Rat u Ukrajini, 338. dan – Završne operacije opkoljavanja Bahmuta; Ključan Ugljedar

Rat u Ukrajini, 338. dan – Završne operacije opkoljavanja Bahmuta; Ključan Ugljedar

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

Ruske trupe su 26. januara izvele još jednu seriju masivnih raketnih i bespilotnih udara na teritoriju Ukrajine.

– Ruski izvori su tvrdili da su ukrajinske snage nastavile protivofanzivne operacije u oblasti Kremennaja.

– Ruske snage su nastavile sa kopnenim napadima u oblasti Artjomovsk, na zapadnoj periferiji Donjecka i na području Vuhledara.

– Ruski izvori su tvrdili da su Oružane snage RF nastavile da izvode ograničene i lokalizovane kopnene napade u regionu Zaporožja.

Uništavanje dva borbena vozila UOS na Svatovskom pravcu

  • Ruski raketni napad na Odesu

Ruska raketa je pogodila energetski infrastrukturni sistem i stanicu Usatovo kod Odese.

Ukrajinska PVO je bila nemoćna, a razmjere štete su ogromne.

  • Masovnim raketnim napadima spriječena isporuka NATO naoružanja na front

Oružane snage Rusije izvele su 26. januara masovni raketni napad visoko preciznim oružjem i bespilotnim letjelicama na ukrajinske energetske objekte, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Energetski sistemi koji su bili meta napada ruske vojske obezbjeđivali su funkcionisanje preduzeća odbrambeno-industrijskog kompleksa i transportnog sistema Ukrajine.

Kako je precizirano, pogođeni su svi predviđeni objekti i ciljevi su ostvareni. Usljed napada je poremećen prevoz oružja i municije na front, uključujući NATO naoružanje, a takođe je narušen je rad proizvodnih pogona preduzeća za remont vojne tehnike ukrajinskih trupa.

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 70 ukrajinskih vojnika, a uništen je i artiljerijski sistem američke proizvodnje M-777.

Ruska vojska je u pravcu Donjecka za dan likvidirala preko 80 ukrajinskih vojnika, a uništena je i vojna tehnika američke proizvodnje.

U pravcu Hersona uništen je ukrajinski sistem „grad“, artiljerijski sistem američke proizvodnje M-777 kao i skladište municije.

U delu fronta Južno-Donjeck i u pravcu Zaporožja grupa snaga „Istok“ Oružanih snaga Rusije tokom ofanzive je zauzela nove odbrambene linije. Ukrajina je za dan izgubila do 65 vojnika.

Ruski sistemi PVO za dan su oborili ukrajinski jurišni avion Su-25, 11 bespilotnih letjelica i 14 projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača „oljha“, „uragan“ i „hajmars“.

Dejstvo ruskog „Aligatora“

  • Uništeni lanseri PVO sistema S300

Izviđačka bespilotna letelica dala je dojavu i snimila uništavanje nekoliko lansera ukrajinskog PVO sistema S-300PS u pravcu Luganska.

Udar se izvodi kasetnom municijom, očigledno iz MLRS-a Smerč ili Tornado-S.

  • Jedan od rijetkih snimaka ruskog Terminatora- mašine ubice

Jedan od rijetkih video snimaka stvarnih bitaka ruskog najnovijeg BMPT Terminatora – borbeno vozilo za podršku tenkova.učešće u bitkama.

Vozilo je dizajnirano za pokrivanje tenkova i pješadije u borbi. Posada je 5 ljudi. Automatski top „Terminatora“ ima domet paljbe od dvije hiljade metara i može gađati kako vazdušne ciljeve (uključujući i dronove) tako i kopnene. Teška vođena raketa Ataka sa dometom do 6.000 metara proizvodi se u protivoklopnoj i termobaričnoj verziji, a u nišama u bokobranima nalaze se i dva bacača granata AGS-17 (po 300 metaka u jednom pojasu). Terminator ima novi reaktivni oklop „Relikt“, dizajniran za uništavanje protivtenkovskih projektila.

  • Ugledar je tvrđava

“Ugledar je snažno ojačana tvrđava i ključno uporište na području koje štiti bok linije 🇺🇦 Maryinka-Kurahovo s juga. Posljedice njegovog potencijalnog pada su očigledne.”

Kod Ugledara noć je protekla bez veće aktivnosti s obje strane, značajnijih promjena situacije nije bilo. Ukrajinci su u ranim jutarnjim satima upotrijebili HIMARS na selo Stepnoe, vjerujući da se tu nalazi veliki kontrolni centar. Dosadašnja taktika UOS se zasnivala na odsijecanju ruskih naprednih grupa koje su artiljerijskom vatrom uz periodične kontranapade prodrle u ukrajinsku odbranu što je dublje moguće. Ali kontranapadi nisu intenzivne prirode i predstavljaju pokušaje malih grupa da povrate bilo koji od položaja koje su prethofno bili zauzeli, navode ruski izvori.

Udar termobaričkom municijom po Ugledaru

  • Ruski napad na Džeržinsk

Oružane snage Ruske Federacije započele su napad na Džeržinsk (Toretsk). Ovo je vjerovatno potez osmišljen da podrži napad na Artemovsk i da ograniči prebacivanje rezervi negdje drugdje, kao što je Ugledar ili ka Zaporožju.

  • Ruska vojska završava opkoljavanje Artemovska /Bahmut/

Ruska vojska završava opkoljavanje grada Artemovska, saopštio je komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamjenik komandanta drugog vojnog korpusa narodne milicije LNR Apti Alaudinov.

„Već su blokirani skoro svi putevi kretanja protivnika. Ostao je još jedan pravac kojim se manje-više mogu kretati, ali je i on većim dijelom pod našom kontrolom“, rekao je Alaudinov za „Prvi kanal“.

Kako je precizirao, situacija je „u potpunosti pod kontrolom“ ruskih snaga.

Alaudinov je istakao da ukrajinske snage „u agoniji“ prebacuju dodatne jedinice u Artjomovsk, ali da trpe gubitke već na prilazima gradu.

  • Ruska vojska učvrstila pozicije na obodu Ugledara

Ruska vojska učvrstila je svoje pozicije na obodu Ugledara i praktično je očistila svu teritoriju predgrađa, saopštio je savjetnik šefa administracije Donjecke Narodne Republike.

On je takođe rekao i da ukrajinske snage sada prebacuju u Ugledar snage iz Artemovska kako bi odbranili grad.

Ugledar iz satelita

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This