Rat u Ukrajini, 537. dan – Dok traju krvave borbe, Zelenski stigao u inspekciju trupa

Rat u Ukrajini, 537. dan – Dok traju krvave borbe, Zelenski stigao u inspekciju trupa

Rat u Ukrajini – najnovije vijesti:

Novi ruski napad na lučki grad Odesu, stradale su tri osobe, tvrdi Kijev. Kompanija „Kalašnjikov“ je objavila da je u ratnoj zoni uspešno isprobala novi izviđački sistem i da će ga ponuditi na upotrebu ruskoj državi.

 • Ruski ministar otkrio koja je tehnika najtraženija u ruskoj vojsci

Dronovi, navođeni projektili i inženjerska tehnika su sada najtraženiji u ruskoj vojsci, izjavio je vicepremijer i ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija-2023“.

Prema njegovim riječima, prošle godine je vojska tražila remont, modernizaciju i povećanje isporuka teške i lake oklopne tehnike, tenkova, oklopnih vozila, municije tradicionalnog kalibra i protivavionskih raketnih sistema.

– Danas su povećani zahtjevi za proizvodnju i isporuku bespilotnih letilica, posebno se traže navođeni projektili, ali se prati i rast njihovog dometa. Naša preduzeća aktivno rade u tom pravcu. Takođe je tražena tehnika koja se danas nalazi u inženjerskim jedinicama, to je jedna od važnijih i traženijih oblasti – rekao je Manturov.

Istakao je da kompanije operativno preuređuju svoju logistiku, proizvodne mogućnosti, u zavisnosti od toga šta državni menandžment najviše traži.

– Na primjer, ako se traže granate kalibra 152 milimetra, nenavođene granate, u nekom trenutku se više traže granate kalibra 125 milimetara za tenkove, kompanija onda operativo radi na korekciji plana s obzirom na to da se zahtjevi mijenjaju u skladu sa zadacima specijalne vojne operacije – pojasnio je ruski ministar.

Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2023“ će se održati 14-20. avgusta u kongresno-izložbenom prostoru „Patriot“, na poligonu Alabino u Moskovskoj oblasti i aerodromu Kubinka.

Forum će od 15-17. avgusta biti otvoren za eksperte, inostrane delegacije i za održavanje naučnih događaja, dok će javnost moći da posjeti forum od 18-20. avgusta.

Uništenje ukrajinskih 155 mm samohodnih topova M109A3GN dronovima kamikaze Lancet u jednom od smjerova. Prvi dron je uništio zaštitnu kolibu, drugi je pogodio samu instalaciju.

 • Prvi put javno predstavljen neuhvativi „Jars“

Lanser „Jars“, predstavljen danas na forumu „Armija-2023“. Model predstavlja nastavak razvoja kopnene grupacije strateških raketnih snaga (RVSN). Za razliku od prethodnika, kompleks sadrži interkontinentalnu balističku raketu sa više dijelova.

Raketa ne može da se obori ni jednim postojećim sistemima protivvazdušne odbrane.

 • Zelenski posjetio vojnike u blizini linije fronta na istoku Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je posetio danas vojne trupe i brigadni štab nedaleko od linije fronta u Donjecku na istoku Ukrajine.

Zelenski je posetio pripadnike brigade uključene u borbe na dijelu linije fronta u pravcu grada Soledara, severno od Bahmuta, prenosi Rojters.

Na fotografijama objavljenim na sajtu predsjednika Ukrajine vidi se kako Zelenski i njegov bliski saradnik razgovaraju sa pripadnicima vojske u brigadnom štabu.

Foto: Tanjug/AP photo

 • Snage Kijeva granatirale manastir u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je manastir u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres služba administracije Novokahovskog gradskog okruga.

U pitanju je Korsunsko Bogorodični manastir, a granata je pogodila jednu od zgrada uslijed čega se urušio krov. Administracija navodi i da je ukupno na teritoriju manastira doletilo šest granata, a šteta se i dalje utvrđuje.

Inače, jedna granata pogodila je i školu koja se nalazi u obližnjem selu.

 • Ruska vojska u jurišu zauzela protivničke rovove

Ruska vojska izvela je kontranapad na području sela Rabotino u orehovskom pravcu u Zaporoškoj oblasti i u jurišu zauzela protivničke rovove, izjavio je za Sputnjik lider građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je precizirao da je dio vojnika iz redova jedinica Oružanih snaga Ukrajine likvidiran, a dio je zarobljen.

Snimak napada pripadnika 85. brigade na ukrajinske položaje u Kleščejevki. U napadu su učestvovali tenk T-90M, koji je bio u prvom planu, i dva borbena vozila pješadije BMP-3, iz kojih je izvršen desant.

 • Odbijen raketni napad Kijeva na Berdjansk

Ruske PVO snage odbile su ukrajinski napad na Berdjansk, a sve rakete su oborene, saopštile su operativne službe Zaporoške oblasti.

