“Potrebno učiniti više na reformama” Satler o uslovima za otvaranje pregovora o članstvu u EU

“Potrebno učiniti više na reformama” Satler o uslovima za otvaranje pregovora o članstvu u EU

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler poručio je da vlasti u Bosni i Hercegovini znaju šta trebaju uraditi kako bi otvorili pregovore o članstvu u EU i da je naredni test uskoro.

Satler ističe kako vjeruje da se neće morati čekati mart ukoliko vlasti u BiH budu sposobne da naprave napredak ranije.

On kaže da je, nakon objavljivanja Paketa proširenja, najvažnija poruka o evropskom putu BiH stigla od predsjednice Komisije Ursule fon der Lajen.

– Predsjednica je vrlo jasno istakla da su za Bosnu i Hercegovinu širom otvorena vrata ka Evropskoj uniji, ali da vlasti moraju demonstrirati više rezultata. To je i pravi sažetak stava EU o Bosni i Hercegovini. Izvještaj je jedan izbalansiran prikaz kako pozitivnog zamaha u zemlji, tako i negativnih dešavanja koja će morati biti zaustavljena kako bi se učvrstila pozicija Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu – rekao je Satler za Klix.

Sudeći po stepenu angažmana i ulaganja Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu, smatra Satler, trebalo bi biti jasno da EU čvrsto vjeruje da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU.

– Novi Plan rasta za Zapadni Balkan približiće iznose ulaganja EU u Zapadni Balkan iznosima u zemljama članicama. Naše iznesene stavove prate i konkretno djelovanje i značajna finansijska sredstva što ide u prilog naše opredijeljenosti za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine – istakao je Satler.

Na pitanje koji je ključni problem zašto BiH nije dobila preporuku sada iako su to političari obećavali građanima, Johan Satler kaže da je BiH dobila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora uz određene uslove jer je Evropska komisija smatrala da je potrebno učiniti više na reformskoj agendi.

Ističe da “ne treba potcjenjivati važnost dijela Komunikacije Evropske komisije koji govori o otvaranju pristupnih pregovora” jer je ovo prvi put da je data konkretna ponuda preporuke otvaranja pristupnih pregovora uz ispunjenje određenih kriterija te navodi da je to ključna prekretnica.

S obzirom na to da u Izvještaju o napretku BiH stoji da će BiH dobiti preporuku, a ne da je dobila, Satler ističe da u dokumentu koji je poslat Savjetu EU stoji da smo dobili uslovnu preporuku.

– Tačna fraza koja se koristi u Komunikaciji je da “Komisija preporučuje otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo”. U diplomatskom smislu, terminologija je važna jer korištenje sadašnjeg vremena ima veću snagu. Ipak, važno je obratiti pažnju i na drugi dio rečenice. I tu očekujemo poteze vlasti u BiH – rekao je Satler.

Ističe kako je Fon der Lajen rekla da će novi izvještaj dostaviti u martu, ali da BiH može napraviti pomak i prije toga s obzirom na to kako je preporuka formulisana u Komunikaciji.

Satler navodi da se u izvještaju pominju negativna dešavanja u Republici Srpskoj, gdje je Narodna skupština Republike Srpske pozvala ustavne sudije da podnesu ostavke i usvojila zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda, čime se krši ustavnopravni poredak BiH.

– U Republici Srpskoj je, takođe, ponovo kriminalizovana kleveta, što predstavlja nazadovanje. Jasno smo izrazili očekivanje da se nacrt zakona o “stranim agentima” ne usvoji. Inicijative za dalje ograničavanje građanskog prostora dodatno bi unazadile proces integracija – poručio je Satler.

Na kraju naglašava da Bosna i Hercegovina ne može priuštiti kašnjenja u reformskom procesu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This