Objavljeni detalji novog Izbornog zakona RS.Vlast ne odustaje, opozicija upozorava da se radi o avanturi i riziku

Objavljeni detalji novog Izbornog zakona RS.Vlast ne odustaje, opozicija upozorava da se radi o avanturi i riziku

Prijedlogom izbornog zakona Republike Srpske koji bi trebalo da sutra na posebnoj sjednici razmatra Narodna skupština predviđeno je da će izbore za organe vlasti u RS sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

U obrazloženju je navedeno da se stupanjem na snagu ovog zakona neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine, delegata Vijeća naroda RS, predsjednika i potpredsjednika RS, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS, odbornika skupštine grada i skupštine opštine, gradonačelnika gradova, načelnika opština u RS.

Neće se primjenjivati ni imenovanje organa za sprovođenje izbora za zakonodavne, predstavničke i izvršne organe vlasti u RS, učestvovanje pripadnika nacionalnih manjina u izborima za lokalni nivo, zaštita izbornog prava u RS, pravila ponašanja u izbornoj kampanji i finansiranje izborne kampanje u RS, kao i druge odredbe tog zakona koje se odnose na izbore za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u RS.

“Razlozi za donošenje ovog zakona su potreba unapređenja izbornog procesa, te jačanja povjerenja građana na tom planu, kao i stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i brojanja glasova”, navedeno je u obrazloženju ovog akta.

Predloženi zakon, koji će biti razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine, zasniva se na principima jačanja integriteta izbornog procesa, povećanja transparentnosti, te obezbjeđenja održavanja fer i poštenih izbora.

“Ovaj zakon predstavlja napredak u izbornom procesu koji se između ostalog odnosi na uvođenje novih pojmova i definicija, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u svrhu izborne kampanje i uvođenja novčanih kazni radi odvraćanja od kršenja odredbi ovog zakona”, ističe se u obrazloženju.

Trinaesta posebna sjednica Narodne skupštine biće održana sutra u Banjaluci sa početkom u 10.00 časova.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske je prije nekoliko dana pozvala sve članove organa za provođenje izbora RS da podnesu ostavke. Ukoliko bi se desilo da do ostavki dođe, a od lokalnih skupština ne budu imenovane nove općinske ili gradske komisije, moglo bi dođi do ugrožavanja održavanja lokalnih izbora.

Ali, Krivični zakon RS u članu 215 govori o sprečavanju održavanja izbora i glasanja. U navedenom članu stoji da “ko silom, ozbiljnom prijetnjom ili na drugi protivpravan način spriječi ili onemogući održavanje izbora ili glasanja, ili ko na isti način spriječi ili onemogući utvrđivanje ili objavljivanje rezultata glasanja, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine”.

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” i bivši član Izborne komisije BiH izjavio je za BUKU da, kako je predviđeno Krivičnim zakonom Republike Srpske da se može krivično odgovarati za sprečavanje održavanja izbora, to je krivično djelo, i onda treba da reaguju nadležna tužilaštva i da pokreću postupke.

„S druge strane, ono što predstavlja jedan problem jeste da su na poziv izvršne vlasti negdje počeli podnositi ostavke, ne u svim opštinama, članovi opštinskih i gradskih komisija. Oni ipak odgovaraju predstavničkim tijelima svoje lokalne zajednice, odnosno skupštinama opština i skupštinama grada, jer ih oni imenuju uz saglasnost Centralne izborne komisije BiH. Teško je predvidjeti šta će se desiti. Prema izmjenama Izbornog zakona, Centralna izborna komisija će ubuduće imenovati predsjednike i potpredsjednike biračkih odbora, dok će ostale članove, da li dva ili četiri, ovisno o veličini biračkog mjesta, i dalje birati gradske i opštinske izborne komisije. Mogu reći da smo mi i ranije imali određene vidove opstrukcije, pred sam dan održavanja izbora su neki članovi biračkih odbora podnosili ostavke, što je dovodilo u pitanje održavanje samih izbora, odnosno početak u 7 sati ujutro. Tih opstrukcija je bilo i ranije, ovo jeste specifična situacija. Vidimo da i članovi Republičke komisije podnose ostavke, međutim, moram reći da entitetske izborne komisije koje se mogu formirati na osnovu Izbornog zakona koji predviđa da entiteti mogu imati izborni zakon, naglašavam mogu, ali ne moraju“ izjavio je Šehić za BUKU.

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a rekao je da PDP neće podržati Dodikov izborni zakon.

„Pozivam SNSD da ga povuku iz procedure, jer sa ovakvom politikom vode Republiku Srpsku u rizik i avanturu, što može dovesti do dalje izolacije Srpske i ugrožavanja njenih nadležnosti i ustavnopravne pozicije“ izjavio je on.

Buka

CATEGORIES
Share This