Rat u Ukrajini, 580. dan – MO Rusije – Veliki gubici VSU, uništen MiG-29; Ruski admiral živ, demantovan Kijev

Rat u Ukrajini, 580. dan – MO Rusije – Veliki gubici VSU, uništen MiG-29; Ruski admiral živ, demantovan Kijev

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Ukrajina tvrdi da je u napadu na Sevastopolj poginuo komandant ruske Crnomorske flote Viktor Sokolov. Moskva je uputila protest Bugarskoj zbog protjerivanja ruskih sveštenika. Bivši ukrajinski nacista dobio je ovacije kanadskog parlamenta tokom posjete Zelenskog, uslijedilo je izvinjenje predsjednika kanadskog Donjeg doma Entonija Rota. Poljski predsjednik Andžej Duda izjavio je da bi Poljska mogla da obezbjedi Ukrajini starije oružje iz svog arsenala nakon što ga zamjeni za moderno.

 • Rusi uništili proizvodnju raketa u Ukrajini

Sekretar saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov priznao je u intervjuu za španski list „Ej-Bi-Si“ da su ruski vojnici uništili mjesto za sklapanje ukrajinskih raketa.

Kako je rekao, zbog toga je Ukrajina prebacila „određeni deo proizvodnje“ svojih raketa van zemlje.

Ruski udari kod Avdejevke

 • Demantovana kijevska propaganda: Ruski admiral živ na sastanku kod Šojgua

Komandant Crnomorske flote Viktor Sokolov prisustvovao je kolegijumu ruskog Ministarstva odbrane u Moskvi. Time su demantovane ukrajinske tvrdnje da je Sokolov poginuo.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je i video na kojem se vidi Sokolov na sastanku u Moskvi.

 • Najvažnije iz novog brifinga MO Rusije: Veliki gubici VSU, uništen ukrajinski MiG-29, odbijeni napadi na svim pravcima

Ruske snage odbile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine na području mjesta Verbovo u Zaporoškoj oblasti;

Zapadna grupa Oružanih snaga Rusije izbacila je iz stroja gotovo 50 ukrajinskih vojnika i samohodnu artiljerijsku haubicu „gvozdika“ u pravcu Kupjanska;

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su ukrajinski avion MiG-29 na aerodromu Kuljbakino u Nikolajevskoj oblasti;

Oružane snage Ukrajine izgubile su u južnodonjeckom pravcu gotovo 120 vojnika;

Oružane snage Rusije likvidirale su u zaporoškom pravcu gotovo 70 ukrajinskih vojnika;

U pravcu Donjecka Oružane snage Rusije odbile su četiri napada ukrajinskih jedinica u blizini Krasnogorovke, Pervomajskog i Himika;

Gotovo 310 ukrajinskih vojnika Oružanih snaga Ukrajine ubijeno je ili ranjeno u pravcu Donjecka;

Oružane snage Rusije odbile su u kransolimanskom pravcu 3 napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na području Kuzmina i Červonoj Dibrovi, neprijatelj je izgubio više od 90 boraca;

Oružane snage Rusije u Hersonskoj oblasti uništile su skladište municije 124. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine;

Oružane snage Rusije uništile su ukrajinsku stanicu za elektronsko ratovanje sa dronovima „Anklav“ u Dnjepropetrovskoj oblasti;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana presrela pet granata „hajmars, bombu „jdam“ i raketu „harm“,

PVO sredstva Rusije su u toku proteklog dana uništila 57 ukrajinskih dronova.

Ukrajinska grupa na udaru minobacača, zaporoški front

 • Bugarski poslanici pripremili prijedlog o predaji Ukrajini neispravnih raketa

Poslanici u bugarskom parlamentu pripremili su prijedlog o predaji Ukrajini neispravnih raketa za raketne sisteme S-300, saopštilo je internet izdanje „Faktor“.

Sponzori inicijative su najveće parlamentarne frakcije PP-DB (partije „Nastavljamo promene“ i „Demokratska Bugarska“) i GERB-SDS (partija „Građani za evropski razvoj Bugarske“ i Savez demokratskih snaga), koji obrazuju koalicionu vladu.

 • Peskov o neutralizaciji protivničkih dronova

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se sve uspješnije neutrališu protivnički dronovi koji izvode napade na civilnu infrastrukturu i minimiziraju posljedice napada.

– Vidimo da se nastavlja praksa napada bespilotnim letjelicama na objekte civilne infrastrukture… Sve više i više tih dronova uspjevamo da neutrališemo i posljedice svedemo na najmanju moguću mjeru – rekao je Peskov.

 • Rogov o kanadskim vlastima

Kanadske vlasti se prave lude, u pokušaju da se distanciraju od priče o ukrajinskom pripadniku SS divizije Jaroslavu Hunki, koji je ovacijama dočekan u parlamentu, izjavio je za Sputnjik predsjednik komisije Javne palate Rusije za zaštitu suvereniteta, patriotske projekte i podršku veterana Vladimir Rogov.

