Rat u Ukrajini, 399. dan – U toku žestoke borbe za Bahmut; Zauzete Vodiane, Rusi na ulazu u Prvomajsko

Rat u Ukrajini, 399. dan – U toku žestoke borbe za Bahmut; Zauzete Vodiane, Rusi na ulazu u Prvomajsko

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Zauzete Vodiane, Rusi na ulazu u Prvomajsko

Video prilog iz Vodiana:

  • Žestoke borbe u centru Bahmuta

Borci PMC Vagnera jurišaju na zgradu okružne uprave i gradskog vijeća Bahmuta (crveni krug), Oružane snage Ukrajine se povlače u centar grada iz Bahmutske i Blagoveščenske ulice..

„Vagner“ u potpunosti kontroliše okruge Sobačevka i Budenovka.

Borbe se nastavljaju:

▪️u centralnom dijelu (Trg slobode);

▪️na području Vodokanala;

▪️u industrijskoj zoni AZOM*;

▪️na području Sjevernog štaba.

*ne treba mješati sa samim preduzećem AZOM, koje su jedinice Vagnerovog PMC-a već oslobodile. „Industrijska zona AZOM“ je cela sjeverna industrijska zona, posebno označena na mapi.

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin izjavio je da je bitka za Bahmut (Artjomovsk) praktično uništila ukrajinsku armiju i, „nažalost, prilično istrošila ‘Vagner’“.

Prema njegovim riječima, „generalna bitka“ za ovaj grad mogla bi biti „najveći“ prevrat u ovom sukobu i savremenoj istoriji.

Minobacač uništava grupu ukrajinskih vojnika

  • Specijalna vojna operacija se nastavlja, u toku su žestoke borbe za Artjomovsk

Ovo je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Kijevski režim sam postavlja svoje prioritete. Specijalna vojna operacija se nastavlja. Znamo da su u toku žestoke borbe za Artjomovsk. Naši pokazuju čuda od herojstva. Želimo im uspjeh“, rekao je Peskov.

On je dodao da će rat u širem kontekstu, sukob sa neprijateljskim zemljama i hibridni rat protiv Rusije trajati i da je potrebno da se društvo ujedini oko predsjednika.

Dejstvo ruske jedinice „Sparta“

Prema njegovim riječima, postizanje ciljeva specijalne operacije političkim i diplomatskim putem sa Ukrajinom nije moguće.

„Mi smo više puta govorili da se ciljevi Rusije mogu ostvariti na različite načine – to su politički i diplomatski ili, ako su politički i diplomatski trenutno nemogući, a u slučaju Ukrajine oni su nemogući, na našu žalost, vojnim putem, tj. specijalnom vojnom operacijom“, precizirao je Peskov.

On je dodao da je za Rusiju glavno da budu ispunjeni njeni zahtjevi: da bude osigurana bezbjednost ljudi u novim regionima Rusije i bezbjednost Rusije u cjelini.

Rad ruske artiljerije

  • Kontraofanziva OSU

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine planira se u nekoliko pravaca i mogla bi da se pokrene u aprilu-maju, ali vrijeme će zavisiti od vremenskih prilika, izjavio je ministar odbrane Aleksej Reznikov.

On je dodao da je Ukrajina već dobila tenkove „leopard“ iz Nemačke, Kanade, Portugalije i Poljske.

Novomobilisani pripadnici OSU kod Avdejevke

  • Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

U poslednja 24 sata ruska vojska je likvidirala 310 ukrajinskih vojnika na dijelu fronta ka Donjecku, a 100 vojnika u pravcu ka Krasnom Limanu;

Četrdeset ukrajinskih vojnika je ubijeno, a artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje uništen na području Hersona, dok je u Harkovskoj oblasti uništeno skladište municije ukrajinskih snaga, a 35 ukrajinskih vojnika ubijeno je na dijelu fronta oko Kupjanska;

Na južnodonjeckom dijelu fronta likvidirano je 50 pripadnika ukrajinskih jednica i uništena haubica D-20;

Ruska PVO oborila je osam dronova.

Rad ruske artiljerije

  • Zelenski: Ako budemo poraženi u Artjomovsku, Kijev će se suočiti sa pritiskom za kompromis

Ako ukrajinske trupe budu poražene u Artjomovsku (ukrajinski Bahmut), onda će se Kijev brzo suočiti sa pritiskom međunarodne zajednice, izjavio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Zelenski smatra da će pritisak doći brzo nakon poraza u Bahmutu, kako iz međunarodne zajednice tako i iz njegove zemlje, piše agencija Asošiejted pres kojoj je Zelenski dao intervju.

„Naše društvo će se osjećati umorno. Naše društvo će me podsticati na kompromis sa njima (Rusijom)“, rekao je Zelenski, napominjući da još nije osjetio takav pritisak.

Ukrajinski predsjednik je dodao da bi svaki poraz u ovoj fazi sukoba mogao da podrije borbeni duh ukrajinskih trupa.

Agencija navodi da su komentari Zelenskog bili priznanje da bi gubitak bitke za Artjomovsk „bio više skup politički poraz nego taktički“.

OSU pojačavaju

ISTOK

CATEGORIES
Share This