Rat u Ukrajini, 562. dan – Zelenski: Kontraofanziva usporava; Uništen i drugi britanski tenk „čelendžer 2“

Rat u Ukrajini, 562. dan – Zelenski: Kontraofanziva usporava; Uništen i drugi britanski tenk „čelendžer 2“

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

 • Napad na upravnu zgradu policije u Krivom Rogu

U današnjem napadu ruskih trupa na Krivi Rog jedna osoba je poginula, a broj povrijeđenih dostigao je 60, objavila je Državna služba za vanredne situacije na Telegram kanalu.

Državna služba za vanredne situacije završila je uklanjanje ruševina.

Ruske trupe su izvele jutros raketni napad na Krivi Rog. Projektil je pogodio upravnu zgradu policije.

Jedan policajac je poginuo, a trojica su u teškom stanju izvučena iz ruševina, prenosi Ukrinform.

 • Još jedan dron oboren iznad Brjanska

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz rekao je da je sredstvima za radioelektronsku borbu uništen još jedan ukrajinski dron. Kako je dodao, dijelovi drona oštetili su zgradu željezničke stanice u Brjansku a putnici su evakuisani.

 • Zelenski: Kontraofanziva usporava

Tempo borbenih dejstava i isporuke oružja Kijevu se usporavaju, rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

 • Oborena tri drona iznad Brjanska

Ruska PVO otkrila je i uništila iznad Brjanska tri ukrajinska drona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako se navodi dve bespilotne letilice uništene su u vazduhu.

Prethodno je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz izjavio da je iznad te oblasti oborena jedna ukrajinska bespilotna letilica i da povrijeđenih nema.

 • Šojgu odlikovao trojicu ruskih oficira

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio je medalje „Zlatna zvezda“ trojici ruskih oficira koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odvažnost tokom ispunjavanja zadataka u okviru specijalne operacije u Ukrajini.

Jedinica u kojoj su služili izvela je u jednom od naseljenih mjesta manevar i probila ukrajinsku odbranu iz pozadine i tako stvorili uslove da ukrajinske snage budu opkoljene i uništene. Protivnik se zbog toga povukao uz velike gubitke.

 • Ruske snage preciznije gađaju ukrajinske položaje

Ruska vojska prešla je na preciznije artiljerijske udare po položajima ukrajinske vojske, navodi „Biznis insajder“ pozivajući se na izvještaj britanskog Kraljevskog instituta za istraživanja u sferi odbrane.

-Ukrajinske snage će morati da se suoče sa preciznijim i efikasnijim ruskim udarima, navodi se u članku i napominje da su ruske snage počele da pridaju veći značaj preciznim udarima manjom količinom municije.

Na taj način se štedi municija i oružje.

-Radi se o tendenciji koja uznemirava jer tako ruska artiljerija vremenom može značajno da ojača, navode autori i dodaju da tim preciznim udarima doprinosi korišćenje obavještajnih dronova

 • U Zaporoškoj oblasti uništen drugi tenk „čelendžer“

Na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti primjećeno je oko sedam britanskih tenkova „čelendžer 2“, a na bojnom polju su do sada uništena dva, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.

Kako je istakao, tenkovi su uništeni pomoću ruskog protivtenkovskog raketnog sistema „kornet“. Po riječima Balickog, u pogledu snage oklopa britanski tenkovi se „nisu nikako pokazali“.

 • Ukrajinci kod Rabotina izgubili 10.000 vojnika

Ukrajinska vojska je za vrijeme borbi u okolini mjesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti izgubila oko 10.000 vojnika, a samo za posljednje dvije nedelje oko 3.000, izjavio je vršilac dužnosti regiona Evgenije Balicki.

On je rekao i da je na frontu i dalje veliki broj leševa vojnika koje ukrajinska strana ne stiže da preuzme kako bi bili sahranjeni.

 • Ruska vojska dopremila još dve divizije kod mjesta Rabotino

Ruska vojska ojačala je svoje položaje u blizini mjesta Rabotino, saopštio je vršilac dužnosti Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Kako je rekao, redovi su ojačani sa još dve divizije čime je drastično uvećan obrambeni potencijal ruske vojske jer neprijatelj u tom pravcu pokušava da izvede kontranapad.

Balicki je dodao i da je ruska vojska pojačala i artiljerijsku paljbu kako bi suzbila potencijal ukrajinskih snaga.

