

On je napomenuo da ruska strana ne vidi preduslove za nastavak pregovora.

– Zapad, kada počne da plasira ovu vrstu provokativnih glasina, očigledno testira našu spremnost da pristanemo na njihove uslove. A oni, u stvari, ne kriju baš uslove: napravite pauzu od nekoliko mjeseci, nikakve dogovore osim privremenog prekida vatre, a za to vreme napumpaćemo Ukrajinu novim naoružanjem pored već isporučenog, a koje naše oružane snage sistematski uništavaju – rekao je Lavrov.

ISTOK

CATEGORIES
Share This