Rat u Ukrajini, 568. dan – Kijevske snage svakodnevno kasetnom municijom gađaju Donjeck; VSU pojačava prema Bahmutu

Rat u Ukrajini, 568. dan – Kijevske snage svakodnevno kasetnom municijom gađaju Donjeck; VSU pojačava prema Bahmutu

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Ukrajinske snage napale su u srijedu fabriku u Sevastopolju i brodove Crnomorske flote. Njemačka je isporučila Kijevu još 20 oklopnih vozila „marder“ sa municijom. Ruska vojska vodi aktivnu odbranu uništavajući ukrajinske snage tokom njihove kontraofanzive, izjavio ministar odbrane Sergej Šojgu.

  • Novi ukrajinski pokušaj napada dronovima na Crnomorsku flotu

Oružane snage Ukrajine pokušale su bespilotnim plovilima da napadnu raketni brod – lebdjelicu Crnomorske flote „Samum“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Brod je uništio plovilo protivnika koje mu se približavalo.

Ovo prvi prvi takav slučaj. Ruska vojska je rano ujutru uništila pet bespilotnih dronova Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru koji su pokušali da napadnu brod „Sergej Kotov“.

  • Pušilin: Ruske trupe u protekla 24 časa malo popravile svoje položaje

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin demantovao je saopštenja iz Kijeva da su ukrajinske snage, navodno, zauzele selo Andrejevka kod Artjomovska.

– Izjave ukrajinskih propagandista o zauzimanju Federalnog univerziteta u Andrejevki su samo još jedna laž. U ovom trenutku situacija je sljedeća: nastavljaju se žestoke borbe u oblasti Kleščejevke i Andrejevke – naglasio je on.

Pušilin je dodao da su ruske trupe u protekla 24 časa malo popravile svoje položaje u ovoj oblasti.

Vršilac dužnosti lidera DNR je podsjetio da je nedavno Kijev saopštio da su zauzeli i sela Opitno u pravcu Avdejevske. Prema njegovim riječima, tada je u to vjerovala i sama ukrajinska vojska, koja je krenula da utvrđuje položaje i našla se pod vatrom boraca Prvog armijskog korpusa.

Direktan pogodak u zemunicu Oružanih snaga Ukrajine. Cisterne 143. motorizovanog puka radile su na meti sa zatvorenog položaja.

  • Granatiran autobus u Donjecku, ranjene dvije osobe

U ukrajinskom granatiranju Petrovskog okruga Donjecka oštećen je autobus, dvije osobe su ranjene, saopštio je gradonačelnik administrativnog centra DNR Aleksej Kulemzin na svom Telegramu.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za zločine Ukrajine prethodno je saopštio da su ukrajinske snage ispalile tri granate kalibra 155 mm na tu oblast.

Ruski tenkovi djeluju po ukrajinskim položajima kod Belogorovske

  • Jedna oblast poginula u Kurskoj oblasti

Jedna osoba je poginula u ukrajinskom granatiranju pograničnog sela Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.

  • Belgorodska oblast granatirana više od 130 puta

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata granatirala pogranične oblasti Belgorodske oblasti više od 130 puta, uključujući i grad Šebekino, koji je granatiran 16 puta, a oštećene su zgrade preduzeća, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

On je dodao da su na Valujski okrug ispaljene dvije rakete iz sistema „grad“. U napadu nije bilo povređenih, ali su na dva društvena objekta polupana stakla.

Gladkov je naveo i da su iznad sela Tuljanka sistemi PVO oborili bespilotnu letjelicu avionskog tipa.

Ukrajinski T-64BV, uništen u zoni fronta. Snimak je preuzet iz ukrajinskog automobila

  • DNR: Kijevske snage svakodnevno kasetnom municijom gađaju Donjeck

Ukrajinske snage svakog dana ispaljuju američke kasetne granate na donjecko gradsko područje, saopštio je savjetnik v.d. lidera DNR Jan Gagin.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage već duže vreme koriste kasetnu municiju, uglavnom protiv civilnog stanovništva, gađajući gradove, a posebno Donjeck. On je podsjetio da su ranije, na primjer, Oružane snage Ukrajine vršile daljinsko miniranje podmunicijom – protivpješadijskim minama „lepestok“.

Gagin je naglasio da kasetna municija predstavlja dvostruku opasnost – podmunicija ne djeluje uvijek odmah i postaje „nekontrolisana mina koje se često zaglavljuje u krošnjama drveća“.

Od početka specijalne vojne operacije Ukrajina je izgubila oko pola miliona svojih vojnika, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, kada se govori o gubicima ukrajinskih oružanih snaga, podaci o njima mogu da se dobiju iz obavještajnih podataka koji se dobijaju od izvora u Ukrajini, a postoje i javni izvori.

„Na primjer, prije samo nedelju dana… u Ukrajini je jedan od mobilnih operatera (MTS-Ukrajina) postavio video na internetu da oko 400 hiljada korisnika više nikada neće podići slušalicu“, rekao je Gagin.

On je objasnio da se na snimku vide siluete ukrajinskih vojnika koji se više nikada neće služiti telefonom. Pri tome je broj od 400 hiljada podatak samo jednog od nekoliko mobilnih operatera u Ukrajini. Prema Gaginovim riječima, ovaj video odmah je uklonjen, „prema tome, ove brojke su tačne“.

Gagin je napomenuo da ovi podaci ne uzimaju u obzir ranjenike: među njima ima i onih koji će se nakon ranjavanja vratiti u službu i onih koji će biti invalidi i neće moći da se bore.

Udar Lanceta na ukrajinski BM-21 Grad. Ipak, nije najefikasniji – bez detonacije zbog nedostatka granata u lanserima.

  • Spriječeni napadi ukrajinskih oružanih snaga

Jedinice grupe snaga „Centar“ spriječile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Torske izbočine u krasnolimanskom pravcu, izjavio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

Prema njegovim riječima, artiljerija, kao i jurišna i armijska avijacija, pogodile su jedinice 67. mehanizovane brigade i 12. brigade specijalne namene „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u rejonu šumarije Serebrjanski.

U ovom pravcu gubici ukrajinskih snaga iznosili su oko 40 boraca, a uništeno je i jedno ukrajinsko oklopno vozilo, dodao je Savčuk.

On je dodao i da su sistemi PVO grupe oborili dva ukrajinska drona.

  • Oboreno šest ukrajinskih dronova

Ruski PVO sistemi oborili su sinoć i tokom noći šest ukrajinskih dronova avionskog tipa iznad Brjanske oblasti Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jedan od ukrajinskih dronova oboren u blizini Jevpatorije. Očevici navode da se iz uređaja osjećao užasan miris.

  • Maročko: Kijev prebacuje u Artjomovsk 80. vazdušno-jurišnu brigadu

Kijev prebacuje u Artjomovsk 80. vazdušno-jurišnu brigadu, koju su obučavali instruktori NATO-a, izjavio je za Sputnjik potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

Maročko je napomenuo da je ova brigada naoružana zapadnom oklopnom tehnikom i artiljerijom.

Operater FPV drona specijalnih snaga AKHMAT pogodio je zemunicu Oružanih snaga Ukrajine sa osobljem u oblasti Kremena

ISTOK

CATEGORIES
Share This