Prvo odluka o izuzeću sudije, pa onda o Dodiku

Prvo odluka o izuzeću sudije, pa onda o Dodiku

Kada će biti donesena odluka o potvrđivanju optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koja je podignuta protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, još se ne zna.

Rok Suda BiH polako curi, a tek će se izjasniti nakon održavanja Opšte sjednice Suda. Na toj sjednici trebalo bi da bude donesena odluka o zahtjevu za izuzeće sudije shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku.

Tužilaštvo BiH je 11. avgusta podiglo optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. Službenog glasnika Miloša Lukića zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Optužnica je vraćena na doradu 18. avgusta i ponovo dostavljena Sudu 25. avgusta.

Zakonski rok za potvrđivanje ili odbacivanje je 8-15 dana. Međutim, ovakav rok je upitan – jer je u međuvremenu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio izuzeće sudije Jasmine Ćosić-Dedović.

Proces je stao.

Obrazloženje Suda BiH:

„Odluka po predmetnoj optužnici će biti donesena u zakonskom roku, nakon održavanja Opšte sjednice Suda na kojoj će se donijeti odluka o zahtjevu za izuzeće sudije shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku. Sjednica će se održati kad se steknu formalni uslovi za održavanje iste.“

U ovom trenutku i Tužilaštvo BiH čeka odluku Suda.

Pravni savjetnik Milorada Dodika Milan Tegeltija tvrdi da sudija ne može da odlučuje ni po jednom optuženom aktu ukoliko je opterećen zahtjevom za izuzeće.

Inače, izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović, koja je na ovom predmetu, zatražio je pravni tim Milorada Dodika, jer tvrde da ne može postupati u ovom predmetu zbog okolnosti koje izazivaju sumnju u njenu nepristrasnost.

(BHT) Foto: Sud BiH

CATEGORIES
Share This