– Sada su kanadske vlasti, uključujući premijera Džastina Trudoa, ustuknule, glume iznenađenje i prave se lude. Kao: ništa ne znamo, nemamo veze sa tim. Mada, mi odlično razumemo da u slučaju da bi, da je samo bilo prilike, Trudo i Zelenski uzvratili fašistički pozdrav tom nedotučenom nacisti – ocijenio je Rogov.

Prema njegovim riječima, ispostavilo se da je Kanada država u kojoj su našli utočište i u kojoj su poštovani fašistički zločinci.

 • Norvežani šalju 92 miliona dolara

Norveške vlasti su donijele odluku o izdvajanju više od 92 miliona dolara na ime humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine do početka zime, saopštila je vlada.

 • Švajcarci povlače 25 „leoparda“

Oba doma švajcarskog parlamenta odobrila su povlačenje iz upotrebe 25 tenkova „leopard 2“ radi dalje prodaje Nemačkoj, saopštilo je izdanje „Svisinfo“, dodavši da će naredne korake doneti Vlada te republike.

Takozvani mali dom parlamenta Švajcarske donio je odluku sa 25 glasova „za“, 15 glasova „protiv“ i tri „uzdržana“. Veliki dom švajcarskog parlamenta usvojio je odluku o povlačenju tenkova iz eksploatacije u junu.

U Berlinu ističu da tenkove neće slati u Ukrajinu.

 • Dodatne snage u Krasnolimansku

Ukrajinska vojska je koncentrisala dodatne snage u krasnolimanskom pravcu, stigla su najmanje tri bataljona i može se očekivati eskalacija situacije, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

On je dodao da su ruske snage ojačale pozicije na sjevernom krilu kod Artjomovska i da napreduju u pravcu Orehovo-Vasiljevke.

Takođe, ruske snage su ojačale položaje u avdejevskom i marijinskom pravcu u posljednja 24 sata. Uništeno je nekoliko uporišta protivnika.

 

 • Podrška Ukrajini je skupa

Podrška Ukrajinu i ulazak u NATO skupo koštaju Finsku, rekao je ministar odbrane te zemlje Jan Kusela.

– Članstvo u NATO je skupo, podrška Ukrajini je skupa i kraj se ne nazire – naveo je on.

 • Danilov: Kijev neće primijenjivati američke rakete „ATACMS“

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksej Danilov tvrdi da Kijev neće primijenjivati američke rakete „ATACMS“ za napade na teritorije koje Kijev smatra ruskim. Kako je rekao, takav dogovor je postignut sa zapadnim partnerima.

Vašington još nije donio konačnu odluku o slanju ovih raketa u Ukrajinu, a američki mediji pišu da je predsjednik Džozef Bajden obećao ukrajinskom predsjedniku manju partiju ovih raketa sa ograničenim dometom.

 • Maročko: Ukrajina prebacila raketne sisteme

Ukrajinska vojska prebacila je modernizovane raketne sisteme „grad“ na donjecki dio fronta, rekao je vojni ekspert, potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

 • Mask o obraćanju ukrajinskog naciste

Američki biznismen i vlasnik mreže „Eks“ Ilon Mask prokomentarisao je izjavu kanadskog premijera Džastina Trudoa o tome da je obraćanje ukrajinskog naciste u parlamentu te zemlje – ruska propaganda.

– Ne bih nikoga da šokiram, ali postoji šansa da to sve nije ruska dezinformacija – rekao je on.

Dejstvo ruskog drona na bahmutskom pravcu

 • Bijela kuća: Imamo sredstava za vojnu pomoć Kijevu za još nekoliko nedelja

Sjedinjene Američke Države imaju sredstava za vojne isporuke Ukrajini za još nekoliko nedelja, dalja pomoć može biti pod dovedena u pitanje bez odluke Kongresa o dodatnim izdvajanjima, izjavio je koordinator strateških komunikacija u Savetu nacionalne bezbjednosti pri Bijeloj Kući Džon Kirbi.

On je u intervjuu Si-En-En-u pozvao zakonodavce da požure sa izdvajanjem 24 milijarde dolara, dok se na frontu, prema njegovim tvrdnjama, zadržavaju povoljni uslovi za kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

Kirbi je dodao da se na isporuke oružja Ukrajini negativno može odraziti i „šatdaun“, obustava aktivnosti federalne vlade jer Kongres nije odobrio kompletan budžet za 2024. finansijsku godinu ili kratkoročni. Takva situacija je moguća već 1. oktobra.

– Kad dođe zima, objema vojskama biće otežano manevrisanje, dejstvovanje. Zato mi želimo da ih snabdijemo (Oružane snage Ukrajine) svim neophodnim, dok se na kopnu zadržavaju povoljni uslovi – smatra Kirbi.