Satelitski snimak kratera u Rabotinu

 • Propao ukrajinski blickrig u Zaporoškoj oblasti

Blickrig, na koji su ukrajinske trupe računale u Zaporoškoj oblasti, nije uspio – protivnik nije uspio da probije prvu liniju odbrane, izjavio je za Sputnjik Vladimir Rogov, šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“.

– Ukrajinski militanti, opremljeni zapadnom vojnom tehnikom, računali su da će za kratko vrijeme ostvariti vojnu pobjedu. Ali njihov blickrig se pretvorio u ‘blickrik’. Oružane snage Ukrajine su naletile na prvu liniju odbrane i naše jedinice ih razbijaju – rekao je Rogov.

On je istakao da, uprkos žestokim borbama, ruske snage drže svoje položaje.

 • Na Krimu spriječena diverzija na železnici

Ruske obavještajne službe privele su na Krimu ukrajinskog agenta koji je pripremao diverzantski teroristički akt na željeznici kako bi spriječio vojni transport.

Riječ je o ruskom državljaninu koji živi u Sevastopolju. On je po nalogu ukrajinske vojne obavještajne službe „prikupljao informacije o položaju objekata i jedinica Ministarstva odbrane Rusije na poluostrvu, a takođe je pripremao teroristički napad na objektu željezničkog saobraćaja“.

 • Oborena ukrajinska raketa

Ruske snage PVO presrele oborile su ukrajinsku raketu iznad grada Berdjanska u Zaporoškoj oblasti, saopštile su operativne službe regiona.

Kako se navodi, u napadu nema žrtava.

Oborena raketa Storm Shadow

 • Oboren češki dron iznad Kahovske brane

Ruski dobrovoljački odred „Bars-10“ je nad teritorijom nekadašnje Kahovske brane oborio češki dron „primoko van“.

Dron je primjećen kako se kreće iz pravca Zaporožja prema Energodaru nakon čega je oboren uz pomoć prenosnog PVO sistema.

Riječ je o dronu koji košta oko pola miliona evra, a olupina je predata ruskim specijalistima.

 • Vazdušna opasnost u Sumskoj oblasti

Vazdušna opasnost u ranim jutarnjim časovima proglašena je u Sumskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci sa portala ukrajinskog Ministarstva za digitalnu tranformaciju.

Kako se navodi, napadi su izvedeni jutros oko 5.30.

 

Ruska artiljerija uništila minobacačku posadu neprijatelja na krasnolimanskom pravcu

 • Granatirana artiljerija koja koristi kasetnu municiju

Ruski artiljerijci su uz pomoć samohodne haubice „giacint-S“ gađale ukrajinske artiljerijske baterije koje koriste kasetnu municiju, saopštio je vojnik iz ruske 200. posebne brigade pri vojnoj grupaciji „Jug“.

Prema njegovim riječima, prednost je što se za izvršavanje ovakvog tipa zadatka koristi samohodna haubica jer je ona mobilna i moguće je postaviti je tako da se sa lakoćom mogu pogoditi svi zadati ciljevi.

 • Rogov: Oružane snage Ukrajine su iscrpile svoje rezerve u regionu Zaporožja

Ukrajinske trupe su iscrpile svoje rezerve namjenjene za kontraofanzivu u regionu Zaporožja, prebacuju se sa drugih sektora fronta, rekao je za RIA Novosti Vladimir Rogov, šef zaporoškog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“.

– Oružane snage Ukrajine su iscrpile svoje rezerve namjenjene za kontraofanzivu u regionu Zaporožja i sada koriste princip vrteške, prebacujući dodatne snage iz drugih sektora fronta i oblasti koje kontroliše režim Zelenskog – rekao je Rogov, prenose RIA novosti.

 • Maročko: Ruska vojska je intenzivirala upotrebu bespilotnih letilica

Oružane snage Rusije intenzivirale su upotrebu izviđačkih dronova na Kupjanskom sektoru fronta, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

– Napredovanje ruskih oružanih snaga u oblastima Sinkovke i Petropavlovke (na Kupjanskom sektoru fronta – prim. aut.), kao i uništavanje većine sredstava za suzbijanje naših bespilotnih letilica, omogućilo je našim trupama da šire koriste vazdušno izviđanje tokom borbenih dejstava – rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

ISTOK

CATEGORIES
Share This