Od giganta preko privatizacije do propasti

Od giganta preko privatizacije do propasti

Od nekada jednog od najuspješnijeg poljoprivrednog giganta u bivšoj Jugoslaviji, do podjele, privatizacije i na kraju propasti. Kada se Poljoprivredno – industrijski kombinat Mladen Stojanović podijelio na četiri subjekta, najveći među njima bila je govedarska farma Farmland, koja se, nakon što se zadužila na sve strane, na kraju raspala, a neki su od toga imali i korist.

Nekadašnji gigant danas je stanište za gavranove, a prizori nekadašnjih štala i postrojenja, danas više podsjećaju na scene iz horor filma. Ovo preduzeće preživjelo je i proizvodilo i u ratnim vremenima, ali nije preživjelo gomilanje dugova i izvlačenje kapitala. Nakon podjele na četiri subjekta govedarsku firmu kupuje fiktivna američka firma Farmland, a to je bio i početak kraja ovog preduzeća. Ko je kriv?

„Ja vam ne bih u ovom momentu mogao dati odgovor na to pitanje zašto je dopušteno. Ja znam da sigurno ima preduzeća gdje je neko u najboljoj mjeri želio da radi i da funkcioniše, a da je zbog nekih poremećaja na tržištu, a ovde se špeluliše o nizu nekakvih razloga ili aktivnosti i ja sam u principu legalista, i sigurno ako je neko svojim djelovanjem doprineo tome, da treba da odgovara“, kaže resorni ministar Savo Minić.

Svjesno ili ne, Farmland je tonuo od samog početka. Uprava ovog preduzeća zadužila se na sve strane. Sama firma kupljena je 2005. godine za svega 10.000 maraka. Od tada kreće serija zaduženja od više desetina miliona maraka, sve do blokade računa deset godina kasnije. Direktor preduzeća Mladenko Topalović ističe da je vlasnik Dragan Vasiljević davao novac institucijama da ne blokiraju račune.

„Oni su uzimali pare od vlasnika da ne bolkiraju račun. Ja sad idem za njima i plaćam kazne. Vi znate po zakonu svaka firma u Republici Srpskoj – nisi platio porez u 60 dana, blokiran ti je račun. Što niste blokirali, ja sam lično išao u Poresku upavu i obavještavao Zoru Vidović i kaže blokirajte račun, molim vas blikiajte račun. I govorio sam metuzalemu nemoj nam odgađati sve te obaveze zato što će nas to ugušiti. Ne plaćamo struju, ne plaćamo vodu, ne plaćamo koncesije, ne plaćamo doprinose, ne plaćamo ništa živo. I onda kad dođe nakon pola godine, eto zato smo propali. Kad prođe pola godine mi ne možemo stići, nakupilo se pet miliona obaveza i eto zato smo propali“, tvrdi Topalović.

Od nastanka Farmlanda kreće, za jedne sticanje koristi, a za radnike brojne neisplaćene plate i otkazi. Vlasnik Farmlanda Dragan Vasiljević, kao član delegacije, sa Miloradom Dodikom putovao je u Kinu, kada je obećavao da će Kinezi spasiti Farmland. Kinezi su odustali od posla kada su vidjeli u kakvom stanju se nalazi nekada uspješna farma.

„Ovo je samo jedna u nizu firmi u Republici Srpskoj koju je politika direktno uništila, tako što i pored brojnih privilegija, ljudi dođu izvuku esenciju iz takvih kompanija, izvuku kapital, strpaju sebi u džep, kupuju, kao što su neki mediji izvještavali, skupočjene milionske apartmane u Majamiju na Floridi i onda narod kaže šta ćemo sad. Sad ništa, sada je na potezu tužilaštvo“, kaže novinar i urednik portala Capital Siniša Vukelić.

Preduzeće se raspalo, radnici na ulici, gubici ogromni, budžet ojađen, ali vlasnik Vasiljević je u svemu tome, čini se, najviše profitirao. Sudeći po tome da nikada nije pozvan na odgovornost, to mu je i dozvoljeno. A sve dozvole mogu da daju samo oni koji su na vlasti.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This