Rat u Ukrajini, 538. dan – Masakrirali ih kasetnim bombama; Ukrajinci Rusima ostavili put za povlačenje iz opkoljenog sela, uslijedio pokolj

Rat u Ukrajini, 538. dan – Masakrirali ih kasetnim bombama; Ukrajinci Rusima ostavili put za povlačenje iz opkoljenog sela, uslijedio pokolj

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

 Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom zemlje. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je Rusija izvela „masovni“ napad na Lavovsku i Volinsku oblast. Vašington je saopštio da Kijevu šalje novi paket vojne pomoći. Sa druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da njihovo oružje pokazuje svoju efikasnost na frontu.

  • Masakrirali ih kasetnim bombama

Bilo je skoro sigurno da će ruski garnizon u okupiranom selu Urožajne pasti, pošto su ukrajinske snage napadale to malo mjesto u Donjeckoj oblasti u talasima od početka juna.

Slobodna Dalmacija prenosi pisanje ruske istraživačke organizacije „Konflikt intelidžens tim“ da su ukrajinske snage veličine divizije, uključujući sve četiri brigade ukrajinskog mornaričkog korpusa, okružile Urožajne, naselje s par stotina kuća raspoređenih duž tri paralelna puta u smjeru sjever-jug.

– Ponovno zauzimanje Urožajna bilo je samo pitanje vremena – ocjenio je „Konflikt intelidžens tim“.

Andrij Kovaliov, portparol Generalštaba ukrajinske vojske, kazao je da „odbrambene snage nastavljaju ofanzivu, posebno u smjerovima Melitopolja i Berdjanska“.

– Postigle su uspjeh u području Urožajne gdje učvršćuju položaj na osvojenim granicama – rekao je Kovaliov.

Navodi se da je Urožajne ključno rusko uporište koje se nalazi na početku dugog puta, koji, kroz dolinu reke Mokri Jali, vodi na jug prema okupiranom Marijupolju.

Dok su napredovali istočno i zapadno od Urožajna, Ukrajinci su Rusima ostavili samo jedan izlaz iz mjesta: put T0518, koja vodi prema jugu u susjedna dva sela.

Kada je iscrpljeni ruski garnizon u potpunosti ili djelimično počeo da se povlači proteklog vikenda, vojnici su to činili pješice i usred bijela dana, krećući se po otvorenom putu i poljima uz tu saobraćajnicu.

Ukrajinski dronovi sve su to pratili leteći iznad glava ruskih vojnika i navodili na njih artiljerijsku vatru, zbog čega je uslijedio teški pokolj.

Na dva snimka napravljena dronom, koje je ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo u nedjelju, prikazane su desetine Rusa kako se ubrzano kreću putem.

U prvom videu, vidi se kako granata eksplodira, bacajući vojnike na tlo. Na drugom snimku, ukrajinski artiljerci koriste ubojitu kasetnu municiju koja je zabranjena u većini zemalja, ali ne u Rusiji, Ukrajini i SAD, a koju je Amerika isporučila Kijevu kao pomoć ukrajinskoj kontraofanzivi.

Ta municija se sastoji se od više manjih eksplozivnih bombica koje zasipaju široko područje nakon ispuštanja.

Navodi se da je jedan ruski bloger okrivio 37. motorizovanu artiljerijsku brigadu jer nije poslala tenkove kao podršku ruskoj pešadiji u Urožajnu.

– Pripadnici brigade takođe su bili pijani – tvrdi taj bloger.

Navodi se da je drugi je bloger okrivio Kremlj zbog smjene komandanta 58. kombinovane armije, koja nadzire mnoge brigade u južnoj Ukrajini.

  • Malijar: Ukrajina povratila kontrolu nad teritorijama oko Bahmuta

Ukrajinska vojska kaže da su njene trupe ponovo zauzele teritoriju oko ratom razorenog istočnog grada Bahmuta. Zamjenica ministra odbrane Hana Malijar navela je da su ukrajinske snage napredovale prošle nedelje, dok je i dalje u toku duga i teška kontraofanziva.

Kako je rekla Malijar, ukrajinske trupe su napredovale za oko tri kilometra kvadratna, a juče su ukrajinske oružane snage saopštile da su trupe uspešno odbile rusko napredovanje na istoku i jugu.

Malijar je, međutim, danas upozorila da je Rusija povećala svoje aktivnosti u Kupjansku i Limanu na istoku zemlje kao odgovor na kontraofanzivu, dodajući da se Ukrajina suočava sa „moćnim otporom“ na jugu.

Ukrajinsko ministarstvo obrane je na društvenim mrežama objavilo da je u blizini sela Andrivka u regiji Donjeck uništeno i napušteno nekoliko tenkova te je objavilo snimku na kojoj se vide napuštena vojna vozila.

  • Ruska vojska prvi put skinula francuski „skalp“

Ruska protivvazduhoplovna sredstva su u zoni konflikta u Ukrajini oborila četiri francuske krstareće rakete velikog dometa „skalp-eg“ i dvije granate višecjevnog bacača raketa „uragan“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je vojni ekspert Centra za analizu i strategiju tehnologija Jurij Liman rekao, Francuska daje Ukrajini rakete „skalp“ iz svojih ličnih vojnih rezervi.