Istovremeno, on je potvrdio da je u Ukrajinu stigla prva partija američkih tenkova „abrams“, a nove isporuke ovih vozila planirane su narednih nedelja.

Ranije je gotovo 30 kongresmena republikanaca u pismu, čiju je kopiju dobio „Vol strit džurnal“, obavijestilo Bijelu kuću da odbijaju zahtjev za izdvajanje 24 milijarde dolara za potrebe Kijeva.

Krajem avgusta Bijela kuća tražila je od Kongresa sredstva koja bi pokrila potrebe federalne Vlade u toku usaglašavanja kompletnog budžeta za 2024. finansijsku godinu.

Kratkoročni budžet je osmišljen da spriječi obustavu rada Vlade zbog iscrpljivanja sredstava. Takozvani „šatdaun“ moguć je već 1. oktobra, kada u SAD počinje nova finansijska godina. Privremeni budžet treba da bude usvojen do 30 septembra.

Blumberg je, pozivajući se na izvor, objavio da su pregovarači republikanaca i demokrata u senatu blizu dogovora i da bi američka Vlada mogla da nastavi rad nakon 1. oktobra bez „šatdauna“ na 4-6 nedelja. Istovremeno, nije jasno da li će taj dogovor uključiti hitnu pomoć u slučaju prirodnih katastrofa ili pomoć Ukrajini.

Takođe, kongresmenka Mardžori Tejlor Grin izjavila je ranije da će glasati protiv usvajanja kratkoročnog ili dugoročnog budžeta sve dok on bude podrazumijevao sredstva za Ukrajinu.

 • Jačanje sankcionog pritiska mogu da uspore neslaganje u EU

Glavni faktor koji utiče na to da se antiruske sankcije uvode u EU sporijim tempom od očekivanog su neslaganja između država-članica a ne umor, smatra v.d. stalnog predstavnika Rusije pri EU Kiril Logvinov.

– Jačanje sankcionog pritiska mogu prije da uspore sve veća neslaganja koja već postoje ili će se pojaviti u Briselu i među državama-članica, a ne umor – rekao je za Sputnjik Logvinov i dodao da su glavni razlozi za ta neslaganja ogromna finansijska davanja i snabdijevanje Kijeva oružjem, kao i nesposobnost da se pod pritiskom tih i drugih okolnosti nađu konsolidovani odgovori na aktuelne izazove i prijetnje.

On je još dodao da odbijanje Slovačke, Mađarske i Poljske da poštuju odluku EK po pitanju uvoza ukrajinskog žita može da pokrene lančanu reakciju među drugim članicama koje ne žele da realizuju odluke koje im ne idu na ruku.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je poraz zajedničkog skladišta naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kiselevka (regija Herson). Cilj je bio gađan krstarećom raketom iz zraka. Uslijed udara i naknadne detonacije uništeno je 12 hangara sa 3 hiljade tona municije.

 • Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost jutros je objavljena u Nikolajevskoj, Čerkaskoj, Vinickoj, Kirovogradskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, kao i u dijelovima Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

 • Ukrajinski dron bacio eksplozivnu napravu

Ukrajinski dron bacio je eksplozivnu napravu na trafostanicu u Kurskoj oblasti, bez struje je ostalo sedam naselja, a ranjenih nema, saopštio je gubernator te oblasti.

 • U Belgorodskoj oblasti petoro povređeno

Petoro civila je povređeno uslijed vatre koju su na selo Urazovo i grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti otvorile ukrajinske snage. Poslije ukazane medicinske pomoći oni su pušteni kućama, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

 • SAD i NATO trostruko uvećali broj letova u zoni Krima

Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz NATO su od početka godine trostruko uvećali broj letova u zoni Krima – sa sedam na 21 nedeljno, proizlazi iz podataka portala „Flajtradar24“.

U nedelji 18-24. septembra američki obavještajni avioni i strateške letjelice, kao i avioni saveznika u NATO izvršili su 21 let oko Krima.

Konkretno, iznad istočne obale Rumunije letjeli su američki avioni „posejdon“ i „eris“, britanski „rivet džoint“ i „sentri“ sa bazom u Luksemburgu.

Iznad srednjeg i istočnog dela Crnog mora letjeli su američki avioni „blek hok“.

Najveći broj letova izveli su avioni SAD.

Poređenja radi, početkom godine i na proljeće realizovan je jedan let dnevno u prosjeku, u nedelji 16-22. januara sedam, a 15-21. maja – pet.

 • Uništeno uporište Ukrajinaca

Ruska vojska je uništila uporište ukrajinskih jedinica u južnodonjeckom pravcu i likvidirala tri obavještajne grupe, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe „Istok“ Oleg Čehov.

Poraz ukrajinske 122 mm 2S1 „Gvozdika“ protivbaterijskom vatrom iz ruske 152 mm 2S19 „Msta-S“.

ISTOK

CATEGORIES
Share This