Rat u Ukrajini, 427. dan – Ukrajinci u Bahmutu prvi put upotrijebili JDAM; Wagner drži 85 posto Bahmuta, zaustavljen pokušaj prebacivanja rezervi OSU

Rat u Ukrajini, 427. dan – Ukrajinci u Bahmutu prvi put upotrijebili JDAM; Wagner drži 85 posto Bahmuta, zaustavljen pokušaj prebacivanja rezervi OSU

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Ukrajinci prvi put koristili moćno oružje

Ukrajinci su navodno prvi put u ratu koristili oružje „Joint Direct Attack Munitions“, skraćeno JDAM. „Joint Direct Attack Munitions“, skraćeno JDAM, su satelitski navođene američke bombe koje su nevidljivi bombarderi prvi bacili iznad Kosova 1999. godine, a zatim su korišćene u ratovima poslije 11. septembra. Odavno se spominje kako je Bajdenova administracija poslala ove precizne klizeće bombe Ukrajincima, ali sada se prvi put pojavio snimak.

Na snimku su prikazana četiri efikasna i izuzetno snažna udara na zgrade u razorenom Bahmutu, gde su bili Vagnerovi vojnici i municija.

JDAM komplet je obično pričvršćen za bombu opšte namjene tešku od 220 do 900 kilograma i pretvara tu „glupu“ gravitacionu bombu u precizne projektile vođene GPS sistemom.

Još uvijek nema potvrde nezavisnih stručnjaka da se radilo o sistemu JDAM, ali da je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo povećalo borbenu moć, efikasnost i bezbjednost operacija, nedavno je potvrdio general Džejms Heker, komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi, koji je rekao da je Ukrajina primila i uspješno koristi JDAM-ER.

https://twitter.com/RALee85/status/1651055370641747968?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1651055370641747968%7Ctwgr%5E5231f3bf6fe52e5b8a7339523732c9ccd9d1f62b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpulsembed.eu%2Fp2em%2F5kbBpN4nQ%2F

U zavisnosti od visine i brzine aviona sa kojeg se ispaljuje, JDAM bomba može da putuje oko 26 kilometara pre nego što eksplodira. Sa pravom vrstom opreme, ukrajinski avioni potencijalno mogu da nose više JDAM-ova u jednoj misiji, baš kao što to rade američki i NATO ratni avioni.

Od njihove prve borbene upotrebe kasnih 1990-ih, JDAM-ovi su poboljšani i dodate su nove mogućnosti.

Zašto JDAM bombe ranije nisu korišćene u Ukrajini?

Njujork tajms objašnjava kako su se morali rešiti neki osnovni hardverski i softverski problemi: JDAM setovi nisu dizajnirani za upotrebu sa ruskim bombama koje koristi Ukrajina, a ruski ratni avioni, koje Kijev ima, nisu mogli da nose američke bombe, a ni ruski kompjuterski sistemi elektronski nisu mogli da komuniciraju sa američkim vođenim projektilima. Otkako je Poljska ušla u NATO, neki od njenih aviona MIG-29 su unapređeni da nose zapadno oružje, što zahtjeva zamjenu njihovih sovjetskih kompjuterskih sistema. Početkom aprila Poljska je isporučila prve lovce MiG-29 koje je obećala Ukrajini.

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪️Ukrajinski mediji su objavili da ruske trupe nisu vodile ofanzivne operacije na liniji Kupjansk-Svatovo-Kremennaja.

▪️Ruske snage napredovale su u oblasti Bakhmuta i sjeverno od Avdiivka.

Dejstvo ruskog helikoptera K-52

▪️Ruski vojni blogeri i dalje objavljuju oprečne informacije o aktivnostima Oružanih snaga Ukrajine duž Dnjepra u oblasti Herson.

▪️Ruski mediji tvrde da je ruska Federalna služba bezbjednosti spriječila pokušaj terorističkog napada na Krimu.

Uništenje ukrajinske radio-lokacijske stanice na Donjeckom pravcu

  • Kontrolna karta Bahmuta 26. aprila

Više od 85% grada već je pod kontrolom PMC „Wagner“. Neprijatelj je pritisnut na zapadnu periferiju u zoni visokih zgrada i nastavlja žestok otpor uprkos velikim gubicima.

  • Zašto je Bahmut strateški važan za Ukrajince

Gubitak Bahmuta dovešće do kolapsa fronta i povlačenja Oružanih snaga Ukrajine na Zapad, – šef Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu

Artjomovsk (Bahmut) je i dalje od strateškog značaja za Oružane snage Ukrajine, rekao je šef Savjeta za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine (NSDC) A. Danilov.

“I više puta je pažnja bila usmjerena na ovo kada su govorili da se treba predati, udaljiti se. Ako to učinimo, možemo vrlo brzo doći do naših zapadnih granica”, rekao je.

Grad se mora držati tako da preostali dio fronta ne “padne”.

Udari ruske artiljerije na Bahmutskom pravcu

  • Ruski padobranci zaustavili pokušaj prebacivanja rezervi OSU u Bahmut

Ruski padobranci su uz podršku armijske avijacije spriječili pokušaj prebacivanja rezervnih snaga OSU u Bahmut.

Jurišni odredi u ovom trenutku nastavljaju sa čišćenjem zapadnog dijela grada i Ukrajinci se i dalje povlače sa velikim gubicima, prema ruskim izvorima preko 360 boraca i velikog broja ranjenika koji ostaju u podrumima zbog nemogućnosti evakuacije.

Svi glavni pravci prema Bahmutu su zatvoreni i OSU koriste sporedne pravce.

ISTOK

CATEGORIES
Share This