Rat u Ukrajini, 349. dan – Snimak napada bojnim otrovom; Spremaju drugu liniju odbrane

Rat u Ukrajini, 349. dan – Snimak napada bojnim otrovom; Spremaju drugu liniju odbrane

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Munjevi napad kod Kremene

„🅾dvažni“ su prešli rijeku Žerebec, ukrajinske trupe bježe

Rusi su zauzeli položaje APU, preživjeli militanti su pobjegli, ostavljajući svoje položaje, oružje i drugove.

Jurišna pješadija grupacija „Centar“ i „Zapad“ nastavlja potiskivanje neprijatelja tokom ofanzive ka Limanu.

  • Užasan snimak: Ukrajinci upotrijebili bojni otrov protiv ruskih boraca

Na zastrašujućem snimku koji su snimili ukrajinski vojnici, ruske borce pogodio je dron u vodi.

Nakon što je bacio hemijsku municiju, jedan od vojnika ima konvulzivne posljedice…

❗Neprijatelj je počeo da koristi hemijsko oružje zabranjeno u civilizovanom svijetu, što je ratni zločin, navodi ruski izvor.

  • Brifing Ministarstvo odbrane Rusije: Likvidirani vojnici

Oružane snage Ukrajine su u toku proteklog dana u pravcu Kupjanska i Krasnog Limana izgubile više od 150 poginulih i ranjenih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Grupacija snaga „Zapad“ ruske vojske delovala je u pravcu Kupjanska gde je likvidirano preko 50 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva oklopna vozila, četiri vojna vozila i haubica D-30. U pravcu Krasnog Limana napade su izvodile jedinice trupa „Centar“. Likvidirano je preko 100 ukrajinskih vojnika, tri oklopna vozila i dva vojna vozila.

U pravcu Donjecka djeluje grupa snaga „Jug“ koja je tokom ofanzive za dan likvidirala preko 90 ukrajinskih vojnika kao i šest jedinica vojne tehnike i skladište artiljerijske municije.

Grupa snaga „Istok“, koja djeluje u pravcu Južno-Donjeck i Zaporožje, u proteklom danu je likvidirala preko 80 ukrajinskih vojnika, kao i jedan tenk, dva oklopna vozila, dve haubice D-20, dve haubice D-30, haubicu „gvozdika“ i četiri skladišta municije.

U pravcu Hersona ruska vojska je za dan likvidirala preko 20 ukrajinskih vojnika, samohodnu haubicu „akacija“, kao i skladište municije ukrajinskih snaga.

Ruski sistemi PVO za dan su oborili devet ukrajinskih bespilotnih letjelica, kao i sedam projektila ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „uragan“.

Ruska avijacija, raketne snage i artiljerija za dan su nanijele poraz ljudstvu i tehnici Oružanih snaga Ukrajine u 139 rejona.

  • Kijev priprema drugu liniju odbrane u LNR uoči povlačenja

Oružane snage Ukrajine pripremaju drugu liniju odbrane u LNR uoči mogućeg povlačenja, saopštio je komandant specijalne jedinice „Ahmat“ i zamijenik komandanta drugog armijskog korpusa Narodne milicije LNR Apti Alaudinov za televiziju „Rusija 1“.

„Mislim da je nedvosmisleno pitanje da će ukrajinska vojska morati da se povuče. Pripremaju položaje, drugu liniju odbrane, pripremaju ešalon. Međutim, mislim da i oni sami shvataju da će morati da se povuku. Protivnik aktivno radi na podizanju drugog ešalona linije odbrane“, rekao je Alaudinov.

Kako je dodao, Kijev pokušava da zadrži položaje te stoga prebacuje rezerve i iz pravca Harkova i Hersona, ali trpi velike gubitke.

„Situacija se razvija veoma povoljno u zoni naše odgovornosti. I mi napredujemo, kao i naši susjedi sa lijeve strane, DNR. Juče je zauzeto veoma ozbiljno uporište“, rekao je Alaudinov.

  • Njujork tajms: Ukrajinska vojska trpi velike gubitke, vojnici se žale na manjak oružja i municije

Američki list Njujork tajms prenosi da je ukrajinska vojska pretrpjela teške gubitke u Donbasu, kao i da se vojnici žale na nedostatak oružja i municije.

List navodi da je u jednoj od bolnica blizu fronta, na teritoriji koja je pod kontrolom Kijeva, mrtvačnica bila prepuna tijela ukrajinskih vojnika, dok su u drugoj bolnici nosila sa ranjenicima stajala čak i u hodnicima, kao i da su gotovo cijelog dana pristizala vozila hitne pomoći.

„Ukrajinski vojnici, izmučeni posle gotovo 12 mjeseci žestokih borbi… govore da imaju tenkove i artiljeriju, ali da ni jednog, ni drugog nemaju dovoljno, a da municije imaju mnogo manje nego protivnik“, navodi list.

  • PMC Vagner je izišao na autoput Bakhmut-Konstantinovka⚡

Borci Vagner grupe iztišli ​​su na autoput za Konstantinovku između naselja. Ivanovskoe i Stupočki na zapadu Bahmuta i uzeli ga pod strogu kontrolu vatre, potisnuvši jedinice 46. zasebne vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Dakle, u ovom trenutku „muzičari” kontrolišu 4 od 5 puteva duž kojih ukrajinski militanti mogu da snabdijevaju, evakuišu i transportuju rezerve grupe vojnika u Bahmutu. Jedini pristupačan put za Oružane snage Ukrajine ostao je preko sela Hromovo (00506) do Časova Jara na zapadu, kojim ulaze nove ukrajinske borbene formacije radi organizovanja odbrane.

Međutim, preuranjeno je govoriti o aktivnom povlačenju ukrajinskih trupa iz grada. Trenutno je poznato da su KMP i neprijateljski štab evakuisani.

  • Šojgu: Ruske snage oslobodile Soledar, uspješne operacije u području Ugljedara i Artemovska

Oružane snage Rusije su u pravcu Donjecka i Zaporožja oslobodile Soledar, Kleščejevku, Podgorno, Krasnopolje, Blagodatno, Lopkovo i Nikolajevku, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Trenutno se uspješno razvijaju vojne operacije u području Ugljedara i Artjomovska“, dodao je on.

  • Rusi napreduju na Severskom pravcu

Sa lica mjesta izvještavaju o ruskim uspjesima u Severskoj oblasti. Front je tamo napredovao nekoliko kilometara.

Ruske jedinice napreduju na ovom sektoru fronta odjednom sa tri strane: naselje Belogorovka, Kontroverzno, Zolotarevka.

Seversk je veoma važan kao odskočna daska za prelazak na Liman.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This