Predstavništva Srpske u svijetu su poluprivatne ekspoziture pojedinaca

Predstavništva Srpske u svijetu su poluprivatne ekspoziture pojedinaca

Predstavništvo Srpske u Rusiji zatražilo je dodatnih 80.000 maraka za rad u ovoj godini. Treba im to, kako tvrde, za pokriće troškova posjeta visokih republičkih zvaničnika i predstavnika medija toj zemlji.

Međutim, godinama već nema zvaničnih detalja o efektima rada predstavništava što je ranije priznao i premijer Srpske premijer Srpske Radovan Višković rekavši da dio predstavništava radi dobro ali da se za pojedina može postaviti pitanje da li su potrebna.

Priznanje da ima propusta stiglo je i od resornog ministra.

„Ono što je bilo potrebno je da svoje redovne mjesečne izvještaje dostavljaju na vrijeme neki su kasnili evo reći ću najviše je bilo problema sa predstavništvom Republike Srpske u Austriji. Nastojaćemo da to ispravimo“, kaže  Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Uprkos propustima, ni ove godine nije se štedjelo sa novcem za predstavništva, pa tako najviše novca ide Rusiji i to 960 000 KM.

Na drugom mjestu je Srbija koja će dobiti 930 000 KM. Nešto manji iznos novca, 780 hiljada, planiran je za Predstavništvo Srpske u Belgiji, dok će 30 hiljada maraka manje biti proslijeđeno u Austriju.

Predstavništvo u Americi dobiće 620 hiljada maraka, a u Njemačkoj 540 hiljada.

Najmanje novca u ovoj godini planirano je za lobiranje u Grčkoj i Izraelu i to 400 hiljada, odnosno 320 hiljada maraka. Ipak, javnost godinama postavlja pitanje koja je opravdanost postojanja predstavništava.

„Ta predstavništva u većini služe za ugošćavanje naših zvaničnika koji odlaze u te države a oni bi trebali da služe za to da dovode strane investitore ali toga nema i ono što je sporno je da je je teško doći do informacija na koji način se troše ta količina sredstava koje dobijaju a to nije malo godišnje to izađe preko 5 miliona KM“, smatra Damjan Ožegović, Transparensy International BiH.

Iako zvaničnih rezultata rada predstavništava nema, osnivaju se nova. Vlada Srpske odlučila je da ovaj put Kina bude nova destinacija, a novac za rad biće obezbijeđen iz budžeta.

„Predstavništva bi trebala da se bave i političkim i ekonomskim lobiranjem ali šta ta predstavništva zaista rade to znaju samo njihovi  nalogodavci jer je rad obavijen netransparentnom atmosferom“, smatra Igor Davidović, predsjednik „Demokratskog centrar“ u Banjaluci.

„Sjećamo se i slučaja predstavništva u Izraelu za koje vlast tvrdi da postoji a svi znamo da ne postoji. To su poluprivatne ekspoziture pojedinaca koji tamo ne predstavljaju Republiku Srpsku nego pojedince koji trenutno vode Republiku Srpsku i rade u njihovom interesu“, kaže Jelena Trivić, predsjednik „Narodni front“.

Iz budžeta Republike Srpske već je obezbijeđeno 5,3 miliona maraka za rad 8 predstavništava Srpske u svijetu. Iako je to novac građana Srpske, do sad nije objavljen nijedan izvještaj o njihovom radu niti efektima toga rada.

BN

CATEGORIES
Share This