– Raketa može da pogodi cilj na rastojanju do 560 kilometara – rekao je on i dodao da su ove rakete predviđene za gađanje ciljeva među kojima i one ciljeve koje štite PVO sistemi.

Francuske rakete su proizvedene tako sa ciljem da se smanji mogućnost njihovog otkrivanja, kako bi mogle da lete na malim visinama. Istakao je da je cilj složeno pogoditi, ali se i dalje mogu uništiti.

Rusija osuđuje bilo kakve isporuke naoružanja Ukrajini. Između ostalog komentarišući i predaju raketa velikog dometa, u Kremlju su izjavili da je potrebno da se razjasni o kakvom je radijusu riječ.

– To je, sa naše tačke gledišta, pogrešna odluka, biće velike posljedice po Ukrajinu, jer će nas primorati da preduzmemo protivmjere – istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Raketa „skalp-eg“ je francuska verzija britanske rakete „storm šedou“. Raketa je razvijena 1990-ih u kompanijama „Matra“ i „Britiš aerospejs“, a zatim se proizvodila u kompaniji MBDA u dvije varijante: „skalp“ za Francusku i „storm šedou“ za Britaniju.

Brzina rakete je veća od 1.000 kilometara na čas i može da pogodi cilj na rastojanju do 500 kilometara.

U maju je Velika Britanija predala Oružanim snagama Ukrajine krstareće rakete „storm šedou“ koji može da pogodi cilj u radijusu od 250 kilometara. Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je pokazao rakete koje je poslala Francuska.

Ukrajinski kadrovi

  • Šojgu: Vojni resursi Ukrajine praktično iscrpljeni, rusko oružje nesavladivo na bojnom polju

Preliminarni rezultati borbenih dejstava pokazuju da su vojni resursi Ukrajine skoro iscrpljeni, izjavio je ministar odbrane Rusije, general armije Sergej Šojgu na XI Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbjednost.

Ministar je poručio da ukrajinske snage ne uspjevaju da ostvare rezultate u „reklamiranoj“ kontraofanzivi, visok nivo obučenosti Oružanih snaga Rusije omogućava da se fleksibilno odgovori na ideje „zapadnih pokrovitelja“.

On je takođe naglasio da niko neće moći da nanese štetu ruskim interesima i da u tom smislu iskoristi specijalnu vojnu operaciju.

– Pažljivo pratimo promjene koje se odvijaju. Na prijetnje u oblasti bezbjednosti i pokušaje provokacije adekvatno ćemo reagovati, uključujući putem jačanja bezbjednosti Savezne države Rusije i Bjelorusije. Niko ne treba da se zanosi da će uporedo sa specijalnom vojnom operacijom moći da našteti ruskim interesima – rekao je on.

Šojgu je poručio da će poraz ukrajinskih neofašista koje podržava Zapad poslužiti kao faktor suprotstavljanja savremenom neokolonijalizmu.

Ruski „Lancet“ uništava ukrajinski BTR „Stryker“ kod Rabotina

  • Ukrajinci u Zaporožju izgubili 95 vojnika

Ukrajinske snage su tokom noći u zaporoškom pravcu izgubile 95 vojnika, šest stranih tenkova i četiri borbena vozila pješadije, kao i pet jurišnih dronova, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

– Neprijatelj trpi ogromne gubitke, obične ukrajinske mobilisane vojnike šalju na klanje. Samo u toku ove noći neprijatelj je u zaporoškom pravcu igubio ukupno 95 vojnika, 6 stranih tenkova i 4 borbena vozila pješadije, kao i 5 jurišnih dronova. To su rezultati njihovih odluka i tako je praktično svakoga dana – napisao je Balicki na svom Telegram kanalu.

Uništenje ukrajinskog oklopnog automobila International MaxxPro u blizini sela Andreevka, DPR.

  • Ukrajinske trupe ispalile su dvije kasetne granate na Donjeck

U 7.10 ukrajinski vojnici ispalili su dva kasetna projektila kalibra 155 milimetara na Donjeck, saopštava predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

– Zabilježena je vatra sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 7.10 – naselje Novoselovka Pervaja – grad Donjeck (Kijevski i Kujbiševski okrug): 2 granate kalibra 155 mm (kaseta) su otpuštene – navodi predstavništvo na svom Telegram kanalu.

Kako je saopštilo predstavništvo, ukrajinski vojnici su u 4.55 ispalili tri granate kalibra 155 mm na Crvenogvardejski okrug Makejevke. U 5.55 granatiran je Kijevski okrug Donjecka, a na njega su ispaljene tri granate istog kalibra.

Misija je takođe izvjestila da su u 6.35 ukrajinski vojnici ispalili tri granate kalibra 152 mm na Nikitovski okrug Gorlovka, a pet minuta kasnije na Kalinjinski okrug grada su ispaljene tri granate kalibra 155 mm.

Misija je dodala da su u 6.45 ukrajinski vojnici ispalili tri granate kalibra 152 milimetra na Holmovskog.

Artiljeriju kalibra 155 mm koriste zemlje NATO-a. Sjedinjene Države su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 mm, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Takođe, ukrajinske trupe su snabdjevene njemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima „krab“ i francuskim samohodnim topovima CAESAR sa granatama ovog kalibra.

ISTOK

CATEGORIES
Share This