Pravobranilaštvo BiH otvorilo predmet zbog prodaje državnog zemljišta na Jahorini, Šulić ignorisao upozorenje

Pravobranilaštvo BiH otvorilo predmet zbog prodaje državnog zemljišta na Jahorini, Šulić ignorisao upozorenje

Pravobranilaštvo BiH je formiralo predmet nakon odluke Vlade Republike Srpske da proda nepokretnu imovinu na Jahorini, potvrđeno je za Klix.ba. Riječ je poslu koji je sklopila firma „Drvo-Export“ sa entitetskim ministarstvom o kupoprodaji državnog zemljišta koje je pod zabranom raspolaganja.

Kao što smo objavili prošle sedmice, firma „Drvo-export“ iz Teslića, na čijem čelu je SNSD-ov odbornik Srđan Klječanin, je direktnom pogodbom sa Ministarstvom trgovine i turizma RS-a kupila preko 56 duluma zemljišta na Jahorini za 41 milion KM.

U pitanju je državno vlasništvo čime je prekršena zabrana raspolaganja državnom imovinom.

Iz Pravobranilaštva BiH za Klix.ba su rekli da su odmah po saznanju za donošenje Odluke Vlade RS-a o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina i objavu Javnog oglasa o prodaji nepokretnosti putem licitacije na lokalitetu „Vučiji most“ na Jahorini od 03.01.2024. godine, formiralo predmet i poduzima odgovorajuće pravne radnje prema nadležnim upravnim i pravosudnim organima.

Saznajemo i da je Ministarstvo trgovine i turizma RS-a na čijem čelu je ministar Denis Šulić (SNSD) nije obustavilo aktivnosti o prodaji zemljišta ukupne površine 56.405 metara kvadratnih iako su dobili upozorenje Pravobranilaštva BiH 11. januara 2024. godine.

„Pravobranilaštvo BiH će u vezi s ovim slučajem poduzeti i druge radnje u skladu sa Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine i odlukama Ustavnog suda BiH“, naveli su.

U Pravobranilaštvu je trenutno aktivno više od 1.200 predmeta koji se odnose na zaštitu državne imovine u Bosni i Hercegovini.

Redakcija portala Klix.ba je ove sedmice kontaktirala i Srđana Klječanina, vlasnika firme koja je kupila zemljište, a on nam je samo kazao da je bio raspisan javni poziv na koji se prijavio i da će odluku o svemu donijeti Vlada RS-a.

Predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek za Klix.ba kaže da se državno zemljište različito tumači u RS-i u FBiH.

„Izvadite ZK u katastru na Palama i vidite. Ja znam da je ZK čist odnosno da nema upisanih hipoteka i tereta. Na desetine hiljada kvadrata zemljišta je prodala Vlada RS-a u posljednjih 10 godina i nema problema. Većina hotela su napravljeni po tom principu, kupovali su zemljipte od RS-a i pravili objekte.“

Iz OHR-a su nam rekli da se Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan.

Istakli su i da su nadležne institucije u BiH odgovorne za poduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine.

„Ured visokog predstavnika je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice.“

Klix

CATEGORIES
Share This