Poništen konkurs u školi “Golub Kureš” u Bileći – raspisan novi

Poništen konkurs u školi “Golub Kureš” u Bileći – raspisan novi

Dva dana nakon što je „Direkt“ objavio priču o neregularnostima na konkursu za prijem nastavnika ekonomske grupe predmeta u srednjoj školi „Golub Kureš“ u Bileći, u Glasu Srpske objavljeno je da je konkurs poništen. Isti dan, 7. februara, raspisan je novi. 

Kako „Direkt“ saznaje, školski odbor je na sjednici održanoj 1. februara uvažio prigovor kandidatkinje J. Đ. i donio odluku kojom je poništen izbor kandidata za radno mjesto nastavnika ekonomske grupe predmeta, ali i odluku o poništenju javnog konkursa.

Zbog čega je školski odbor poništio cjelokupan konkurs, a ne samo odluku o izboru kandidata, nismo uspjeli da saznamo u Srednjoškolskom centru „Golub Kureš“, jer do objave ovog teksta nisu odgovorili na naše upite.

Naime, škola je krajem decembra prošle godine raspisala konkurs za prijem nastavnika ekonomske grupe predmeta – matematika, računovodstvo, poslovna ekonomija i knjigovodstvo, na određeno vrijeme – do povratka nastavnika sa bolovanja.

Na konkurs se, pored J. Đ, javio još jedan kandidat, koji je spletom više, za njega povoljnih okolnosti, već počeo da predaje u školi.

Kandidatkinja koja je smatrala da je oštećena u ovoj konkursnoj proceduri, ukazala je na propuste koju su rezultovali time da ona bude kandidat sa manje bodova. U pitanju su pogrešni obračuni bodova koji se odnose na dužinu boravka na birou, zatim ispravke bodovanja testova i na kraju navodno pogrešno prepisivanje rezultata iz zapisnika tročlane komisije.

Kandidatkinja J.Đ, koja je o cijelom slučaju govorila i za naš portal, uputila je žalbu školskom odboru, ali i republičkoj inspekciji, koja sada neće imati priliku da utvrđuje šta se zaista dešavalo.

Iz Inspektorata su u odgovoru „Direktu“ pojasnili da zbog poništenja prethodnog konkursa u ovom slučaju nema smisla vršiti inspekcijsku kontrolu.

„Poništavanjem predmetnog konkursa, poništene su i sve pravne posljedice proistekle iz navedenog, odnosno sve odluke koje su donesene u toku provođenja konkursne procedure, te samim tim inspektor nema osnova za preduzimanje bilo kakvih mjera prema aktima koji više i nemaju pravno dejstvo. Poništavanjem konkursa prestale su da postoje okolnosti koje su trebale biti predmet vršenja inspekcijskog nadzora, te vršenje kontrole u ovom trenutku ne bi imalo svrhu“, stoji u odgovoru našem portalu.

Novi konkurs ostaje otvoren osam dana od dana objavljivanja u Glasu Srpske. Testiranje i intervjuisanje kandidata planirano je za 22. februar.

„Direkt“ podsjeća da ovo nije prvi put da se u školi „Golub Kureš“ poništavaju konkursi. Već smo pisali o konkursu na kome je najbolja kandidatkinja za pripravnicu pedagoginju bila upravo ćerka direktorke Zdravke Milićević.

Direkt

CATEGORIES
Share This