U saopštenju se dodaje da u napadu nije bilo žrtava ni štete.

 • Serija avijacijskih napada

Taktička avijacija izvela je seriju napada na mjesta okupljanja ukrajinskih snaga na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik lider javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

– Danas je na mjesta gomilanja ukrajinskih vojnika kao i lokacije gdje su koncentrisani njihova teška tehnika i skladišta sa municijom izvedena serija avijacijskih napada – rekao je Rogov.

Prema njegovim riječima, taktička avijacija u napadu je koristila bombe FAB-500, a glavno područje napada bio je orehovski pravac.

Udari po Odesi

 • Naleti ruske avijacije

Ruska avijacija predvođena lovcima-bombarderima Su-34 vojne grupe „Jug“ izvele su nalete na položaje dvije ukrajinske brigade, saopštio je načelnik pres centra te grupe Vadim Astafjev.

Pogođeno je skladište naoružanja i municije, zatim dva položaja gdje se nalazilo ljudstvo i vojna tehnika 110. posebne mehanizovane brigade u Avdejevki, a gađani su položaji sa ljudstvom i u Bogdanovki, Kleščejevki, Andrejevki, Belogorovki, Krasnogorovki i u Spornom.

I artiljerija grupe „Jug“ je zabilježila uspjehe uništivši dva ukrajinska minobacača kalibra 120 milimetara u blizini Verhnekamenskog i Krasnogorovke.

Dva udara Su-34 krstarećim bombama UMPC izvršila su udar na skloništa militanata 124. brigade OSU, koji su se spremali za ilegalnu vožnju čamcem u blizini ruske obale. Udare su izveli izviđači grupe Dnjepar.

 • Ukrajinci se primirili na jugu

Situacija na južnom dijelu fronta se stabilizovala, ukrajinska vojska ne preduzima aktivne pokušaje ofanzive nakon što je razbijena na zaporoškom dijelu frtona kod Orehova, izjavio je komantant helikopterske jedinice sa kodnim imenom „Samara“.

On je, međutim, rekao da je situacija samo pre nekoliko dana bila sasvim drugačija i da je ruska avijacija imala mnogo posla.

Uništenje pozicionog područja baterije ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane S-300PS u oblasti Nikolajev.

 • Tokom noći sirene u Kijevu i više oblasti

U Kijevu i u više ukraijnskih oblasti tokom noći proglašena je bila vazdušna opasnost, a eksplozije odjekivale su i u Hersonu, saopštili su ukrajinski mediji.

Sirene za vazdušnu uzbunu u ukrajinskoj prestonici su se oglasile oko jedan sat posle ponoći, a zatim su se oglasile i u Odeskoj oblasti, kao i u dijelu Hesonske koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Inače, sirene su se čule i u Kijevskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj, Černigovskoj, Nikolajevskoj, Čerkaskoj, Vinnjickoj, Kirovogradskoj i Harkovskoj oblasti, kao i na delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.

 • Puškov odgovorio Šolcu: Njegove riječi ništa ne znače

Riječi njemačkog kancelara Olafa Šolca o potrebi pregovora za okončanje sukoba u Ukrajini „ništa ne znače“, izneo je ovo mišljenje senator Aleksej Puškov na svom Telegram kanalu.

Ranije je njemački lider u intervjuu za ZDF naveo potrebu diplomatskih napora da se sukob okonča. Prema Šolcu, pregovori bez učešća Rusije, održani u Saudijskoj Arabiji 5-6. avgusta, bili su „veoma važni“. Istovremeno, prema njegovim riječima, mora se priznati da su oni bili „samo početak“.

– Zapad nema namjeru da pregovara. Razgovor o njima je ritualne prirode – ništa više – napisao je Puškov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovom mišljenju, dok se ne razvije „kvalitativno nova situacija“, Zapad će se protiviti pregovorima. „Šolcove riječi u korist ’diplomatskih napora‘ ne znače ništa“, rezimirao je senator.

 • Trojica ukrajinskih vojskovođa na ruskoj potjernici

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na potjernicu trojicu ukrajinskih vojskovođa optuženih u odsustvu za granatiranje Donbasa, proizilazi iz resorne baze podataka o poternicama.

Ruski istražni komitet je u julu optužio trojicu ukrajinskih vojnih lidera u odsustvu, uključujući Jevgenija Mojsjuka, bivšeg komandanta vazdušno-jurišnih trupa. Optuženi se terete da su granatirali naselja Donbasa od strane svojih jedinica, pri čemu je poginulo i povređeno više od stotinu ljudi.

Osim Mojsjuka, optužnice su podnijete i protiv bivšeg komandanta operativno-taktičke grupe „Vostok“ Igora Palahnjuka i načelnika združenog operativnog štaba u zoni JFO Andreja Kovalčuka.

Likvidacija ukrajinskog DRG-a, snimljena kamerama vojnih FPV dronova. U 45. sekundi, dron je uletio pravo u sklonište gdje su se sklonili militanti.

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This