Pogubljen zbog jednog kilograma kanabisa

Pogubljen zbog jednog kilograma kanabisa

Singapur je u srijedu pogubio čovjeka zbog urote za preprodaju kanabisa uprkos raširenim apelima da se smrtna kazna ublaži.

Tangaraju Supia (46), obješen je u zoru nakon što je 2018. osuđen na smrt zbog učestvovanja u trgovini jednog kilograma kanabisa.

Kancelarija UN-a za ljudska prava u Singapuru pozvala je vlasti da „hitno preispitaju“, a britanski milijarder Ričard Branson takođe je pozvao da mu se poštedi život.

Prema singapurskim zakonima, trgovina više od 500 grama kanabisa može rezultirati smrtnom kaznom.

Zemlja ima neke od najstrožih zakona protiv droga na svijetu, a prošle je godine pogubljeno 11 osoba zbog kaznenih djela vezanih uz drogu.

Singapur je bio kritikovan zbog pogubljenja Nagaenthrana Darmalingama, čovjeka s intelektualnim invaliditetom koji je osuđen na smrt zbog 44 grama heroina.

Slučaj Nagaentrana privukao je svjetsku pažnju, a grupa UN-ovih stručnjaka i Branson pridružili su se malezijskom premijeru i aktivistima za ljudska prava kako bi pozvali Singapur da ublaži njegovu kaznu.

Aktivisti iz lokalnog kolektiva koji se zalaže za ukidanje smrtne kazne rekli su da je Tangarajuova porodica dobila smrtovnicu nakon njegovog pogubljenja, prenosi „TheNationalNews„.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This