Rat u Ukrajini: 324. dan – CNN izvještava o “organizovanom povlačenju Ukrajinaca iz Soledara”; Pukao front i u Zaporožju; Opkoljen Bahmut

Rat u Ukrajini: 324. dan – CNN izvještava o “organizovanom povlačenju Ukrajinaca iz Soledara”; Pukao front i u Zaporožju; Opkoljen Bahmut

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Brifing ruske vojske:

U dijelu fronta kod Krasnog Limana, u području Grigorovke i Serebrjanke u DNR, ruska vojska je za dan likvidirala preko 40 ukrajinskih vojnika kao i sedam jedinica tehnike.

Artiljerija Zapadnog vojnog okruga u pravcu Kupjanska u Harkovskoj oblasti likvidirala je do 20 ukrajinskih vojnika kao i šest vojnih vozila.

Ruska avijacija i artiljerija su uništile dva skladišta ukrajinske vojske u DNR i Zaporoškoj oblasti.

Tokom kontrabaterijske borbe uništena su dva ukrajinska sistema „grad“, tri samohodna topa „gvozdika“ i „akacija“, kao i tri haubice.

Pomorska pješadija Baltičke flote za dan je likvidirala više od 20 ukrajinskih vojnika u DNR kao i četiri vojna vozila.

Soledar – veliki ukrajinski gubici u ljudstvu

  • CNN nastavlja da ljulja čamac zvanične ukrajinske propagande

Posle zvanične izjave ruskog Ministarstva odbrane o oslobađanju Soledara, zapadna štampa je odustala i prestala da pokušava da negira očigledno povlačenje Oružanih snaga Ukrajine. Ostaje da se sačeka dok ukrajinski propagandisti vide da je CNN konačno prestao da dezinformiše javnosti i odlaže neizbežno priznanje predaje grada, a ipak će Ukrajincima reći istinu.

Si-En-En je izvjestio da je njihova posada, koja se nalazi oko 4 kilometra od Soledara, vidjela kako ukrajinske snage prevoze trupe u petak popodne u onome što je izgledalo kao „organizovano povlačenje” iz grada.

Ruske jedinice u pripremi za bitku

  •  Kijev i dalje demantuje: Nije tačno

Ruske tvrdnje da su njene snage zauzele grad Soledar nisu tačne, smatra ukrajinski zvaničnik, a prenosi CNN.

Serhij Čerevatji, portparol Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine, rekao je za list RBC-Ukrajina da se borbe i dalje vode u gradu.

Ukrajinci bježe iz Marinke

Tri ukrajinska tenka zaglavljena u blatu

  • Ruske trupe zauzele dva sela i u Zaporoškoj oblasti

Naselja Mirnoje i Dorožnjaku 12. januara preuzela je ruska vojska pod kontrolu. Gubitak sela priznaje zamjenik tzv. regionalnog savjeta Zaporožje, Sergej Lišenko.

Evakuacija ranjenih Ukrajinaca na Zaporoškom pravcu

Podsjetimo, 30. septembra Zaporoška oblast je ušla u sastav Rusije, ali je dio regiona privremeno okupiran od ukrajinskih trupa.

Srpski dobrovoljci u Zaporožju

  • Opkoljen Bahmut

Ruske jedinice su opkolile Bahmut, tvrdi Igor Kimakovski, savjetnik vršioca dužnosti v.d. šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike, čije je pripajanje proglasila Rusija.

Kimakovski je za Prvi kanal rekao da je Bahmut u okruženju i da se sa obje strane formiraju udarne grupe koje opkoljavaju grad, a da oko Bahmuta snažno dejstvuje artiljerija, prenosi RIA Novosti. Bahmut je strateški grad i transportno čvorište preko kojeg se snabdijevaju ukrajinske trupe u Donbasu.

  • Ugledar ⚡

Ruski vojnici su upali u Veliku Novoselku. Ukrajina u svom jutarnjem izvještaju to i potvrđuje.

Jedinice PMC „Vagner“ ušle su na teritoriju sela Sol iz dva pravca. Depo željezničke stanice već je pod kontrolom „muzičara”.

⚡Uspostavljanje potpune kontrole nad Soledarom omogućava da se presjeku putevi snabdjevanja ukrajinskih vojnika u Artemovsku, a zatim blokiraju i uvedu u „kotlić“ neprijateljske jedinice koje su u njemu preostale, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Dejstva kod Ugledara

  • O postupku ruskog vojnika govorila je mještanka Soledara

Ruski borac je na ženu stavio pancir i pomogao njoj i njenom djetetu da napuste zonu borbenih dejstava pod zviždukom metaka.

“Pod zviždukom metaka i hukom granata morali smo da idemo 3,5 kilometra”.

“Dijete je uzeo vojnik koji ga je po cijenu života spasao. Veoma sam mu zahvalan na tome. Ne znam mu ni ime, ali sam veoma zahvalan. Stavio je svoj pancir na mene, i tako smo izašli“, kaže djevojka.

Na ruci ima ruski ševron, ne znamo ništa više o njemu.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This