„Preko plaćenika iz CIK-a planirali izbornu krađu“

„Preko plaćenika iz CIK-a planirali izbornu krađu“

Prepiske sa aplikacije „Skaj“ Harisa Behrama, uhapšenog u akciji „Crna kravata dva“, i vođe narkokartela Edina Gačanina pokazuju da je taj narkokartel iz Dubajia, preko osobe iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, finansirao i namiještao izbornu krađu na izborima u BiH, piše „Avaz“.

Sarajevski dnevnik navodi da je preko „Skaj“ aplikacije otkrivena prepiska u kojoj Behram 15. aprila 2020. godine piše Gačaninu da je „uzeo Nermina Kljaku, brata savjetnika Fahrudina Radončića“, tadašnjeg ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, koji, između ostalog, ima „jednog od glavnih iz CIK-a“.

Behram u prepisci navodi da je od Kljake dobio informacije koliko plaća kutije, ljude i veze, te da Kljako ima sposobnih ljudi po cijeloj BiH.

„Dva dana sam s njim proveo i moj brat je njegov prijatelj koji ga je zajedno sa mnom uvjerio. Njega se SDA u Mostaru najviše boji“, kaže Behram u poruci.

„Avaz“ navodi da je iz prepske vidljivo da je narkokartel planirao osnovati stranku, ali da su došli do zaključka da je bolje sačekati izbore, pa uz pomoć osobe iz CIK-a glasove SBB-a i SDA, prebaciti sebi.

„Koliko su kutije važne, toliko je važno i da imamo nekoga u CIK-u, a on ima jednog kojeg redovno plaća“, navodi se u porukama između Bahrama i Gačanina od 20. aprila 2020. godine.

Gačanin u porukama piše i kada im je momenat.

„SDA gubi Zenicu jer je ovaj pričao NiP-u. Sarajevo im je labavo, pogotovo zbog afere zadnje sa Sarajlićem. Mostar imaju zbog vas brate, a to je čak struja Čampare, ne Bakira. U suštini, imaju Mostar i ostale gradove, a Sarajevo ako izgube i Zenicu, to je početak kraja. Sada nam je momenat“, poručio je Gačanin svojim podređenim.

(Srna) Foto: CiK BH

CATEGORIES
Share This