Parlament BiH ne odustaje od auta od 300.000 KM

Parlament BiH ne odustaje od auta od 300.000 KM

– Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine odlučila je da ponovo pokuša nabaviti tri metalik crne limuzine vrijedne gotovo 300.000 KM nakon što im je nedavno propao prvi pokušaj nabavke.

Naime, Parlament BiH je raspisao tender u kojem traži tri metalik crne limuzine, a, prema njihovim zahtjevima, moraju imati automatski mjenjač, EURO 6 standard, kao i pogon na sve točkove.

Zatražili su i da limuzine posjeduju zračne zavjese za putnike naprijed i nazad sa bočnim zračnim jastucima naprijed.

Važno im je da automobili imaju kožni upravljač sa komandama za radio, telefon, i putni računar.

Zadnja bočna stakla i zadnje staklo mora biti zatamnjeno, a u prednjim sjedištima mora biti podrška za leđa, za koja je neophodno da na vozačkoj strani budu elektropodesiva.

Garancija na vozila mora biti minimalno pet godina ili 150.000 pređenih kilometara.

Podsjećanja radi, prvi tender za nabavku novih limuzina Parlament je raspisao početkom juna.

Međutim, ponuda od 296.460 KM koju je “AC Quattro” ocijenjena je kao neprihvatljiva.

Naime, Komisija je navela da ova ponuda ne ispunjava sve formalno-pravne, lične i tehničke/profesionalne uslove.

Važno je spomenuti i to da Parlament BiH već posjeduje vozni park od 15-ak vozila, a krajem 2020. nabavili su i tri skupocjene limuzine marke “bmw”.

Riječ je o limuzinama marke “bmw 530 XD” koji razvija brzinu od 100 kilometara na sat za 5,8 sekundi, a ukupna cijena za tri vozila iznosila je 329.175 KM.

CAPITAL je ranije pisao i o brojnim nabavkama skupocjenih automobila koje su kupovale institucije na nivou BiH i Republike Srpske.

Najskuplja je svakako bila limuzina koju je nabavilo Predsjedništvo BiH, a za koju su izdvojili 318.357 KM, a odmah iza nje po cijeni slijedi mercedes predsjednika Republike Srpske plaćena 311.103 maraka.

(Capital) Foto: Pixabay

CATEGORIES
Share This